Yıldız, MehtapTürkmen, ÖnderErdal, İbrahim2025-05-102025-05-1020001018-9424https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/26787/tuz-stresi-altinda-yetistirelen-hiyar-cucmis-sativus-l-fidelerinin-gelisimi-ve-kimi-besin-maddeleri-icerigindeki-degisimler-uzerine-potasyumlu-gubrelemenin-etkisihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/732Bu çalışmada tuz baskısı koşullarında hıyar fidelerinin gelişimini ve bazı besin maddelerinin değişik dozlarda K uygulamasına bağlı olarak değişimlerini incelemek amaçlanmıştır. Bu nedenle ortama 4 farklı düzeyde tuz (0,10, 20 ve 30 mmol NaCl) ve 4 farklı düzeyde potasyum (0,75,150, 300 mg K/kg) uygulanmışta. Araştırma sonunda tuz ve K uygulamalarının bitki kuru ağırlığı üzerine olumsuz etkisi görülmüştür. Yüksek tuzlulukta bitkinin Na, Ca, Mn, Cu ve Fe içerikleri artmış, buna karşılık K ve P içerikleri azalmıştır. Potasyum uygulamaları ile bitkinin K, Zn, Mn, Cu ve Fe içerikleri artmış, buna karşılık Na, Ca, Mg ve P içerikleri azalmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiKimyaUygulamalıZiraat MühendisliğiBitki BilimleriTuz Stresi Altında Yetiştirelen Hıyar (Cucmis Sativus L.) Fidelerinin Gelişimi ve Kimi Besin Maddeleri İçeriğindeki Değişimler Üzerine Potasyumlu Gübrelemenin EtkisiOther101N/AN/A252926787