Browsing by Author "Çavuşoğlu, Şeyda"
Now showing 1 - 20 of 23
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis A Research on the Optimum Harvest Dates and Storage of Some Pear Varieties Grown in Van Province(2000) Çavuşoğlu, Şeyda; Koyuncu, Y. Mehmet AliÖZET VAN VE ÇEVRESİNDE YETİŞTİRİLEN BAZI ARMUT ÇEŞİTLERİNİN OPTİMUM DERİM ZAMANIN BELİLENMESİ VE SOĞUKTA MUHAFAZASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÇAVUŞOĞLU, Şeyda Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. M. AH KOYUNCU Şubat 2000, 46 sayfa Bn araştırma Van Meyvecilik Üretme İstasyonunda 1997-1999 yıllan arasında yürütülmüştür. Çalışmada, Ankara ve Malatya annııt çeşiüerinm optimum derim zamanlan ve depolanma olanaktan incelenmiştir. Optimum derim tarihinin belirlenmesi amacıyla S gön arayla ağaçlardan alman meyvelerde meyve eni, meyve boyu, meyve hacmi, ortalama meyve ağırlığı, meyve eti sertliği, suda çözünebilir kura madde (SÇKM) içeriği, titre edilebilir asMik, nişasta düzeyi ve pH değerleri saptanmıştır. Olgunlaşma döneminde meyve boyuttan, suda çözünür kuru madde değerleri artarken ( 1. yıl Malatya çeşidi hariç \ meyve eri sertliği, titre edilebilir asittik ve nişasta düzeyi değerleri azaldığı belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre her iki deneme yılında da optimum derim tarihi olarak 10-20 Ekim arası önerilmiştir. Muhafaza boyunca birer ay aralıklarla depodan çıkartılan örneklerde ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) içeriği ve pH değerleri saptanmıştır. Deneme sonuçlarına göre Van ekolojik koşullarında yetiştirilen bu armut çeşrüerinin 0 °C sıcaklık ve % 85- 90 nispi neme sahip makinalı soğutmalı soğuk hava deposunda 6 ay boyunca depolanabileceği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler ; Armut, Optimum Derim Zamanı, DepolamaArticle Diyarbakır (Silvan, Kulp, Hazro) Yöresindeki Bazı Mahalli Armut (Pyrus Communis L) Gen Kaynaklarının Belirlenmesi(2017) Oturmak, İmameddin; Özrenk, Koray; Çavuşoğlu, ŞeydaBu araştırma 2016 yılında Diyarbakır'ın Silvan, Kulp, Hazro ilçeleri ve bağlı köylerde yetiştirilen meyvesi kalitesi ve pazar değeri yüksek, halkın tercih ettiği mahalli armut çeşitlerinden 32 genotip üzerinde yürütülmüştür. Seçilen armut genotiplerinde fenolojik gözlemler yapılmış ve toplanan meyve örneklerinde pomolojik özellikler incelenmiştir. Fenolojik özellikler olarak tomurcuk patlaması, çiçeklenme başlangıcı, tam çiçeklenme, çiçeklenme sonu tarihi, çiçeklenme süresi ve tam çiçeklenmeden hasada kadar geçen gün sayısı (TÇHGS) ve hasat tarihi belirlenmiştir. Pomolojik özellikler yönünden incelenen çeşitlerin meyve ağırlığı 39.52-263.12 g, meyve boyu 38.03-88.77 mm, meyve eni 40.85-76.97 mm, meyve sapı uzunluğu 19.87-50.10 mm, meyve sapı kalınlığı 2.45-7.98 mm,çekirdek eni 2.20-6.14 mm, çekirdek boyu 7.20-12.26 mm, meyvelerin suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM) %10.00-24.90; titre edilebilir asitliği (TA) %0.04-0.60; meyve suyu pH'sı 4.07-5.26 arasında değişim göstermiştir. Bunun yanında mahalli armutlarda meyve kabuğu rengi, meyve eti rengi meyvelerde kumluluk ve tat durumları da belirlenmiştir. Tüm bu değerlendirmeler neticesinde tartılı derecelendirme yöntemine göre yüksek puan alan21 HZR 01, 21 SLV 01, 21 SLV 11, 21 SLV 23, 21 SLV 13 ve 21 SLV 14 genotiplerinin diğer genotiplere göre daha üstün olduğu saptanmıştır.Master Thesis The Effect of Melatonin and Gelatin Applications on End Harvestphysiology in Mushrooms (agaricus Campestris)(2024) Ağın, Ramazan; Çavuşoğlu, ŞeydaBu çalışma, kestane mantarlarında (Agaricus campestris) melatonin ve jelatin uygulamalarının hasat sonrası fizyolojik değişiklikler üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yetiştirilen kestane mantarları kullanılarak yürütülmüştür. Hasat edilen mantarlar dört gruba ayrılmış ve sırasıyla kontrol, 0.5 mM melatonin, %1 jelatin ve 0.5 mM melatonin + %1 jelatin kombinasyonu şeklinde farklı uygulamalara tabi tutulmuştur. Uygulamalar sonrasında mantarlar, belirli aralıklarla (0, 4, 8, 12 ve 16. günlerde) soğuk hava depolarında analiz edilmiştir. Analizlerde, mantarların ağırlık kaybı, renk değişimleri, solunum hızı, organik asit ve fenolik bileşik içerikleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Ağırlık kaybı açısından en düşük kayıp jelatin grubunda, en yüksek kayıp ise kontrol grubunda saptanmıştır. Renk analizlerinde L* (parlaklık), a* (kırmızılık) ve b* (sarılık) değerleri ile kroma ve hue açı değerleri değerlendirilmiştir. Melatonin uygulamasının solunum hızını önemli ölçüde yavaşlattığı tespit edilmiştir. Organik asit analizlerinde oksalik asit, sitrik asit, malik asit, süksenik asit, fumarik asit ve tartarik asit içerikleri ölçülmüştür. Depolama süresi boyunca protokateşuik asit, rutin, gallik asit ve klorojenik asit gibi fenolik bileşiklerin değerlerinde meydana gelen değişimler analiz edilmiştir. Sonuçlar, melatonin ve jelatin uygulamalarının fenolik bileşiklerin korunmasında ve mantarların kalite kaybının önlenmesinde etkili olduğunu ortaya koymuştur. Melatonin ve jelatin uygulamaları, mantarların stresle başa çıkma yeteneklerini artırarak fenolik bileşiklerin sentezini ve korunmasını sağlamıştır. Sonuç olarak, melatonin ve jelatin uygulamalarının kestane mantarlarının hasat sonrası fizyolojisi üzerinde olumlu etkiler sağladığı görülmüştür. Bu uygulamaların, mantarların raf ömrünü uzatmak ve kalite kayıplarını azaltmak amacıyla potansiyel olarak kullanılabileceği öngörülmektedir.Doctoral Thesis The Effects of 1-Mcp (1-Methylcyclopropene) and Edible Coating Materials on the Storage and Shelf Life of Red Chief Standart Apple Variety and Kirmizi Asli̇k, Pamuk Local Apple Varieties(2023) Tekin, Onur; Çavuşoğlu, ŞeydaÇalışmada, Van ekolojik koşullarında yetiştirilen Pamuk Elma ve Kırmızı Aslik mahalli elma çeşitleri ile Red Chief standart elma çeşidinde 1-MCP (625 ve 1250 ppb 1-MCP), yenilebilir kaplama malzemesi (%2 jelatin ve %2 kitosan) ve kombin uygulamalarının (1-MCP+yenilebilir kaplama malzemesi) depo ve raf ömrü üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada; ağırlık kaybı, pH, suda çözünür kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TEA), meyve eti sertliği, meyve kabuk ve et rengi, solunum hızı, dışsal etilen miktarı, malondialdehit (MDA), polifenol oksidaz (PPO), toplam fenolik içeriği, toplam antioksidan kapasitesi, bireysel fenolik içeriği ve organik asitlerde meydana gelen değişimler araştırılmıştır. Önemli kalite kriterleri bakımından (ağırlık kaybı, pH, TEA, SÇKM, meyve eti sertliği, solunum hızı, dışsal etilen miktarı, MDA, toplam fenolik içeriği ve toplam antioksidan kapasitesi) her üç elma çeşidinde birinci (2019) ve ikinci (2020) yıl, depo ve raf ömründe kombin uygulamalarının %75 oran ile etkili olduğu, özellikle %22'lik oran ile %2 jelatin+625 ppb 1-MCP uygulamasının en etkili uygulama olduğu belirlenmiştir. Pamuk Elma ve Kırmızı Aslik mahalli elma çeşidinin 130 gün depo ve 130+7 gün raf ömründe, Red Chief standart elma çeşidinin 270 gün depo ve 270+7 gün raf ömründe kombin uygulamaları ile başarılı bir şekilde depolanabileceği belirlenmiştir. Depolama çalışmalarında mahalli elma çeşitleri yeterince yer almamaktadır. Mahalli elmalar ülkemizin önemli bir genetik zenginliği olup, yetiştiği bölgelerde sevilerek tüketilmektedir. Çalışmamamızda biyoaktif bileşenler açısından mahalli elmaların standart elma çeşitlerine göre daha zengin yapıda olduğu belirlenmiştir.Doctoral Thesis The Effects of Different Organic Fertilizers and Edible Coating on Post-Harvest Physiology in Fresh-Cut Melons (cucumis Melo L.)(2022) İşlek, Fırat; Çavuşoğlu, ŞeydaBu tez çalışmasında, Van ekolojik koşullaında yetiştirilen Kırkağaç çeşidi kavunlada farklı organik gübre uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkileri ile aynı çeşidin hasat sonrası dilimlenmiş meyvelerinde farklı yenilebilir kaplama uygulamalarının muhafaza üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışma 2020 ve 2021 yıllarında yapılmış ve hasattan sonra kavunlar dilimlenerek plastik şaleler içerisine yerleştirilerek +5ºC sıcaklık ve %90-95 nispi nem koşullarında 12 gün boyunca muhafaza edilmiştir. Yetiştiricilik çalışmalarında 3 farklı gübre (humik asit, sıvı solucan gübresi ve organomineral gübre) uygulaması yapılmış ve hasat sonrası dilimlenmiş meyveler ise kontrol haricinde 3 farklı yenilebilir film (keçiboynuzu, sodyum aljinat ve pektin) ile