Geçer, Mustafa KenanGündoğdu, MüttalipMuradoğlu, FerhadYılmaz, Hüdai2025-05-102025-05-1020111308-75761308-7584https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/116452/van-ekolojik-sartlarinda-yetistirilen-farkli-cilek-cesitlerinde-frigo-fide-uretimi-ve-bu-fidelerin-verim-ozelliklerihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/2334Bu çalışma dört çilek çeşidinden (‘Aromas’, ‘Camarosa’, ‘Selva ve ‘Sweet Charlie’) alınan taze kollarından üretilen fidelerinin soğutucuda -2 °C’ de yaklaşık sekiz ay tutularak frigo fide üretimi eldesi amacıyla yürütülmüştür. Aynı zamanda, üretilen bu frigo fidelerin fide tutma oranı ve meyve verim özellikleri de tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda, fide tutma oranı en yüksek %78.77 ile ‘Sweet Charlie’ çeşidinde gerçekleşmiştir. Meyve verimi bakımından en iyi sonucu 261.78 g/bitki ile ‘Aromas’ çeşidi vermiştir. En fazla meyve sayısı 22.10 adet/bitki ile ‘Aromas’ çeşidinde tespit edilmiştir. Meyve iriliği ve suda çözünür kuru madde oranı bakımından çeşitler arasındaki fark istatistiksel olarak önemsiz çıkmıştır. Elde edilen sonuçların değerlendirilmesiyle Van iklim koşullarında frigo fide üretiminin başarılı bir şekilde yapılabileceği ve meyve veriminin de yeterli düzeyde sağlanabileceği ortaya çıkmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriVan Ekolojik Şartlarında Yetiştirilen Farklı Çilek Çeşitlerinde Frigo Fide Üretimi ve Bu Fidelerin Verim ÖzellikleriArticle212N/AQ38288116452