Browsing by Author "Üzal, Özlem"
Now showing 1 - 19 of 19
- Results Per Page
- Sort Options
Article Bazı Organik Materyallerin Karpuz (Citrillus Lanatus Thunb.)’ Un İyon Alımına Etkisi(2020) Üzal, Özlem; Yasar, Fikret; Tuğa, HalideYürütülen çalışmada Crimson Sweet (Citrillus lanatus Thunb.) karpuz çeşidi kullanılmıştır. 3 farklı organik materyal (vermikompost, gidya, leonardit) vebunların farklı dozları (% 3, % 6, % 9) ile bahçe toprağının kullanıldığı kontrol grubunun, karpuzda iyon alımına etkisi incelenmiştir. Karpuz fideleri, her biri 3 kilogramlık hacme sahip olan saksılarda büyütülmüştür. Uygulamalar 5 tekerrürlü olup, her saksıda 1 adet bitki olacak şekilde toplam 50 adet karpuz fidesi kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda bitki yapraklarından alınan örneklerde iyonmiktarları (N, K, Ca, Mg, Cu, Fe, Zn, Mn), içeriğine bakılmıştır. Yapılan analiz sonunda gerek uygulamalar arasında, gerekse uygulamaların dozları arasında farklılıkların olduğu görülmüştürMaster Thesis Determination of Effect on Chilling Stress of Exogenous Melatonin Application To Cucumber Seedling(2020) Başlak, Lütfullah; Üzal, Özlemdaha sonra doldurulacaktırMaster Thesis The Effect of Different Priming Treatments on Germination, Physical Quality and Yield in Basil (ocimum Basilicum L.var Purpurascens) Microgreen Growing(2022) Akkoyun, İslam; Üzal, ÖzlemBu çalışmada farklı priming uygulamalarının (CaCl2, KNO3, GA3, PEG 6000, Hümik asit, Deniz yosunu, Vermikompost çayı, Saf su) fesleğen mikro filizinde çimlenme, fiziksel kalite ve verim üzerine etkileri araştırılmıştır. Kontrol grubu olarak priming uygulanmayan tohumlarda kullanılmıştır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Bitki Fizyoloji laboratuvarı iklim odasında yürütülen çalışmada fesleğen (Ocimum basilicum L. var. purpuranscens) standart çeşidi kullanılmıştır. Deneme 2 aşamalı olarak kurulmuş olup ilki çimlenme denemesi, ikincisi ise farklı priming uygulanan tohumların torf ortamında yetişme performanslarının incelenmesi şeklindedir. Çimlenme denemesi, çimlenme oranı, çimlenme hızı, çimlenme üniformitesi ve enfeksiyon oranına bakılmıştır. İkinci aşamada kurulan denemede ise farklı priming uygulanan tohumların torf ortamında yetişme performansları incelenmiştir. Bu aşamada bitkilerde; mikro yeşil boyu (cm), hipokotil boyu (cm), mikro yeşil çapı (mm), mikro yeşillik tek ağırlığı (g/bitki), mikro yeşil kuru ağırlığı (g), yapraklardaki klorofil, yapraklarda renk ölçümü, SÇKM ve mikro yeşil verimi (g/m2) ölçülmüştür. Fesleğen tohumlarına uygulanan Deniz yosunu, GA3, CaCl2 priming uygulamalarının çimlenme kriterleri üzerine, yine GA3 priming uygulamaların ise mikro filiz gelişimi üzerine olumlu etkisinin olduğu belirlenmiştir. Vermikompost çayı ile priming uygulanan tohumların çimlenme aşamasında enfeksiyon oranını önemli ölçüde artırmıştır. KNO3, CaCl2 ve Humik asit priming uygulamalarının ise mikro filiz verimini artırdığı sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: Çimlenme, Fesleğen mikro filizi, Ön çimlendirme uygulamaları, VerimMaster Thesis Effects of Different Doses of Silicon and Potassium Applications on Tomato (solanum Lycopersicum L.) Seedling Growth and Seedling Quality(2023) Paran, Ramazan; Üzal, ÖzlemBu tez çalışmasında, farklı dozlarda potasyum (K) ve silisyum (Si) elementi uygulamalarının domates fidesi gelişimi ve kalitesi üzerindeki etkilerine bakılmıştır. Çalışma Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Fizyoloji Laboratuvarı İklim Odasında yürütülmüştür. Çalışmada Falcon domates tohumu kullanılmıştır. Domates tohumları torf + perlit karışımı bulunan viyollere ekilmiş, çimleninceye kadar saf su ile sulanmıştır. Gerçek yaprakları görülmeye başlayan fidelerde ondört farklı besin