Bildik, AyşegülYur, FatmagülErtekin, AliDede, Semiha2025-05-102025-05-1019971017-84221308-3651https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/54726/karbon-tetraklorur-toksikasyonunun-lipid-peroksidasyonu-glutatyon-ve-vitamin-c-uzerine-etkilerihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/455Bu araştırma, akut ve kronik dozda $CCl_4$ (Karbon tetraklorür)' ün lipid peroksidasyonu ile vitamin C ve glutatyon-düzeyleri üzerine etkisinin araştırılması amacıyla yapıldı. Materyal olarak Lepus europous ırkı tavşanlar kullanıldı. Tavşanlar biri kontrol diğerleri akut ve kronik deneme grubu olmak üzere üçe ayrıldı. Akut deneme grubuna 2.0 cc/kg dozunda intraperitoneal olarak, kronik deneme grubuna ise subkutan 0.5 cc/kg dozunda haftada iki kez $CCl_4$ 'ün zeytinyağındaki (1:1) süspansiyonu uygulandı. Malondialdehid (MDA) miktarları, vitamin C ve glutatyon düzeyleri spektrofotometrik olarak tayin edildi. Kontrol grubunun MDA. vitamin C ve glutatyon miktarları sırası ile 3.29 ± 0.39 nmol/ml. 0.252 ± 0.051 mg/dl ve 32.17 ± 4.9 mg/dl. akut grupta, bu değerler sırasıyla 5.68 ± 0.52 nmol/ml. 0.114 ± 0.018 mg/dl ve 15.27 ±1.1 mg/dl. kronik grupta ise 3.65 ± 0.35 nmol/ml. 0.192 ± 0.027 mg/dl, 35.72 ± 2.3 mg/dl olarak bulundu. Akut gruptaki tavşanların kan plazmasındaki MDA miktarlarında kontrol grubuna göre p<0.05 düzeyinde artış, vitamin C ve glutatyon miktarlarında ise p<0.05 düzeyinde düşüş tesbit edildi. Kronik grupta, kontrol grubuna göre önemli bir fark bulunamadı (p>0.05).trinfo:eu-repo/semantics/openAccessTıbbi Araştırmalar DeneyselToksikolojiBiyokimya Ve Moleküler BiyolojiKarbon Tetraklorür Toksikasyonunun Lipid Peroksidasyonu, Glutatyon ve Vitamin C Üzerine EtkileriArticle81-2N/AN/A6854726