Aşkın, M. AtillaKoyuncu, Prof. Dr. Mehmet Ali2025-05-102025-05-1019991300-011X1303-6173https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/606608/van-golu-cevresinde-yetistiriciligi-yapilan-bazi-ceviz-tiplerinin-depolanmasi-uzerine-calismalarhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/641Çalışmada, bazı ceviz tipleri, kabuklu ve iç olarak farklı koşul ve ambalaj malzemelerinde depolanmış ve örneklerde muhafaza boyunca meydana gelen kalite değişimleri incelenmiştir. Denemelerimiz, cevizler için en uygun muhafaza ortamının 0°C ile +5°C sıcaklık ve %55- 65 nisbi neme sahip depolar olabileceğini göstermiştir. İncelenen ambalaj malzemeleri içerisinde polietilen torbaların, kabuklu cevizler için sentetik örgü ve bez torbalara göre daha iyi sonuç verdiği saptanmıştır. İç cevizlerde muhafaza boyunca en az kalite kaybı vakumlu olarak saklanan örneklerde olmuştur. Kabuklu cevizler iç cevizlere göre daha uzun süre ve kaliteli olarak muhafaza edilebilmişlerdir. Depo sıcaklığı yükseldikçe kalite kayıplarının arttığı, özellikle serbest yağ asit miktarı artışının daha hızlı olduğu saptanmıştır. Araştırmalarımız, 0°C ile +5°C sıcaklık ve %55 - 65 nisbi neme sahip depolarda kabuklu cevizlerin 18 ay, iç cevizlerin 10 - 12 ay kaliteli olarak muhafaza edilebileceğini göstermiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiGıda Bilimi Ve TeknolojisiVan Gölü Çevresinde Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Ceviz Tiplerinin Depolanması Üzerine ÇalışmalarOther23supp4Q1Q2785796606608