Odabaşıoğlu, FuatKüçük, MürselÖztürk, Yahya2025-05-102025-05-1019971012-0173https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/65152/akkaraman-corriedale-x-akkaraman-hampshine-down-x-akkaraman-dorset-down-x-akkaraman-f1-kuzularin-besi-ve-karkas-ozlelliklerihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/466Akkaraman (Akk), Corriedale (Cor) x Akk, Hampshire Down (HD) x Akk, Dorset Down (DD) x Akk (Fi) ku­zuların besi ve karkas özelliklerini araştırmak amacıyla yapılan bu çalışmada; besi özellikleri için 18 baş Akkaraman, 16 baş Cor x Akk, 12 baş HD x Akk ve 18 baş DD x Akk ; karkas özellikleri için ise her genotipten 5 er baş erkek kuzu kullanılmıştır. Beside kuzulara ad-libitum kesif yem ve saman verilmiştir. İstatistik analizler Harvey'in paket programı ile gruplar arası farklılıklar da Duncan testi ile tespit edilmiştir. Akkaraman, Cor x Akk, HD x Akk ve DD x Akk (Fi) kuzularda sırayla günlük canlı ağrlık artışı; erkeklerde 148, 191, 125 ve 159 & dişilerde 134, 116, 111 ve 109 g; kesim ağırlığı 40.76, 41.09, 39.66 ve 41.24 kg; kuyruksuz karkasa göre soğuk karkas ağırlığı 19.11, 18.85, 18.83 ve 19.43 kg; karkas randımanı % 46.97, 46.30, 46.31 ve 47.70; karkasta but oranı % 29.64, 32.80, 32.77 ve 32.71 (P<0.01), kol oranı % 16.38, 18.60, 16.93 ve 17.71 (P< 0.01); sırt oranı % 7.08, 9.32, 8.70 ve 9.59 (P< 0.01), bel oranı % 8.09, 10.54, 9.66 ve 11.20 (P< 0.01), böbrek-leğen yağı oranı % 0.67, 1.35, 0.93 ve 1.49 (P< 0.01); kolda et oranı % 62.00, 61.95, 59.64 ve 63.71, yağ oranı % 18.35, 19.90, 21.67 ve 23.10, kemik oranı % 20.07, 19.40, 19.44 ve 17.68 (P< 0.05) olarak bulunmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiAkkaraman, Corriedale X Akkaraman, Hampshine Down X Akkaraman, Dorset Down X Akkaraman (F1) Kuzuların Besi ve Karkas ÖzlellikleriArticle112N/AN/A19921165152