Durmaz, HüsamettinSağun, EmrullahEkici, KamilSancak, Yakup Can2025-05-102025-05-1019971017-84221308-3651https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/54707/vanda-tuketime-sunulan-bazi-baharatlarin-mikrobiyolojik-kalitesihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/456Bu çalışmada Van'da tüketime sunulan 15 adet kırmızı biber. 14 adet karabiber ve 15 adet de kimyon olmak üzere toplanı 44 baharat örneği mikrobiyolojik yönden incelendi. Toplam aerob koloni, koliform, E. coli, stafilokok, aerob sporlu mezofil ve maya-küf bakımından baharat türleri arasında önemli bu farklılık bulunmamıştır. Anaerob sporlu mezofiller yönünde 8 kırımzı biber, 11 karabiber ve 14 kimyon örneği pozitif sonuç vermiştir. Toplam aerob koloni ve aerob mezofiller yönünden kimyon örneklerinin, koliform grubu mikrorganizma E. coli. stafilokok ve maya-küf bakımından karabiber örneklerinin daha az mikroorganizma içerdiği saptanmıştır. Sonuç olarak Van'da tüketime sunulan kırmızı biber, karabiber ve kimyon örneklerinin mikrobiyolojik kalitesinin iyi olmadığı, halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturduğu sonucuna varıldı.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessHalk Ve Çevre SağlığıMikrobiyolojiGıda Bilimi Ve TeknolojisiVan'da Tüketime Sunulan Bazı Baharatların Mikrobiyolojik KalitesiArticle81-2N/AN/A1554707