Yılmaz, HüdaiGündoğdu, MüttalipGündoğdu, ÖzlemŞensoy, Ruhan İlknur Gazioğlu2025-05-102025-05-1020101308-75761308-7584https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/103581/sirvan-siirt-yoresinde-yetistirilen-narlarin-pomolojik-ozelliklerihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/2253Bu çalışmada Siirt ilinin Şirvan ilçesinde doğal olarak yetişen ve yöre iklimine iyi adapte olmuş yerel nar genotiplerine ait meyvelerin, bazı pomolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada meyve ağırlıklarının 161.45-302.35 gr, meyve uzunluklarının 60.79-78.67 mm, meyve enlerinin 67.27- 86.92 mm, meyve hacimlerinin 177.5-305.0 ml, meyve suyu miktarlarının 69-121 ml, meyve yoğunluklarının 0.84 -1.17 gr/$cm^ 3$, dane ağırlıklarının 80-162.35 gr, kaliks uzunluklarının 16.58-34.64 mm ve kaliks yarı çaplarının 9.32-14.27 mm arasında değiştiği belirlenmiştir. Ayrıca SÇKM miktarları % 12-16, pH 3.63-5.87, şekil indeksleri 0.84-1.03 ve toplam asitlik % 0.47-1.08 arasında değişmiştir. Bunun yanında yerel çeşitlerin kabuk alt zemin rengi, üst zemin rengi, çekirdek sertliği, meyve tadı, dane rengi, üst odacık sayısı, alt odacık sayısı, odacıkların görünümü, daneleme kolaylığı ve meyve posa ağırlıkları belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriŞirvan (Siirt) Yöresinde Yetiştirilen Narların Pomolojik ÖzellikleriArticle202N/AQ3138143103581