Browsing by Author "Çavuş, Asude"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Article Application of Ccme Wqi To Assess Drinking Water Quality Under Turkish National Legislations: Lake Aygır(2020) Çavuş, Asude; Şen, FazılIn this study, different guidelines have been determined in many legislations for the evaluation of drinking water of Lake Aygır in Bitlis.In monitoring water quality, CWQI was chosen as a model. In this model, the guideline values in Turkish national legislation, whichdetermine the quality of drinking water, are used. Selected legislations: \"Regulation on Water for Human Consumption\", \"Water-Waterfor Human Consumption\", \"Regulation on Surface Water Quality Management\", \"Regulation on Quality and Purification of DrinkingWater Supply Water\" and their index values are 86.21, 86.23, 88.88 and 84.71 respectively. ${CWQI}_{ASQ-Y}$ has been determined as 72.48and ${CWQI}_{ASQ-M}$ has been determined as 81.75 within the “Regulation on the Amendment of the Surface Water Quality Regulation”.Lake Aygır waters are classified in medium quality according to ${CWQI}_{ASQ-Y}$ and in good quality according to all other guidelines.Article Development of a Water Quality Index for Lake Aygır in Bitlis, Turkey(2022) Çavuş, Asude; Şen, FazılWater quality indices help to develop correct policies using water quality data. In this study, a useful and reliable method was determined for water quality management of Lake Aygır. For this, monthly water quality measurements were made from Lake Aygır between May 2015 and May 2016. Expert opinions and literature were used in the selection of parameters. Temperature, dissolved oxygen, electrical conductivity, pH, ammonia, alkalinity, hardness, fluorine, and arsenic parameters were selected for the calculation of the water quality index of Lake Aygır for drinking (AG-WQIdrinking), as it is more effective on human health. Temperature, dissolved oxygen, electrical conductivity, pH, ammonia, alkalinity, hardness, and turbidity were selected for the calculation of the water quality index of Lake Aygır for fisheries (AG-WQIfisheries) as they are the parameters to which fish is most affected. Water quality indices of Lake Aygır were found AG-WQIdrinking as 149.41 and AG-WQIfisheries as 76.11. The most effective parameters were hardness and alkalinity in the AG-WQIdrinking calculations; and ammonia and dissolved oxygen in the AG-WQIfisheries calculations. Hence, it expresses numerically the suitability of Lake Aygır in terms of drinking and fishing.Article Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus Mykiss)’nda Ruşeym İlave Edilen Diyetlerin Viserosomatik İndeks Üzerine Etkileri(2018) Çavuş, AsudeViserosomatik indeks, balık beslemede büyüme performansının ı̇ zlenme yöntemlerinden biridir. Bu çalışma, viserosomatik indislerkullanılarak farklı oranlarda ruşeym ilave edilen diyetlerle beslenen gökkuşağı alabalıklarının kondüsyonlarını belirlemek amacıylayapılmıştır. Kazein-jelatin tabanlı dört deneme diyeti, farklı ruşeym seviyelerini (%0, %5, %10 ve %15) içerecek şekilde formüleedilmiştir. Üç tekerrürlü balık grupları (ortalama vücut ağırlığı 0.85±0.02 g) 45 gün boyunca beslenmiştir. Besleme denemesininsonunda viserosomatik indeks (VSİ), balıkların tüm vücut ağırlıkları ve iç organ ağırlıkları baz alınarak analiz edilmiştir. Bu çalışmadaVSİ değerleri sırasıyla 11.05±1.50, 9.99±1.93, 10.01±1.42 ve 11.11±2.10 olarak hesaplanmıştır. Araştırma sonunda, en yüksek VSİ değeri(11.11) %15 ruşeym ilave edilen grupta görülürken en düşük VSİ değeri ise (9.99) %5 ruşeym ilave edilen grupta gözlenmiştir. Sonuçlar,diyetler arasında viserosomatik indeks (VSİ) değerlerinde önemli fark olmadığını göstermiştir (p<0.05).Article Van-merkez İçme Sularının Su Kalite Kriterlerinin İncelenmesi(2017) Şen, Fazıl; Çavuş, Asude; Atici, Ataman AltugBu çalışmada Van merkezde içme suyu olarak şebekelere verilen farklı kaynakların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan analizleri yapılarak tüketime uygun olup olmadığı araştırılmıştır. Şebekelerden alınan sularda bulanıklık, elektriksel iletkenlik, sıcaklık, çözünmüş oksijen değerleri, pH yerinde ölçülmüştür. Laboratuvarda biyolojik oksijen ihtiyacı, kimyasal oksijen ihtiyacı, kalsiyum, magnezyum, toplam sertlik, toplam alkalinite, klorür, karbonat, bikarbonat, nitrit, nitrat, amonyak, fosfor, çinko, bakır, nikel, kobalt, siyanür, florür, alüminyum, demir, potasyum, manganez, molibden, silisyum analizleri ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Sonuçların, içme suları hakkındaki ülkemiz yönetmeliklerinde verilen değerlere genel olarak uygun olduğu görülmüştür