solüsyonu uygulaması ile sulanmıştır. Hazırlanan besin solusyonlarında N, P, Mg, S, Ca, Fe, B, Cu ve Zn sabit tutulurken, K ve Si ise artan ve azalan oranlarda uygulanmıştır. Dikim olgunluğuna gelen fidelerin kök ağırlıkları (g), yaprak ağırlığı (g), gövde ağırlığı (g), yaprak sayısı (adet), gövde çapı (mm), gövde boyu (mm), boğum arası mesafe (mm), yaprak renk değerleri, klorofil (spad) miktarı, net fotosentez oranı, fotosentez etkinliği ve yapraklardaki makro ve mikro besin elementi içerikleri belirlenmiştir. Yapılan ölçüm ve analizler sonucunda; 5,11 ve 14. uygulaDoctoral Thesis Effects of Jasmonic Acid on Plant Growth and Antioksidant Enzyme Activity of Some Strawberry Cultivars Grown Under Salt Stress(2009) Üzal, Özlem; Yıldız, KenanÇalışmada 9 farklı çilek çeşidinin 2000 mg/l NaCl uygulamasına tepkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapraklarda tuzdan kaynaklanan semptomlara ve bitki gelişme parametrelerine göre yapılan değerlendirmede, incelenen çeşitler içerisinde Redland Hope, Kabarla çeşitleri daha tolerant, California Giant 5 (CG 5), Carmine çeşitleri ise daha hassas olarak belirlenmiştir.Tuz uygulamasının bütün çeşitlerde yaprak Na+ ve Cl- iyonu içeriğini önemli derecede artırdığı görülmüştür. Diğer taraftan yapraklarında daha fazla Na+ ve Cl- iyonu biriktiren çeşitlerde (CG5, Carmine, CG4), tuzdan kaynaklanan semptomların daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Na+ ve Cl- iyonlarının birikimi yanında, K/Na oranının da tuza toleransın belirlenmesinde önemli bir ölçüt olarak kullanılabileceği belirlenmiştir. Yapraklarında K/Na oranı yüksek olan çeşitlerde, zararlanmanın daha az olduğu tespit edilmiştir.Ayrıca araştırmada, jasmonik asitin (JA), tuza dayanım mekanizması üzerine olan etkisi de incelenmiştir. Tek başına NaCl uygulaması yaprak maleondialdehit (MDA) içeriğinde önemli derecede artışa neden olurken, bu artış NaCl'nin JA ile birlikte uygulandığında görülmemiştir. Yani JA, tuzun yaprak MDA içeriği üzerine olan etkisini engellemiştir. JA'nın bazı antioksidatif enzimler aktiviteleri üzerine olan etkileri de incelenmiştir. Kontrol ve NaCl uygulamaları ile karşılaştırılınca, NaCl + JA uygulamaları APX ve CAT aktivitesinde önemli artışlara neden olmuştur. Diğer taraftan bu artış JA'nın tek başına uygulandığı bitkilerde gözlenememiştir.Anahtar Kelimeler: Antioksidant enzim aktivitesi, Çilek, Çeşit, Jasmonik asit, NaCl, Oksidatif stres,Article Geçici Stres Dönemi ve Sonrasında Biber Bitkilerinin Mikro Element Alım Performansı(2020) Yasar, Fikret; Üzal, Özlem; Kadan, Hacı YusufYapılan bu çalışmada; geçici tuz stresi döneminde ve sonrasında Çarliston (Capsicum annuum L./ tatlı) ve Acı çiçek (Capsicum frutescens L. /acı) biber bitkisindeki metabolik olayların nasıl etkilendiğini açıklığa kavuşturmak, bitkilerin geçici stres dönemi ve sonrasında mikro element alımında oluşan değişikliklerin nasıl olduğunu belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla 4-5 gerçek yaprağa sahip olan fidelere tuz uygulamalarına başlanmıştır. Tuz uygulanmadan once (0). gün bitki örnekleri alınarak, tuz uygulanacak fideler için besin çözeltisine 50 mM NaCl ilave edilmiştir. Geçici tuz stresi dönemi ve geçici stres sonrası dönemin 10. ve 20. gününde örnek alma işlemi yapılmıştır. Bitkilerin, toplam bitki ağırlığı ölçülerek, yaprak kısımlarında ise bazı mikro element içerikleri belirlenmiştir.Yapılan ölçümler sonucunda tuz stresinin her iki biber çeşidininde bitki gelişimi üzerine olumsuz etkisinin olduğu görülmüştür. Geçici stres sonrası dönemin 20. gününde ise özellikle çarliston biber çeşidinde toplam bitki ağırlıklarının kontrole en yakın değerler aldığı belirlenmiştir. Acı çiçek biber çeşidi ise metabolik aktiviteyi kontrol altında tutabilmek için bitki