Browsing by Author "Öztürk, Mehmet Uğur"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis The Effects of Different Additives on Ensiling Properties, in Vitro Digestibility and Energy Content of Lenox (brassica Rapa L.) Plant(2021) Öztürk, Mehmet Uğur; Deniz, SuphiBu çalışmada, lenox bitkisinin soldurarak yada farklı katkılarla silolanmasının ham besin madde içeriği, silaj kalitesi, in vitro sindirilebilirlik ve enerji içeriklerine etkisi incelenmiştir. Lenox bitkisi tam çiçeklenme döneminde, katkı olarak kullanılan ryegrass hasılı ise başaklanma döneminde hasat edilerek silaja katılmıştır. Çalışmada, %100 lenox (kontrol), %100 soldurulmuş lenox, %95 lenox+%5 melas, %96 lenox+%4 buğday kırığı ve %70 lenox+%30 ryegrass hasılı olmak üzere 5 grup oluşturulmuştur. Her grupta 6'şar tekerrür olmak üzere hazırlanan 30 adet silaj örneği, 1 litrelik cam kavanozlara sıkıştırılarak doldurulmuştur. Yapılan silajlar 60 gün süreyle inkübasyona bırakılmıştır. Silo materyalinin soldurulması, melas, buğday kırığı yada ryegrass katkısı silajların KM düzeyini yükseltmiştir. Lenoxa melas yada buğday kırığı ilavesi silajların ham protein düzeyini arttırmıştır. NDF ve ADF kontrol ve soldurulmuş lenox gruplarında benzer bulunurken, diğer gruplara ait NDF ve ADF değerleri kontrol grubundan düşük olarak belirlenmiştir (P<0.001). Çalışmada silajlardan elde edilen pH değerlerin tamamı, kaliteli silajlar için öngörülen 3.8-4.2 aralığında tespit edilmiştir. Gruplar arasında istatistiksel düzeyde farklılık olmasına rağmen, bütün silajlara ait Fleig puanı 'pekiyi' kalitede bulunmuştur. Silaj gruplarının organik asit içerikleri bakımından en yüksek LA değeri lenox+ryegrass grubunda belirlenmiş, bunu sırasıyla soldurulmuş lenox, lenox+melas ve kontrol grupları takip etmiştir. Bu parametre açısından en düşük değer lenox+buğday kırığı grubundan elde edilmiştir (P<0.01). Silajlardaki asetik asit düzeyi, gruplar arasında farklılık göstermekle birlikte, bütün gruplarda oldukça düşük olarak belirlenmiştir. Silajların NH3-N düzeyi bakımından en yüksek değer lenox+buğday kırığı grubunda belirlenmiştir. Diğer gruplar kendi aralarında benzer bulunmuştur. Lenox silajlarının in vitro KM ve OM sindirilebilirlikleri ile enerji içerikleri açısından, farklı katkıların etkisi önemli bulunmuştur. Lenoxa ilave edilen farklı katkılar silajların KMS ve OMS değerlerini arttırmıştır. Bu etki aynı şekilde silajların SE, ME ve NEL düzeylerine de yansımıştır. Sonuç olarak, lenox bitkisinin tam çiçeklenme döneminde hasat edilmesi durumunda, katkısız yada kolay sindirilebilir karbonhidratlar bakımından zengin katkılarla silolanabileceği; ancak katkıların silajların değerlendirebilirliğini arttırdığı belirlenmiştir.