kaplanmıştır. Yetiştiricilik çalışmalarında verim kriterleri, hasat sonrası muhafaza çalışmalarında ise ağırlık kaybı, solunum hızı, dışsal etilen miktarı, meyve etinde L*, a*, b*, Chroma ve Hue açı renk değerleri, pH, suda çözülebilir kuru madde miktarı (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TEA), toplam fenol miktarı, antioksidan kapasitesi, organik asit içeriği, şeker içeriği, mineral madde içeriği, uçucu bileşikler (aroma) gibi özellikler incelenmiştir. Sonuç olarak hem gübre uygulamaları arasında hem de kontrol ile yenilebilir kaplama uygulanan meyveler arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar gözlemlendi (p<0.05). Ayrıca, sürdürülebilir tarım açısından kavun yetiştiriciliğinde sıvı solucan gübresi ve organomineral gübre uygulamalarının, hasat sonrası ise pektin ve keçiboynuzu ile kaplamanın kimyasal uygulamalara alternatif olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.Master Thesis The Effects of Hot Water, Hot Water + Uv-C and Uv-Capplications on Modified Atmosphere Conditions in Starksgold Cherry(2019) Durmaz, Nevzat; Çavuşoğlu, Şeyda; Özrenk, KorayBu çalışma kapsamında, Mersin Toroslar ekolojik koşullarında yetiştirilen Starks Gold kiraz çeşidinde hasat sonrası uygulanan, UV-C, Sıcak su ve UV-C+Sıcak su uygulamalarının, soğukta muhafaza süresince meydana getirdiği fenolik bileşik değişimleri ile bazı kalite kriterleri ve incelenmiştir. Bu amaçla depolama öncesi kiraz meyvelerine 5 dakika süreyle UV-C ve 1 dakika süreyle 50°C'de sıcak su uygulaması yapılmıştır. Tam olum döneminde hasat edilen meyveler 20 gün süre ile modifiye atmosfer paketleri (Xtend®) içerisinde 0°C sıcaklık ve %90±5 oransal nem koşullarında depolanmıştır. Depolama periyodu süresince 4. günlükaralıklarla meyve örneklerinde; ağırlık kaybı, meyve kabuk rengi, suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asit miktarı, toplam fenolik içeriği ve antioksidankapasitesi analizleri yapılmıştır. Ayrıca uygulamaların fenolik maddelere etkileri detaylı olarak incelenmiştir. Çalışma sonucunda ele alınmış olan bütün kalite değerlerinde hasat sonrası kimyasal içermeyen ve alternatif bir uygulama olan UV-C+Sıcak Su uygulamasının depolama süresince meyve kalitesini daha iyi koruduğu, aynı zamanda fenolik maddelerden protokateşuik, klorojenik asit ve c-kumarik asit miktarında azalmayı sınırladığı tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Depolama, Kiraz, MAP, Sıcak su, UV-CMaster Thesis Effects of Methyl Jasmonate and Melatoni̇n Appli̇cati̇ons on Post-Harvest Physi̇ology of Albi̇on Strawberry Vari̇ety(2022) Düzgün, Sercan; Çavuşoğlu, ŞeydaBu çalışmada, albion çilek çeşitlerinde soğukta muhafaza sırasında meydana gelen fiziksel ve biyokimyasal sorunlara çözüm bulmak amacıyla uygulanan metil jasmonat ve melatonin uygulamalarının depolama performansına etkilerinin incelenmesi ve depolama süresinin uzatılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, meyveler üç gruba ayrıldı. Birinci grup melatonin (0.5 mMol L-1, 1 mMol L-1, 1.5 mMol L-1), ikinci grup metil jasmonat (0.5 µmol L-1, 1 µmol L-1, 1.5 µmol L-1) ve üçüncü grup ise hiçbir uygulama yapılmayan kontrol grubu olarak belirlendi. Mevcut çalışmada elde edilen bulgulara göre her iki uygulamada çilek meyvesinin kalite parametrelerini korumada etkili olduğu tespit edildi. Hasat sonrası uygulanan MeJA uygulamasının; pH, suda çözünür kuru madde (SÇKM), antioksidatif enzimler (SOD, CAT, APX), toplam fenolik içeriği, antioksidan kapasitesi ve CO2 oranlarını korumada daha etkili olmasının yanısıra; ağırlık kaybı, titre edilebilir asitlik oranlarını (TEA) korumada ve solunumun yavaşlatılmasında da melatonin uygulamalarının daha etkili olduğu tespit edildi. Sonuç olarak bu tez çalışmasında elde edilen bulgular kapsamında, melatonin ve metil jasmonat uygulamalarının çilek meyvesinin depolama performansı üzerine etkili olabileceği kanaatine varıldı. Melatonin ve metil jasmonat uygulanan meyvelerin 14 güne kadar depolanabileceği ve depolama boyunca her iki uygulamanın da kaliteyi koruyabileceği sonucuna varıldı. Anahtar kelimeler: Çilek, Depolama, Fiziksel ve biyokimyasal özellikleri, Melatonin, Metil jasmonat.Master Thesis The Effects of