Bayram, İrfanBayram, YasemınKörkoca, HanifiBerktaş, MustafaDıcle, Yalçın2025-05-102025-05-1020152146-3158https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/197439/helicobacter-pylori-stool-antigen-feco-prevalence-in-food-workers-in-vanturkeyhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/2493Amaç: Helicobacter pylori peptik ülser ve kanserin patogenezinde rol almakta, ayrıca ekstragastrik infeksiyonlara neden olabilmektedir. Bu bakteri infekte insanlar vasıtasıyla fekal-oral, oral-oral ve gastro-oral yolla bulaşabilmektedir. Bu çalışmayla, gıda sektöründe çalışan işçilerinin gaitalarında H.pylori antijenlerinin varlığını araştırmak amaçlanmıştır. Yöntemler: Gıda sektöründe çalışan kişilerin dışkılarında H.pylori dışkı antijeninin varlığı, dışkı antijen testi ile araştırıldı. Bulgular: Bu çalışmada yer alan 154 kişinin 74'ünde (%48.05) H.pylori dışkı antijeni tespit edildi. H.pylori dışkı antijeni varlığı ile iş kolları arasında istatistiksel bir fark tespit edilmedi.Sonuç: Gıda sektöründe çalışan işçilerde %48.05 oranında H.pylori dışkı antijeni tespit edilmiş olması, bu kişilerin H.pylori infeksiyonları açısından potansiyel önemini ve bu konuda daha detaylı çalışmaların yapılması gereğini ortaya koymaktadırtrinfo:eu-repo/semantics/openAccessGastroenteroloji Ve HepatolojiEnfeksiyon HastalıklarıHelicobacter Pylori Stool Antigen Feco-Prevalence in Food Workers in Van,turkeyArticle51N/AN/A1014197439