Browsing by Author "Çelik, Sibel"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Doctoral Thesis The Effect of Enzyme Supplementation To Sunflower Herbages Harvested at Different Stages on Silage Quality, Rumen Parameters and Digestibility of Crude Nutrients(2009) Çelik, Sibel; Demirel, MuratBu çalışma, farklı hasat dönemlerinde biçilen ayçiçeği hasıllarına artan dozlarda fibrolitik enzim ilavesinin silaj fermentasyon kalitesi, silajın BE, ME, SE ve NEL değeri, ham besin maddelerinin sindirilebilirlikleri, rumen ve kan parametreleri ile birim alandan elde edilen kuru madde verimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın yem materyalini çiçeklenme, süt olum ve hamur olum dönemlerinde hasat edilen ayçiçeği hasılından elde edilmiş silajlar oluşturmuştur. Çiçeklenme döneminde hasat edilen hasıllara silolama anında 0 (kontrol-katkısız), 1.0 (Doz I) ve 1.5 ml/kg KM (Doz II), süt olum ve hamur olum döneminde hasat edilen hasıllara ise 0 (kontrol-katkısız), 1.0 (Doz I), 1.5 (Doz II) ve 2.5 ml/kg KM (Doz III) düzeylerinde enzim kompleksi ilave edilerek silaj grupları hazırlanmıştır. Her bir doz için 9 adet 120 l'lik plastik varil kullanılmış ve silajlar 90 gün fermentasyona bırakılmıştır. Silajların ham besin maddelerinin sindirilebilirlikleri ile rumen ve kan parametrelerini belirlemek için 2 yaşlı 5 baş Karakaş erkek toklu kullanılmıştır.Çiçeklenme, süt olum ve hamur olum dönemlerinde hasat edilen ayçiçeği hasıllarının yeşil ot ile kuru madde verimleri sırasıyla 3278.57, 7921.14 ve 8166.29 kg/da; 466.87, 1693.54 ve 1980.32 kg/da (p<0.05) olup hasat döneminin gecikmesiyle verimin arttığı belirlenmiştir.Silajların KM, HY ve HS içerikleri hasat dönemlerinin ilerlemesiyle artarken, süt olum döneminde HP, NDF ve ADF içerikleri çiçeklenme döneminden düşük (p<0.05) bulunmuştur. Silajların BE değerleri hamur olum döneminde yüksek iken, SE, ME ve NEL değerleri hasat dönemlerinin gecikmesiyle düşmüştür (p<0.05).Çiçeklenme dönemindeki silaj gruplarının pH'sı hamur olum dönemindeki silajlardan düşük, asetik, propiyonik ve bütirik asit konsantrasyonları ise yüksek bulunmuştur (p<0.05). Hasat dönemleri arasında laktik asit konsantrasyonu bakımından farklılıklar önemli olmamıştır.Silajların OM sindirilebilirliği hasat döneminin gecikmesiyle düşerken HY sindirilebilirliği artmıştır (p<0.05). Çiçeklenme dönemindeki silajların HS ve NDF sindirilebilirliği süt ve hamur olum dönemindeki silajlara göre yüksek bulunmuştur. Özellikle süt olum ve hamur olum döneminde Doz I ve Doz III enzim uygulaması KM, OM, HS, ADF ve NDF sindirilebilirliklerini arttırmıştır (p<0.05).Rumen sıvısı pH, asetik ve propiyonik asit konsantrasyonları hasat döneminin ilerlemesiyle yükselirken (p<0.05), bütirik asit konsantrasyonu etkilenmemiştir. Uygulanan enzim dozları hamur olum döneminde uygulanan enzim dozları rumen sıvısı asetik asit konsantrasyonunu artırırken, rumen propiyonik asit düzeyi artan enzim dozu ile düşme eğilimi göstermiştir (p<0.05). Rumen pH, amonyak azotu, asetik, propiyonik ve bütirik asit düzeyleri yemlemeden önce düşük iken yemlemeden sonra geçen süreninin ilerlemesiyle artmıştır (p<0.05).Kan serum glukoz ile trigliserit düzeyi süt ve hamur olum dönemindeki silajların tüketilmesiyle artarken (p<0.05) serum üre azotu değişmemiştir. Silolama anında kullanılan enzim muamelesi serum glikoz, üre azotu ve trigliserit konsantrasyonu artmıştır (p<0.05).Sonuç olarak, hasat döneminin geciktirilmesiyle artan kuru madde ve hasıl veriminin yanında silaj kalitesinin de arttığı görülmüştür. Ancak, olgunlaşmadan dolayı yapısal karbonhidrat oranının artması sonucu kimi besin maddelerinin sindiriminin düştüğü görülmüştür. Silaj miktar ve kalitesini düşürmeden yüksek oranda sindirilebilir silajlar elde etmek için hamur olum döneminde hasat edilen hasıllara 1 ml/kg KM fibrolitik enzim ilave edilip silolanmasının daha uygun olacağı sonucuna varılmıştır.Anahtar kelimeler: Ayçiçeği silajı, hasat dönemi, fibrolitik enzim, sindirim, rumen ve kan parametreleri.