Methyl Jasmonate Treatments on Eggplant Stored in Modified Atmosphere Conditions(2018) Yılmaz, Nurettin; Çavuşoğlu, ŞeydaÇalışma Van'ın Gevaş ilçesinde hasat edilen Anamur Karası Patlıcan çeşidinde Metil Jasmonat uygulamalarının depolama süresince kalite değişimlerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Patlıcan meyveleri öncelikle 1 gün 10 °C'de ön soğutmaya tabi tutulmuştur. Daha sonra aynı olgunluğa sahip meyveler 3 ayrı gruba ayrılmıştır. Birinci grup meyveler kontrol olarak saf suya daldırılmıştır. İkinci grup meyveler 1 µM Metil Jasmonat (MeJA) çözeltisine 10 dakika süreyle daldırılmıştır. Üçüncü grup meyvelere ise 5 µM Metil Jasmonat (MeJA) çözeltisine 10 dakika süreyle daldırılmıştır. Patlıcan meyveleri olgunluk düzeyleri dikkate alınarak hasattan sonra köpük tabaklar içerisine yerleştirildikten sonra üzeri streç film kaplanarak 10 ve 20 °C sıcaklık ve %90-95 oransal nem içeren soğuk hava depolarında 21 gün boyunca muhafaza edilmiştir. Depolama periyodu süresince meyve örneklerinde; ağırlık kaybı, meyve kabuk rengi, meyve eti rengi, kalik rengi, suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asit miktarı, toplam fenolik, toplam antioksidan, lipid peroksidasyonu, antioksidatif enzim analizleri, ambalaj içi gaz bileşimleri belirleme analizleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda meyve kalitesini 20 °C'de 21 gün, 10 °C'de ise 15 gün koruduğunu tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda ele alınmış olan bütün kalite değerlerinde hasat sonrası açısından alternatif bir uygulama olan metil jasmonat uygulamasının depolama süresince meyve kalitesini daha iyi koruduğu, aynı zamanda 20 °C'de 1 µM metil jasmonat dozunun muhafaza süresinin uzatılması ve kalite parametreleri açısından daha etkin olduğu belirlenmiştir. Anahtar kelimeler: Depolama, MAP, Metil Jasmonat, Patlıcan.Article Effects of Post-Harvest Uv-C and Hot Water Treatments on Quality Attributes of ‘0900 Ziraat’ Cherries Throughout the Cold Storage in Modified Atmosphere Packages(2018) Bahar, Aşkın; Çavuşoğlu, Şeyda; Özrenk, Koray; Ercişli, Sezai; Tekin, OnurIn this study, effects of post-harvest UV-C, Hot Water and UV-C + Hot Water treatments on quality attributes and especially on phenolics of ‘0900 Ziraat’ cherries grown under Mersin Taurus Mountains conditions throughout the cold storage were investigated. For this purpose, before to store, cherry fruits were subjected to UV-C treatments for 5 minutes and Hot Water treatments at 50 °C for 1 minute. The fruits harvested at full-ripe period were then stored in modified atmosphere packages (MAP) (Xtend®) for 20 days at 0 oC temperature and 90±5% relative humidity. Throughout the storage period, weight loss, skin color, suspended solids content, titratable acidity, total phenolics and antioxidant analyses were performed in every 4th day of storage (0, 4, 8, 12, 16 and 20th days). Effects of experimental treatments on phenolics were investigated in detail. Present findings revealed that UV-C + Hot Water treatments without any chemicals better preserved the quality attributes and significantly restricted the losses in protocatechic acid, chlorogenic acid and q-coumaric acid contents.Master Thesis Effects of Storage Time and Quality in White Button Mushroom (agaricus Bisporus) on Edible Coating Materials(2020) Şaran, Erdi Yıldırım; Çavuşoğlu, Şeyda; Alpaslan, DuyguBu çalışmada, Dünya'da ve Türkiye'de severek tüketilen beyaz şapkalı kültür mantarının (Agaricus bisporus), modifiye atmosfer koşullarında yenilebilir kaplama malzemelerinin beyaz şapkalı mantarlarda hasat sonu fizyolojisi üzerine etkileri araştırılmıştır. Aynı olgunlukta hasat edilen mantarlara, yenilebilir kaplama malzemeleri (Yumurta akı proteini veya Agar) kaplanarak +4 °C'de % 90-95 oransal nem koşullarında 20 gün depolanmıştır. Hasat döneminde ve hasattan sonra 5 gün aralıklarla, ağırlık kaybı, renk (L*, a*, b* C* ve Hue), ambalaj içi gaz bileşimi (O2, CO2 ve N2), protein, toplam fenolik içeriği, toplam antioksidan aktivitesi, katalaz, polifenoloksidaz (PPO), solunum hızı ve dışsal etilen miktarı belirlenmiştir. Araştırmada incelenen bütün parametreler dikkate alındığından kültür