Browsing by Author "Özaktaş, Tuğba"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Detection and Molecular Characterization of Bacteria With Biodegradation Ability in Agricultural Land With Pesticide Contamination(2023) Biçek, Ayşe Gözde; Özaktaş, TuğbaPestisitler dünya genelinde tarım başta olmak üzere farklı alanlarda sıklıkla kullanılan ve birçok canlı için toksik olan maddelerdir. Pestisit kullanımı çoğunlukla toprakta birikim yapmakta ve buradan da gerek su kaynaklarına gerekse doğrudan veya dolaylı olarak canlı organizmalara geçerek büyük çapta ekolojik zararlara neden olmaktadır. Bu sebeple pestisitlerin ekolojik ortamlardan uzaklaştırılması önem arz etmektedir. Tez kapsamında Akdeniz Bölgesi, Hatay İli'nden klorpirifos da dahil olmak üzere farklı pestisitlerin yoğun kullanımına maruz kalmış tarım arazisinden alınan toprak örneklerinde, pestisiti parçalayabilen bakterilerin varlığı araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda kademeli klorpirifos artışı ile bu kimyasalı enerji kaynağı olarak kullanmaya zorlanan toprak bakterilerinden 30 bakteri izolatı morfolojik karakterler kullanılarak tanımlanmıştır. Mikroskobik incelemenin yanı sıra farklı kültür teknikleri ile saf olarak elde edilen izolatlardan genomik DNA izolasyonu yapılmıştır. Moleküler karakterizasyon için 16S rDNA bölgesi seçilmiş ve yapılan dizi analizleri sonucunda izolatların Bacillus, Enterobacter, Stutzerimonas, Pseudomonas ve Olivibacter cinslerine ait olduğu tespit edilmiştir. Bu kapsamda tez çalışması Türkiye Akdeniz Bölgesi'nde pestisit biyodegradasyonu yapabilen mikroorganizmaların tespiti için yapılan ilk çalışma özelliğini taşımaktadır.Master Thesis Investigation of Plants and Microorganisms Used in Rennet of Van Herby Cheese Prepared by Traditional Methods(2024) Erduran, Emra; Özgökçe, Fevzi; Özaktaş, TuğbaPeynir, dünya genelinde birçok tat ve formda üretilen, fermente süt bazlı bir grup gıda ürününün genel adıdır. Süt ve süt ürünleri arasında önemli bir yere sahip olan peynir, Türkiye'de de sıkça tüketilen bir gıda maddesidir. Bazı bölgelerde yerel peynirler, normal olarak bilinen peynirlerden daha farklı şekilde üretilip tüketilmektedir. Bu mahalli peynir çeşitlerinden biri olan Van Otlu peyniri, Doğu Anadolu'da ve Türkiye'de oldukça sevilen ve buna bağlı olarak tüketilen bir peynir çeşididir. Günümüzde Van Otlu peyniri henüz endüstriyel olarak büyük ölçekte üretilmediği için halk tarafından farklı yöntemler kullanılarak mayalama işlemi yapılmaktadır. Bu yöntemler arasından dikkat çekenler ise yıllardır peynir mayası yapımında kullanılan bazı bitkilerdir. Peynir mayasına katılan pek çok bitki türü bilinmektedir. Van Otlu peynir mayasının hazırlanmasında kullanılan Apiaceae familyasına ait Pimpinella oliverioides Boiss. & Hausskn. (Giha hevin) ilk kez bu çalışma ile tespit edilmiştir. Pimpinella L. cinsi Türkiye'de 29 takson ile temsil edilmekte olup bunlardan 7'si endemiktir. Pimpinella oliverioides türüne ait herbaryum materyalleri arazide toplanmış ve bunlara ait video ve fotoğraf kayıtları alınmıştır. Bitki örneklerinin teşhislerini yapmak için Herbaryum materyali haline getirilmiş ve Uluslararası VANF herbaryumunda saklanmıştır. Ayrıca bu bitkiden elde edilen maya içeriğindeki kültüre edilebilen mikroorganizmalar da tespit edilmiş ve morfolojik olarak ayırt edilen 15 mikroorganizma içinden proteolitik aktiviteye sahip Paenibacillus sp. moleküler olarak tanımlanmıştır.Master Thesis Resistant To Organophosphorus Compounds From Pesticide Contaminated Tobacco Land Identification and Molecular Characteri̇zation of Bacteria(2023) Yavaş, Merve; Özaktaş, TuğbaPestisitler günümüzde tarım, ilaç ve endüstri alanlarında kullanımı artan kimyasallar olarak öne çıkmaktadır. Son yıllarda çevre ve sağlık açısından kritik niteliklere sahip olan organoklorlu pestisitlerin yerini daha az zararlı olduğu düşünülen organofosforlu pestisitler almıştır. Ancak yapılan araştırmalarla organofosforlu pestisit sınıfında bulunan etken maddelerin de birçok karasal ve sucul ekosistemi yoğun olarak kontamine ettiği belirlenmiştir. Yaygın olarak kullanılan organofosfatlardan biri olan klorpirifos birçok tarım alanında insektisit olarak kullanılmaktadır. Ancak oluşturduğu toksik kalıntılar ile tarım ürünleri ile birlikte alınmasının dışında çeşitli yaşam alanlarındaki hedef dışı canlıların da etkilenmesine neden olmaktadır. Bu tez ile birlikte, yer altı sularına bulaşma riski yüksek olan ve insanlarda özellikle endokrin sistemi etkileyen ve nörotoksik işleyişe zarar verdiği bilinen klorpirifos pestisit etken maddesini degrade edebilen bakteri suş veya suşlarının topraktan izolasyonu hedeflenmiştir. Tez kapsamında 40 yılı aşkın süredir pestisit kontaminasyonu olduğu bilinen Adıyaman İl sınırları içerisindeki tütün arazisinden alınan toprak örnekleri ile çalışılmıştır. Toprakta bulunan mikroorganizmalar enerji kaynağı olarak sadece klorpirifos bulunan minimal besiyerinde bu etken maddeyi kullanmaya zorlanmışlardır. Klorpirifosun kademeli artışı ile gerçekleşen zenginleştirme süreci sonunda morfolojik olarak ayırt edilen 23 bakteri izolatı belirlenmiştir. İzolatlar, mikroskobik analizler ve farklı kültür ortamları kullanılarak saf kültür olarak elde edilmişlerdir. Moleküler karakterizasyon için 16S rDNA bölgesi analiz edilmiş ve tanımlanan bakterilerin üç farklı cinse (Klebsiella, Sphingobacterium, Pseudomonas) ait olduğu tespit edilmiştir. Gerçekleştirilen tez çalışması, klorpirifosu parçalayabilen bakterilerin teşhisi amacıyla yapılan ülkemizdeki ilk çalışma olması nedeni ile ileri çalışmalara öncülük edebilecek bir çalışma olmuştur.