Hamza, BozkurtBayram, YasemınYaman, GörkemBerktaş, MustafaGuducuoglu, Huseyin2025-05-102025-05-1020042602-3741https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/102/kolesistektomi-yapilan-hastalarin-safra-orneklerinden-izole-edilen-mikroorganizmalar-ve-antibiyotiklere-duyarliliklarihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/12959Amaç: Safra kesesinde oluşan taşlar inflamasyon ve tıkanmaya bağlı olarak kese hidîopsuna neden olabilmekte, bunun sonucunda bakteriyel enfeksiyonlar gelişebilmektedir. Çalışmada bu durumun ortaya konulması amacıyla safra kesesi taşı nedeniyle ameliyat edilen hastalarda safra örnekleri alınarak bakteriyolojik açıdan incelenmiştir. Yöntem: Alınan safra örnekleri aerobik ve anaerobik olarak değerlendirilmiş, üreyen aerob ve anaerob kültürlerdeki patojenlerin identifikasyonu ve 37 antibiyotiğe karşı duyarlılıklarının belirlenmesinde Sceptor (Becton Oickinson-USA) panelleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada 41 safra örneğinden 33'ünde'(% 80.5) bakteriyel öreme saptanmıştır. Bu örneklerden 20'sinde (% 60.6) Gram negatif aerob [Escherichia coli (5), Enterobacter ctoacae (4), Acinetobacter baumannii (3), Pseudomonas aeruginosa (3), Stenotrophomonas maltophilia (1), Enterobacter agglomerans (1), Klebsiella pneumoniae (1), Serratia odorifera (1) ve Edvvardsiella ictaluri (1)], 8'inde (% 24.2) Gram pozitif aerob bakteriler [Staphylococcus aureus (1), Koagülaz negatif stafilokoklar (KNS) (5) ve Streptococcus agalactiae (2)], 4'ünde (% 12.1) anaerob bakteriler [Ruminococcus productus (2), Bacteroides ovatus (2)], bir örnekte ise (% 3.1) Candida alblcans izole edilmiştir. Sonuç: izole edilen bakterilere karşı yapılan antibiyotik duyarlılık testi sonucunda, en etkili antibiyotiklerin Gram negatiflere karşı amikasin ve imipenem, Gram pozitif bakterilere karşı vankomisin, oksasilin ve ampisilin-sulbaktam, anaeroblara karşı ise kloramfenikol olduğu tespit edilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessTıbbi Araştırmalar DeneyselGenel Ve Dahili TıpMikrobiyolojiTıbbi Laboratuar TeknolojisiKolesistektomi Yapılan Hastaların Safra Örneklerinden İzole Edilen Mikroorganizmalar ve Antibiyotiklere DuyarlılıklarıArticle141N/AN/A1317102