mantarının (Agaricus bisporus) +4°C'de ve % 90-95 oransal nem koşullarında 20 günlük depolanması sonucunda en iyi sonucu veren yenilebilir kaplama malzemesinin agar olduğu tespit edilmiştirArticle Farklı Dozlarda Uygulanan Sitokininin Beyaz Şapkalı Mantarın (Agaricus Bisporus) Muhafazası Üzerine Etkisi(2018) Çavuşoğlu, Şeyda; Gökçenay, GülBu çalışmada, modifiye atmosfer koşullarının ve sitokinin hormon uygulamalarının, mantarın hasat sonrası fizyolojisi üzerine etkileri araştırılmıştır. Aynı olgunlukta hasat edilen mantar şapkaları (Agaricus bisporus) 0, 5, 10, 15 ppm’lik sitokinin (Nitrozyne) solüsyonuna daldırılarak, 0°C sıcaklıkta ve %90-95 neme sahip soğuk hava depolarında açıkta, streç ve polietilen (PE) ambalaj malzemeleri ile 9 gün muhafaza edilmiştir. Bu örneklerde hasat döneminde ve soğuk hava deposuna alındıktan sonra 3 gün aralıklarla ağırlık kaybı, renk (L* , C* ve H* ), C vitamini, toplam fenolik (TF) ve polifenol oksidaz enzimi (PPO) miktarları belirlenmiştir. Araştırmada, modifiye atmosferli depolama koşulları ile sitokinin uygulamalarının depolama süresince ağırlık kaybı, şapka rengi, C vitamini kaybı, toplam fenolik bileşik kaybı ve PPO enzim aktivitesinin azalması açıkta depolama koşulları ve kontrollere göre daha etkili bulunmuştur. Muhafaza sonunda hemen hemen bütün ambalaj ve uygulamalarda ağırlık kaybı ve PPO aktivitesinde artış olduğu görülürken, toplam fenolik bileşik miktarında, C vitamini miktarında ve L* değerlerinde bir azalış meydana geldiği gözlemlenmiştir. Bu çalışma sonucunda, A. bisporus mantar türünün PE ve streçle kaplanması ile 9 gün süresince başarılı bir şekilde muhafaza edilebileceği sonucuna varılmıştır.Article Kavun Sineği [Myiopardalis Pardalina (Bigot, 1891) (Diptera: Tephritidae)]’ne Karşı İpsala ve Kırkağaç Kavun Çeşitlerinde Tatta Meydana Gelen Değişimlerin Belirlenmesi(2016) Çavuşoğlu, Şeyda; Çobanoğlu, Sultan; Aydemir, BarışKavun sineği [Myiopardalis pardalina (Bigot, 1891) (Diptera: Tephritidae)]kavunun (Cucumis melo L.) (Cucurbitaceae: Cucurbitales) en önemli zararlısıdır.Kavun sineğinin zararlı olduğu devre larva dönemi olup, kavun meyvesinin çekirdekevini delik deşik ederek beslenmektedir. Beslenme neticesinde tahrip edilen kavunundokuları koyu kahve renkte görülür ve meydana gelen koku kavun içerisine yayılır. Buçalışma ülkemizde ilk defa zararlının meyve içerisinde beslenmesi neticesinde tadındabir değişiklik olup olmadığını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Bu amaçla Ankara İlindeyaygın olarak yetiştiriciliği yapılan İpsala ve Kırkağaç kavun çeşitlerindenyararlanılmıştır. Analizlerde kavun meyvesinde tat (puan), suda çözünür kuru madde(SÇKM), titre edilebilir asitlik (TA) ve pH ölçümü yer almıştır. Kırkağaç kavunçeşidinde istatistiki analizler sonucunda Kavun sineğinin meyve içerisinde beslenmesineticesinde ele alınan tüm özellikler açısından farklılık saptanmıştır. İpsala çeşidindeistatistiki olarak yapılan analiz sonucunda sadece titre edilebilir asitlik ölçümündekontrole göre bir farklılık saptanmazken, diğer ölçümlerde Kavun sineğinin meyvedebeslenmesi neticesinde tat, suda çözünür kuru madde ve pH değerlerinin kontrolegöre farklılık oluşturduğu belirlenmiştir.Article Kiraz Meyvelerinde Hasat Sonrası Uv-c ve Sıcak Su Uygulamalarının Depolama Performansı Üzerine Etkileri(2023) İşlek, Fırat; Yılmaz, Nurettin; Çavuşoğlu, ŞeydaKiraz meyveleri ince kabuklu ve klimakterik olmadığından, hasat sonrası kısa raf ömrüne sahiptir. Bu nedenle, kiraz meyveleri uygun sıcaklıklarda ve insan sağlığına zarar vermeyen uygulamalar ile depolanması önem arz etmektedir. Mevcut çalışmada, hasat sonrası UV-C, Sıcak Su ve UV-C + Sıcak Su uygulamalarının ‘Regina’ kiraz çeşidinin soğukta muhafazası süresince kalite parametrelerinde meydana gelen değişimler incelenmiştir. Meyveler 0 °C'de ve %90-95 bağıl nemde 20 gün süreyle depolanmıştır. Depolama periyodu süresince her 4 günde bir meyve örneklerinde; ağırlık kaybı, meyve kabuk rengi, suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asit miktarı, toplam fenolik madde içeriği ve antioksidan kapasite analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, meyve kalitesini depolama süresince en iyi koruyan