Taskin, Bilgin2025-05-102025-05-1020202148-127X10.24925/turjaf.v8i4.889-894.3067https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i4.889-894.3067https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/369580/kefiran-ekstraktinin-bazi-bitki-patojeni-bakterilerine-karsi-antimikrobiyal-etkisinin-degerlendirilmesihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/18612Kefir; laktik asit bakterileri, asetik asit bakterileri ve mayalar gibi çok çeşitli mikroorganizmalarıbarındıran granüller tarafından üretilen, pek çok ülkede geleneksel olarak tüketilen fermente bir sütiçeceğidir. Granülleri çevreleyen ve ağırlıklı olarak kefiran molekülünden oluşan polisakkarityapının sağlığı teşvik edici birçok etkisinin yanında çeşitli patojenlere karşı antimikrobiyal etkiyesahip olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmada, biri ticari olarak satılan, diğeri yerel bir satıcıdan teminedilen granüller kullanılarak 24 saatlik fermantasyonla kefir üretimi yapılmıştır. Olgunlaşan kefirtanelerinden kefiran ekstraktı eldesi ve saflaştırılması etanol presipitasyon yötemi ile 80°C, 90°C ve100°C olmak üzere üç farklı sıcaklıkta gerçekleştirilmiştir. Ayrıca elde edilen ekstraktsolüsyonlarının protein içerikleri Bradford yöntemiyle ile belirlenmiştir. Denemelerde kullanılanekstrakt solüsyonlarının protein içeriği 0,001 g/mL olarak ölçülmüştür. Oluşturulan stoksolüsyonlarından, 0,05, 0,1, 1 ve 2 mg ekstrakt içeren uygulamaların Pseudomonas, Xanthomonas,Erwinia ve Clavibacter cinslerine ait bazı bitki patojeni bakterilere karşı antibakteriyel etkisi in vitrokoşullarda ilk defa incelenmiştir. Bu amaçla disk difüzyon metodu ve yayma yöntemi olmak üzereiki metot kullanılmıştır. Denemelerde pozitif kontrol olarak kullanılan AN kefir süpernatantıizolatlar üzerinde ortalama 13-17 mm inhibisyon zonu gösterirken, SD süpernatantı 10-14 mm zonüretmiş ancak kefiran ekstralarının antibakteriyel etkisi gözlemlenmemiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiMantar BilimiMikrobiyolojiBiyoteknoloji Ve Uygulamalı MikrobiyolojiVirolojiZiraat MühendisliğiKefiran Ekstraktının Bazı Bitki Patojeni Bakterilerine Karşı Antimikrobiyal Etkisinin DeğerlendirilmesiArticle84N/AN/A889894369580