Dostbil, NurselAlemdar, SüleymanAğaoğlu, Sema2025-05-102025-05-1020051017-84221308-3651https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/72455/antimicrobial-effect-of-seed-extract-of-cardamom-elettaria-cardamomum-matonhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/13151Bu çalışmada, kakule tohumunun (Elettaria cardamomum Maton) bazı mikroorganizmalar üzerindeki inhibitör etkinliği araştırıldı. Bu amaçla kakule tohumunun dietil eterde hazırlanmış ekstraktı P. aeruginosa, M. smegmatis, K. pneumoniae, S. aureus, E. coli, E. faecalis, S. typhimurium, M. luteus ve C. albicans üzerinde disk difüzyon metodu kullanılarak in vitro olarak denendi. Sonuç olarak; kakule tohumundan elde edilen ekstrenin test suşlarından M. smegmatis, K. pneumoniae, S. aureus, E. coli, E. faecalis, M. luteus ve C. albicans üzerinde farklı düzeylerde inhibitör aktivite gösterdiği, ancak P. aeruginosa üzerinde benzer etkinin oluşmadığı tespit edildi. Kakuleye karşı en hassas suşun S. aureus olduğu belirlenirken, en zayıf inhibitör etki E. coli’de gözlendi.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiMikrobiyolojiBiyoteknoloji Ve Uygulamalı MikrobiyolojiVeterinerlikAntimicrobial Effect of Seed Extract of Cardamom (Elettaria Cardamomum Maton)Article162N/AN/A9910172455