uygulamaları sırasıyla UV-C, sıcak su + UV-C, sıcak su ve kontrol olduğu gözlemlenmiştir. Kontrol meyveleri ile UV-C, sıcak su + UV-C ve sıcak su uygulaması yapılan meyveler arasında istatistiki olarak önemli farklılıklar gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, UV-C uygulaması ile kiraz meyvelerinin 20 gün boyunca başarılı bir şekilde depolanabileceği saptanmıştır.Article Maintaining the Quality and Storage Life of Strawberries (Fragaria × Ananassa Duch.) With Melatonin and Methyl Jasmonate(2024) Düzgün, Sercan; Çavuşoğlu, ŞeydaIn this study, the effects of post-harvest applications of melatonin and methyl jasmonate (MeJA) on the quality parameters of Albion strawberries during the storage process were examined. The results showed a continuous increase in pH values during storage; The highest value was recorded in the 1 μmol L-1 MeJA group and the lowest value was observed in the 0.5 mMol L-1 Melatonin group. TSS content decreased in all treatments during storage due to increased respiration. Similarly, titratable acidity initially increased but decreased at the end of storage. In particular, it has been observed that administration of 0.5 mMol L-1 melatonin slows down the decrease in titratable acidity. There were fluctuations in color parameters (L*, a*, b*, C*, h°) during storage, and both melatonin and MeJA applications were effective in maintaining the L* value. MeJA application showed superior results in preserving overall color values. Respiratory rate increased initially and decreased after storage day 12; both melatonin and MeJA administrations contributed to the reduction in respiratory rate. The tanning index fluctuated across all treatments; Melatonin-treated groups showed the highest index at the end of storage. MeJA applications were more effective in protecting pH, TSS, L* value and color tone value. In conclusion, it can be said that post-harvest treatments of melatonin and MeJA have significant effects on quality parameters during the storage process of Albion strawberries and contribute to the understanding of post-harvest management strategies to increase the shelf life and quality of strawberry fruitsArticle Modifiye Atmosfer ve Metil Jasmonat Uygulamalarının Agaricus Bisporus’un Hasat Sonrası Kalite ve Muhafaza Ömrüne Etkileri(2018) Çavuşoğlu, ŞeydaBu araştırmada, Agaricus bisporus yemeklik mantar türünde muhafaza öncesi yapılan farklı modifiye atmosfer paketleme (MAP) ve metil jasmonat (MeJA) uygulamalarının hasat sonrası kalite ve muhafaza ömrüne etkileri çalışılmıştır. Araştırmada kullanılacak olan mantarlar Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Mantar Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde bulunan mantarhaneden temin edilmiştir. 1 gün ön soğutma uygulaması yapılan aynı olgunluğa sahip mantarlar 3 ayrı gruba ayrılmış, birinci grup örnekler kontrol grubu olarak sadece saf suya daldırılmıştır. İkinci grup örnekler 0.5 mM, üçüncü grup örnekler ise 1 mM dozundaki MeJA çözeltisine 2 dakika süreyle daldırılmıştır. Daha sonra mantarlar köpük tabak içerisinde alınıp MAP ve streç film ile kaplanarak 4oC sıcaklık ve %90-95 oransal nem içeren soğuk hava deposunda 20 gün süre ile muhafaza edilmiştir. Üç tekerrürlü olarak hazırlanan mantar örneklerinin başlangıç ile birlikte her 5 günde bir, 20 gün boyunca analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda A. bisporus mantarının 4°C’de 20 gün boyunca başarılı bir şekilde depolanabildiği tespit edilmiştir. Çalışmada incelenen kalite kriterlerinden ağırlık kaybı ve ambalaj içi gaz bileşenlerinden oksijen ve karbondioksit miktarı bakımıdan MAP uygulaması öne çıkarken; TEA, L*, kroma, hue, solumun ve etilen açısından ise streç film uygulaması daha başarılı bulunmuştır. MeJA uygulamalarının A. bisporus mantar türü üzerinde belirgin bir etkisi saptanamamıştır.Doctoral Thesis Preharvest the Effects of Different Organic Fertilizers on Yield and Quality and Postharvest the Effects of Different Edible Coatings on Postharvest Physiology in Eggplant(2022) Yılmaz, Nurettin; Çavuşoğlu, ŞeydaMevcut çalışmada, tarımsal sürdürülebilirliğe katkı sağlamak amacıyla patlıcan yetiştiriciliğinde insan sağlığını ve