Ekin, SuatBayramoğlu, Mahire2025-06-302025-06-302013https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=vVNzTGHHhjH-u3WMToxQ-i36ngFtydpUOZ7X4IxF1tNySZnB5vbwr7tihhbtPxEThttps://hdl.handle.net/20.500.14720/25962Bu çalışmanın amacı, Rosa pisiformis (Christ) D. Sosn. bitkisinin antioksidan, antiradikal aktivitesini, bazı mineral (Zn, Cu, Fe, Mn, Cr, Se, Ca, Mg, K, Na) ve vitamin (E, A, C) düzeylerini belirlemek, aynı zamanda Isoproterenol uygulanmış ratlarda, kalp doku antioksidan enzimleri (GSH-Px, SOD, CAT) üzerine etkisini değerlendirmektir. Yapılan çalışmada mineral analizleri AAS ve ICP-MS, vitamin analizleri ise HPLC metodu kullanılarak, R.pisiformisin yaprak ve meyve metanol ekstraktlarının toplam fenol, flavonoid ve antioksidan kapasitesi, DPPH, süperoksit, hidroksil radikallerini süpürme aktivitesi spektrofotometrik olarak belirlendi. Deneysel aşamada 40 adet Wistar albino rat kullanılarak 4 grup oluşturuldu. Gruplar, Kontrol % 0,9 NaCl, ISO (100mg.kg-1), ISO (100mg.kg-1) + R.pisiformis (300mg.kg-1) ve R.pisiformis (300mg.kg-1) olarak oluşturuldu. Deneysel aşama 30 gün sürdürüldü. Rat kalp dokusunda belirlenen antioksidan enzim aktivitelerin istatistiksel analizleri sonucunda, GSH-Px, SOD, CAT enzim aktivitelerinde Kontrol ve ISO grupları arasında sırasıyla p<0,001, p<0,05, p<0,001, Kontrol ve ISO + R.pisiformis gruplarında p<0,01, p<0,01, p<0,01, Kontrol ile R.pisiformis grubu arasında SOD ve CAT enzim aktivitelerinde p<0,01, p<0,05, düzeyinde anlamlı bir azalma, ISO grubu ile ISO + R.pisiformis grupları arasında GSH-Px, CAT enzim aktivitelerinde p<0,05, p<0,01, ISO ve R.pisiformis gruplarında ise p<0,01, p<0,01, düzeylerinde anlamlı bir artış belirlendi. Sonuç olarak, Rosa pisiformis meyve ve yapraklarının mineral miktarlarının, antioksidan vitamin içeriklerinin, fenol ve flavonoid miktarlarının yüksek olduğu, meyve ve yaprakların metanol ekstraktlarının reaktif oksijen türlerini inhibe etmede oldukça etkin oldukları, süperoksit, hidroksil ve DPPH radikallerini süpürme aktivitelerinin yüksek olduğu belirlendi. Antioksidan enzimlerin anlamlı olarak değişimleri ve kalp dokusu histopatolojik incelemelerinde tesbit edilen pozitif etkileri nedeniyle Rosa pisiformis meyvelerinin koruyucu olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.The aim of this study, Rosa pisiformis (Christ) D. Sosn. plant was to determine antioxidant, antiradical activity, certain minerals (Zn, Cu, Fe, Mn, Cr, Se, Ca, Mg, K, Na) and vitamins (E, A, C) levels, and also, the rats with Isoproterenol were to evaluate effect of plant on cardiac tissue antioxidant enzymes (GSH-Px, SOD, CAT). In the study, mineral AAS and ICP-MS and vitamin analysis has been carried out using HPLC method, R. pisiformis in methanol extracts of the leaves and fruits of total phenol, flavonoids, total antioxidant capacity and DPPH, superoxide, hydroxyl radicals scavenging activity were determined spectrophotometrically. Experimental period was performed 40 Wistar albino rat. The rats were divided into four equal groups. Control 0.9 % NaCl, ISO (100mg.kg-1), ISO (100mg.kg-1) + R. pisiformis (300mg.kg-1) and R. pisiformis (300mg.kg-1) has been created. Experimental period was continued for 30 days. Antioxidant enzyme activities which were determined in rat heart tissue, following statistical analysis in GSH-Px, SOD, CAT enzyme activities, ISO compared with control group, p<0,001, p<0,05, p<0,001, respectively, Control ve ISO + R. pisiformis groups p<0,01, p<0,01, p<0,01, between control with R. pisiformis groups, SOD ve CAT enzyme activities p<0,01, p<0,05, a significant decreased, ISO group with ISO + R.pisiformis group GSH-Px, CAT enzyme activities p<0,05, p<0,01, ISO ve R.pisiformis groups p<0,01, p<0,01, statistically significant increase was determined. The results of this study showed that content of antioxidant vitamins mineral, phenol and flavonoids in fruits and leaves of Rosa pisiformis are high quantities, also, methanol extracts of the leaves and fruits were very effective in inhibiting reactive species, high scavenging activity of superoxide, hydroxyl radicals and DPPH radical was determined. Histopathological examination of cardiac tissue due to the positive effect and significant changes in antioxidant enzymes, fruits of Rosa pisiformis could be used as protective.trBiyokimyaBiochemistryThe Determination of Rosa Pisiformis (Christ) D. Sosn. Plant Antioxidant, Antiradical Activity and Effect of Antioxidant in Rats Isoproterenol-Induced Oxidative StressRosa Pisiformis (Chrıst) D. Sosn. Bitkisinin Antioksidan, Antiradikal Aktivitesinin ve Isoproterenol ile Oksidatif Stres Oluşturulan Ratlarda Antioksidan Etkisinin BelirlenmesiDoctoral Thesis165337996