Browsing by Author "Öndül, Eda"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Doctoral Thesis Development of Immobilized Lipase for Industrial Biodiesel Production(2009) Öndül, Eda; Albayrak, NedimBu çalışmada tutuklanmış lipaz enzim sistemi geliştirilmiş ve biyodizel üretimine uygulanmıştır. Lipaz enzimi katalizörlüğünde gerçekleştirilen transesterifikasyon tepkimesi ile daha temiz ve daha az saflaştırma gereksinimi duyan biyodizel üretilmiştir. Lipazların tutuklanması için destek maddesi olarak pamuk iplikler kullanılmıştır. Bu tür destek maddeleri, ucuz ve kolay bulunabilir, yüksek mekanik dayanıma sahip olma, difüzyon sınırlamalarından asgari düzeyde etkilenme ve endüstriyel tip dolgulu kolonlara iyi uyum gösterme gibi avantajlar sunmaktadırlar.İpliksi materyale tutuklamaya çalışılan çeşitli lipazlar arasında Candida antarctica lipaz A ve Thermomyces lanuginosus lipazları Polietilenimin-çok katmanlı enzim tutuklama yöntemine göre ipliksi materyale başarılı biçimde tutuklanmıştır. Candida antarctica lipaz A ve Thermomyces lanuginosus lipazları 1 gram ipliksi materyale sırasıyla 200 mg ve 180 mg protein verimiyle tutuklanmıştır. Dolgulu kolon reaktörde tutuklu Thermomyces lanuginosus lipazları ile yapılan biyodizel çalışmalarında metanol ve etanol ile % 90 biyodizel verimleri elde edilmiştir. Candida antarctica lipaz A ile dolgulu kolonda yürütülen tepkime de ise metanol, etanol ve izoamil alkollerle % 30-50 civarında biyodizel verimleri elde edilmiştir. Thermomyces lanuginosus lipazları ile yapılan biyodizel çalışmalarında ayçiçeği, kolza ve kullanılmış kızartma yağlarından metanol ile yüksek biyodizel verimleri elde edilmiştir.Anahtar Sözcük: Biyodizel, Lipaz, Tutuklanma, Polietilenimin, İpliksi materyal, Dolgulu KolonArticle Keçi Sütü ve İnsan Beslenmesindeki Önemi(2004) Coskun, Hayrı; Öndül, EdaKeçi sütüne ve ondan yapılan ürünlere verilen önem gün geçtikçe artmaktadır. Keçi sütü ile inek sütü protein yapısı oldukça benzerdir, fakat keçi sütünde a-s1 kazein çok az bulunmaktadır. Keçi sütünde bulunan yağ kürecikleri inek sülü-ne göre daha küçüktür. Yağ küreciklerinin küçük oluşu onun daha kolay sindirilmesini sağlamaktadır. Keçi sütünde daha fazla kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, klor ve manganez bulunmaktadır. Ayrıca keçi sütünde inek sütüne oranla fazla miktarda vitamin A bulunmaktadır. Bu da keçi sütünü daha beyaz yapmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde çocukların % 7'si inek sütüne karşı alerji duymaktadır. Bu alerjiden sorumlu maddenin anne sütünde olmayan ve inek sütünde bulunan filaktoglobulinden kaynaklandığı belirtilmektedir. Bununla birlikte bebeklere sadece keçi sütü verilmesi anemiye sebep olmaktadır, fakat keçi sütünde bulunan demirin biyovarlığı daha yüksektir. Keçi sütü ile beslenen çocuklar inek sütü ile beslenenlere göre daha fazla ağırlık, boy, iskelet mineralizasyonu ve kan serum içeriklerinde Vitamin A, kalsiyum, tiamin, riboflavin, niasin ve hemoglobin kazanmışlardır.Master Thesis The Lipolytic Activities of Some Lactic Acid Bacteria in Cold-Storaged Milk(2002) Öndül, Eda; Coşkun, HayriÖZET SOĞUKTA BEKLETİLEN SÜTLERE AŞILANAN BAZI LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN LİPOLİTİK AKTİVİTELERİ ÖNDÜL, Eda Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Hayri COŞKUN Haziran 2002, 29 sayfa Lipoliz; trigliseritlerin lipaz enzimi varlığında gliserol ve serbest yağ asitlerine parçalanması olayıdır. Sütte lipoliz, doğal kaynaklı lipaz ve mikrobiyal kaynaklı lipaz etkisiyle meydana gelmektedir. Çalışma; soğukta bekletilen sütlere, süt teknolojisinde kullanılan bazı laktik asit bakterilerini aşılayarak, lipolize katkılarının olup olmadığını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla; özel bir üreticiden alınan sütler iki gün 3±0.5 °C'de bekletilmiştir. Sütlere 0. gün, 1. gün ve 2. gün bazı kimyasal ve mikrobiyolojik analizler uygulandıktan sonra otoklav edilmiştir. Otoklav edilen sütlere Lactoc ccus lactis subsp. lactis 1471, Lactobacillus casei 11 1, Lactococcus lactis subsp cremoris 1000 ve Lactobacillus helveticus aşılanarak inkübasyona terk edilmiş ve inkübasyon boyunca belli aralıklarla pH, asitlik ve lipoliz (ADV) analizleri yapılmıştır. İnkübasyon sıcaklığı mezofilik bakteriler için 30 °C ve L. helveticus için 45 °C olarak uygulanmıştır. Benzer işlemler starter aşılanmaksızın kontrol sütleri için de tekrarlanmıştır. Deneme iki tekerrürlü olarak yürütülmüş ve tüm analizler paralelli yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; sütlerin soğukta bekletilmesiyle ADV değerlerinde artışlar gözlenmiştir. Buna ilaveten, soğukta bekletme süresi uzadıkça, dikkate alınan laktik asit bakterilerinin lipolitik faaliyetleri de artmıştır. Neticede; normalde lipolitik aktivite göstermeyen veya çok az miktarda lipolitik aktivite gösteren laktik asit bakterileri, sütlerin soğukta bekletilmesiyle daha fazla lipolitik aktivite göstermişlerdir. Bu sonuç belli ölçüde ürün kalitesini etkileyeceğinden, sütlerin taze olarak işlenmesinin gerekliliğini ön plana çıkarmaktadır. Anahtar Kelimeler: Süt, lipoliz, laktik asit bakterileriResearch Project Tutuklanmış Lipaz Geliştirlmesi ve Dolgulu Kolonda Biyodizel Üretiminde Kullanımının Araştırılması(2009) Albayrak, Nedim; Öndül, Eda; Kanışlı, Erhan Mehmet; Özarslaner, Eylem; Keskinler, Bülent