çevre kirliliğini tehdit etmeyen farklı gübre uygulamalarının verim üzerine etkisini araştırmaktır. Ayrıca, çalışmadan elde edilen meyvelere hasat sonrası farklı yenilebilir kaplamalar uygulanarak depolama süresince meyvelerde meydana gelen fiziksel ve biyokimyasal değişimlerin yanı sıra kalikste meydana gelen kararmaların etkilerini araştırmaktır. Bu amaçla, hasat öncesi fidelere humik asit, solucan ve organomineral gübre uygulanmıştır. Daha sonra hasat edilen patlıcanlar dört gruba ayrılmıştır. Birinci grup meyvelere karboksimetil selüloz, ikinci gruba sodyum aljinat, üçüncü gruba pektin ve dördüncü gruba hiçbir uygulama yapılmadan kontrol olarak değerlendirilmiştir. Çalışma iki yıl yürütülmüştür. Hümik asit ile yetiştirilen patlıcanlarda toplam fenolik içerik, antioksidan kapasite ve fenolik asitler daha yüksek bulunurken, organomineral gübre ile yetiştirilen meyvelerde ise besin elementleri içeriği daha yüksek bulunmuştur. Hasat sonrası yenilebilir kaplamaların ağırlık kaybı, toplam fenolik içerik, antioksidan kapasite, fenolik asitler, solunum hızı, etilen üretimi ve besin elementleri içeriği üzerine etkili olmasının yanı sıra kalikslerde malondialdehit ve polifenoloksidaz inhibisyonu üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, yenilebilir kaplamalar uygulandıktan sonra depolanan meyvelerin raf ömrünün 20 gün uzatılabileceği ve depolama süresince kaliteyi en iyi koruyan uygulamaların pektin ve karboksimetil selüloz ile sağlandığı tespit edilmiştir.Master Thesis Response of 1‐methylcyclopropene (1-Mcp) Treated Green Mature Tomato Fruit To Modified Atmosphere Storage Conditions(2021) Ok, Fehmi; Çavuşoğlu, ŞeydaBu tez çalışmasında Van'ın Çaldıran ilçesinde jeotermal seralarda topraksız tarımda yetiştirilen Seyit F1 domates çeşidinde farklı dozlarda 1-MCP ve modifiye atmosfer uygulamasının depolama süresi ve meyve kalitesini korumada etkinliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla hasat edinen meyveler 10℃'de 24 saat boyunca ön soğutmaya tabi tutulmuştur. Ön soğutmadan çıkarılan meyveler 3 guruba ayrılmıştır. Birinci grup meyveler kontrol olarak hiçbir uygulama yapılamamıştır. İkinci grup meyvelere 1 m3 hacmine sahip hava geçirmeyen ortamda 625 ppb 1-MCP (1-metilsiklopropen) 24 saat süre ile uygulanmıştır. Üçüncü grup domates meyvelerine ise 1250 ppb 1-MCP uygulanmıştır. Uygulamanın ardından domates meyveleri 600 ml hacmine sahip şeffaf ve kapaklı bardaklara yaklaşık 210±10 gr meyveler yerleştirildikten sonra soğuk hava deposunda 20℃' de ve %85-90 nemde 39 gün boyunca muhafaza edilmiştir. Depolama periyodu süresince meyve örneklerinde; ağırlık kaybı, pH, suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asit miktarı, meyve kabuk rengi (L*, a*, b*, C° ve h°), antioksidan enzim analizleri (askorbat peroksidaz (APX), süperoksiddismutaz (SOD), katalaz (CAT) aktivitesi, malondialdehit (MDA), toplam fenolik madde miktarı ve antioksidan aktivitesi, klorofil, dışsal etilen miktarı, solunum hızı ve ambalaj içi gaz bileşimi analizleri yapılmıştır. Elde edilen verilerle hasat sonrası açısından alternatif bir uygulama olan 1-MCP (metilsiklopropen) uygulamasının olgunlaşmayı geciktirdiği ve kalite parametrelerini koruduğu belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda 625 ppb 1-MCP (metilsiklopropen) uygulamanın olgunlaşmayı geciktirmede daha etkin olduğu tespit edilmiştir.Master Thesis The Effect of Different Wax Applications on Melons Storage(2011) Ceylan, Elif; Yaşar, Fikret; Çavuşoğlu, ŞeydaBu araştırmada Mercan- F1 kavun çeşidi kullanılmıştır. Kavun meyveleri steril kabin içerisinde 30 cm mesafede her iki yönüne 5 dakika kadar UV uygulandıktan sonra bir kısmı kontrol olarak bırakılarak ve diğer meyveler 3 farklı wax (Kontrol, Elma mumu, Citrosol Ak ve Citrosol Akue) materyali fırçalama yöntemi ile kaplandıktan sonra sonra 5ºC %85-90 oransal nemde 28 gün depolanmıştır. Çalışmada her 7 günde alınan meyve örneklerinde ağırlık kayıpları (%), suda çözünebilir kuru madde (SÇKM, %), pH, titre edilebilir asitlik (%), meyve eti rengi (L*, a*, b*, h, C), meyve kabuğu rengi (L*, a*, b*, h, C) ve C vitamini incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre 28 günlük muhafaza genelde titre edilebilir asitlikte azalmalar olurken, ağırlık kayıpları, pH ve SÇKM içeriğinde artışlar görülmüştür. Ağırlık kayıpları en fazla kontrol meyvelerinde (%3.565) olurken bunu Elma Mumu (3.150) ve Citrosol Akue (3.048) ile kaplanan meyveler takip etmiştir. Farklı mumlarla kaplanan kavun meyveleri 5ºC %85-90 oransal nemde 4 hafta başarı ile muhafaza edilebilmiştir. Bu tez çalışması sonucunda elma mumu ve Citrosol ak uygulamaları başarılı olsa da kavunda en iyi kalitenin korunduğu wax uygulamasının Citrosol Akue olduğu belirlenmiştirArticle Türkiye'de Yenilen Bazı Yabani Mantarlarda Bazı Besin İçerikleri ve Ağır Metal Birikiminin Değerlendirilmesi(2023) Uzun, Yusuf; Alkan, Salih; İrende, İlhan; Ilhan, Hasan; Çavuşoğlu, Şeyda; Aslan, AliBu çalışmada, Türkiye'de iki farklı bölge ve lokalitelerinden toplanan yenilebilir yabani bazı mantar örneklerinin teşhis edilmesi ve ardından ağır metal ve besin içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu mantarların dördü (Coprinus comatus (O.F. Müll.) Pers, Cantharellus cibarius Fr, Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. ve Lactarius glyciosmus (Fr.) Fr.) yakın yerleşim yerlerinden, diğerleri ise (Hydnum repandum L., Pleurotus eryngii (DC.) Quél ve Lactarius deliciosus (L.) Gray) kırsal alanlardan toplanmıştır. Tüm türler yerel halk tarafından tanınmakta ve besin amaçlı tüketilmektedir. Teşhis edilen tüm türlerin, trofik durumları, habitatları Türkçe adları ve yenilebilirlikleri ile birlikte verilmiştir. Element konsantrasyonları kuru ağırlığa göre belirlenmiştir. Analiz edilen mantar türlerinden elde edilen sonuçların farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Sonuçlara göre; As (nd, 1,5-17,43), Ba (1,48-10,81), Cd (nd, 1.4-43.46), Co (Nd, 12.0- 42.79), Cr (nd, 5.0-14.92), Cu (12.95-143.45), K (nd, 30085- 52680), Mg (nd, 5056-5955.9), Mn (52.45- 187.25), Mo (nd, 1.22-57.53), Ni (43.46-565), Pb (318.9-1483.5), Sb ( nd, 0.14-4.12), Si (nd, 3.18-87.83), Ti (20.32-302.2), V (67.66-102.3), Zn (1026.8-2422.0), Ca (411.5 -2077), Na (752.5-2105.5) ve Fe (470.5-1093.5) belirlenmiş ve incelenen elementler mg/kg olarak verilmiştir. Sonuç olarak, ağır metaller bakımından en düşük değere sahip mantarlar: C. comatus, H. repandum, C. cibarius ve P. eryngii, kalsiyum ve magnezyum içeriği bakımından ise en yüksek değere ise P. ostreus'un sahip olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla bu mantar türlerinin insan sağlığı açısından önemli potansiyele sahip olduğu görülmektedir. Daha sonra yapılacak ilgili çalışmalarda kaynak olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.Article Van Ekolojik Koşullarında Doğal Olarak Yetişen Kuşburnu Türlerinde (Rosa Ssp.) Karotenoid Miktarlarının Karşılaştırılması(2017) Türkoglu, Nalan; Keskin, Nurhan; Alp, Şevket; Çavuşoğlu, ŞeydaKarotenoidler, bitkinin kuraklığın olumsuz etkisine karşı koyabilmesinde doğrudan, fotosentezde ise dolaylı rol almaktadır. Son yıllarda kuraklığa karşı dayanıklılığın belirlenmesinde erken seleksiyon kriteri olarak yapraklarda karotenoid miktarının belirlenmesine yönelik çalışmalar ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada, Van ekolojik koşullarında yetişen kuşburnu türlerinde (R. pisiformis, R. feotida, R. feotida bicolor, R. hemisphaerica, R. heckellana subsp., R. dumalis subsp., R. canina, R. pulverulenta ve R. canina × R. dumalis melezi) iki ayrı yöntem (Lichtenthaler ve Wellburn, 1983; Porra, 2002) ile belirlenen karotenoid miktarları karşılaştırılmıştır. Karotenoidler bakımından kuşburnu türleri arasındaki farklılıkları belirlemek amacıyla tek yönlü varyans analizi yapılırken, türler arası benzerlikleri belirmek amacıyla kümeleme analizi yapılmıştır. Çalışma sonucunda karotenoid değerleri bakımından, her iki ölçüm yöntemine göre de türler arasındaki fark istatistik olarak önemli bulunmuştur (p<0.01). Her iki yönteme göre de; en yüksek karotenoid değeri, doğada kayalık alanlarda yetişen ve kuraklığa dayanıklı bir tür olan R. pulverulenta'da ölçülmüştür. Kümeleme analizi sonucunda dokuz farklı kuşburnu türü için genel benzerlik oranı yaklaşık %50 olarak bulunmuş, ancak bazı türler arası benzerliğin %98'lerin üzerine çıktığı görülmüştür