büyümesini sınırlandırarak bitkiyi kontrol edebilecek seviyede tutmuş olabileceği kanaatine varılmıştır. Ayrıca bitki yapraklarında tuz uygulama döneminde Fe, Zn, Mn konsantrasyonlarında artışların olduğu belirlenmiştir.Article Hidroponik Ortamda Yetiştirilen Tuz Stresi Altındaki Kabak Bitkilerine Pgpr ve Deniz Yosunu Uygulamalarının Bitki Gelişimi Üzerine Etkileri(2024) Doğan, Yadigar Leyla; Altuntaş, Özlem; Yasar, Fikret; Üzal, Özlem; Önder, SonerAmaç: Tuz stresi, tarımsal üretimin önemli bir sınırlayıcı faktörü olup, bitkisel üretimin verim ve kalitesini olumsuz etkilemektedir. Tuz stresinin olumsuz etkileri ile mücadele etmek amacıyla, alternatif yöntemlerin araştırılması ve geliştirilmesi, sürdürülebilir bitkisel üretim stratejilerinin önemli bir parçası haline gelmiştir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Fizyoloji Laboratuvarında yürütülen bu çalışmada, tuz stresine orta derecede tolerans gösteren yazlık kabak (Cucurbita pepo L. cv. Sakız) bitkilerinin tuz stresine toleransını artırma amacıyla alternatif yöntemlerin etkinliği değerlendirilmiştir. Materyal ve Yöntem: Araştırma, ±23°C sıcaklık ve %60-70 nem koşullarında, 16 saat aydınlık ve 8 saat karanlık döngüsü altında kontrollü iklim odasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma iki temel aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, farklı tuz konsantrasyonlarının (100, 125 ve 150 mM NaCl) bitki üzerindeki etkileri değerlendirilmiş, 100 mM NaCl konsantrasyonunun bitkiler üzerinde orta derecede bir etki oluşturduğu belirlenmiştir. İkinci aşamada, seçilen 100 mM NaCl konsantrasyonuna ek olarak, yararlı bakteriler (Arthrobacter, Azospirillum lipoferum, Bacillus subtilis) ve deniz yosunu özütü içeren çeşitli yöntemlerin bitki gelişimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Uygulamalar hem içirme hem de kök daldırma yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Hidroponik ortamda gerçekleştirilen çalışmada, bitkilerin vejetatif gelişimine ait parametreler (yaprak sayısı (adet), yaprak ağırlığı (g), kök ağırlığı (g), gövde ağırlığı (g), toplam bitki ağırlığı (g), kök uzunluğu (cm), gövde uzunluğu (cm), gövde çapı (mm) ve boğum arası uzunluk (mm)) incelenmiştir. Bulgular: Elde edilen bulgular, tuz stresi koşulları altında yetiştirilen bitkilerde yararlı bakterilerin (Arthrobacter, Azospirillum lipoferum ve Bacillus subtilis) ve deniz yosunu özünün kullanılmasının, tuz stresinin olumsuz etkilerini kısmen hafiflettiğini göstermiştir. Sonuç: Yapılan çalışma tuz stresinin olumsuz etkilerinin üstesinden gelmek için yenilikçi ve etkili stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.Master Thesis Investigation of Effects on the Morphological Characteristics of Curly Leaf Lettuce (lactuca Sativa Var. Crispa) of Some Organic Materials(2018) Tuğa, Halide; Üzal, ÖzlemVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Bitki Fizyoloji laboratuvarı iklim odasında yürütülen çalışmada Caipira (Lactuca sativa var. Crispa) kıvırcık yaprak salata çeşidi kullanılmıştır. 3 farklı organik materyal (vermikompost, gidya, leonardit) ve bunların farklı dozları (% 3, % 6, % 9) ile bahçe toprağı kullanılan kontrol grubu (% 0)' nun, Caipira kıvırcık yaprak salata çeşidinde verim ve morfolojik özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Caipira çeşidi kıvırcık yaprak salata fideleri, her biri 3 kilogramlık hacme sahip saksılarda büyütülmüştür. Uygulamalar 5 tekerrürlü olup, her saksıda 1 adet bitki olacak şekilde toplam 50 adet kıvırcık yaprak salata fidesi kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda bitkilerde; bitki taç ağırlığı(g), bitki taç yüksekliği (cm), bitki yaş kök ağırlığı (g), bitki gövde çapı (mm), bitki yaprak sayısı (adet), yaprak kalınlığı (mm) ölçülmüştür. Hasat edilen bitkilerin ağırlıkları alındıktan sonra, pazarlanabilir toplam verim değeri dekara 3000 bitki gelecek şekilde kg/dekar' a çevrilerek hesaplanmıştır. Araştırma bulgularına göre uygulanan organik maddelerin bakılan verim komponentleri üzerine etkileri önemli bulunmuştur. Vermikompost uygulamasının verimi yaklaşık 2 kat artırdığı halde dozlar arasında istatistiksel olarak farklılık bulunmamıştır. Ayrıca vermikompostun kıvırcık yaprak salatada erkenciliğe etkisinin istatistiksel olarak önemli olduğu ve özellikle K+, Zn+ ve Cu+ elementlerinin bitki bünyesine alımına vermikompostun iyi sonuçlar verdiği belirlenmiştir. Genel olarak bitki besin elementi içeriği bakımından gidya uygulamalarının olumlu sonuçlar vermediği belirlenmiştir. Anahtar kelimeler: Kıvırcık yaprak salata, Gidya, Leonardit, Vermikompost, Verim.Master Thesis Investigation of Morphological, Physiological and Biochemical Changes of Pepper During Salt Stress and Recovery Process(2019) Kadan, Haci Yusuf; Üzal, ÖzlemBu çalışmada;, tuz stresi altında ve geri kazanım sürecinde çarliston ve acı çiçek biber bitkisindeki metabolik olayların nasıl etkilendiğini açıklığa kavuşturmak, bitkilerin tuz stresine karşı hangi tepkiler verdiğini ve hangi uyum mekanizmaları geliştirdiğini anlamak amaçlanmıştır. Pomza ortamında çimlendirilen bebir tohumları 2. gerçek yaprakları oluştuğunda fideler, su kültürüne alınmıştır ve 4-5 gerçek yaprağa sahip olan fidelere tuz uygulamalarına başlanmıştır. Tuz uygulanmadan önce (0). gün bitki örnekleri alınarak, tuz uygulanacak fideler için besin çözeltisine 50 mM NaCl ilave edilmiştir. Tuz uygulama dönemi ve geri kazanım döneminin 10.ve 20. gününde örnek alma işlemi yapılmıştır. Bitkilerin, temel bazı büyüme parametreleri yaprak sayısı (adet), yaprak ağırlığı(g), kök ağırlığı (g), kök uzunluğu (cm), gövde ağırlığı (g), gövde çapı (mm), bitki boyu (cm), ilk çiçeklenme, yaprak renk ölçümü, bazı biyokimyasal analizler (klorofil, MDA (Malondialdehit), Na, K, Ca, Cl, Fe, Zn, Cu, Mn ve Mg içerikleri, antioksidan enzim analizleri) yapılmıştır. Yapılan ölçüm ve analizler sonucunda, her iki biber çeşidinde de tuz stresinin bitki gelişim parametreleri üzerine olumsuz etkisinin olduğu görülmüştür. Çarliston biber çeşidinin bitki gelişimlerini geri kazanım sürecinin 20. gününde toparlayabildiği, acı çiçek biber çeşidi ise metabolik aktiviteyi kontrol altında tutabilmek için bitki büyümesini sınırlandırarak bitkiyi kontrol edebilecek seviyede tutmuştur. Tuzluluğun bitkilerin erken çiçeklenmesi üzerine etkisine bakıldığında, yapılan gözlemlerde çarliston biber çeşidinde ilk çiçeklenmenin tuz uygulamasının 23. gününde olduğu görülmüştür. Yapılan biyokimyasal analizler sonucunda da bitkiler üzerindeki tuz stresinin olumsuz etkisinin geri kazanım sürecinin 20. gününde azaldığı belirlenmiştir.Master Thesis Investigation of Morpholophic, Physiological and Biochemical Changes of Cucumber During Salt Stress and Recovery Process(2019) Bayram, Nurullah; Üzal, ÖzlemOrkestra F1 hıyar çeşidinin kullanıldığı araştırmada; tuz stresi altında ve geri kazanım sürecinde hıyar bitkisindeki metabolik olayların nasıl etkilendiğini açıklığa kavuşturmak, tuz stresi altında meydana gelen zararlanmaların ve geri kazanım süresinde meydana gelen iyileşmelerin belirlenerek, bitkilerin tuz stresine karşı nasıl tepkiler verdiğini ve hangi uyum mekanizmaları geliştirdiğini anlamak amaçlanmıştır. Normal atmosferin sağlandığı iklim odasında ve su kültüründe yapılan çalışmada tuz uygulanmadan önce bitki örnekleri alınarak, besin çözeltisine 25, 50, 75 mM tuz konsantrasyonunu sağlayacak şekilde NaCl ilave edilmiştir. Tuz uygulamasının 3., 6. ve 9. günlerinde örnek alma işlemi yapılmıştır. Daha sonra tuz uygulaması kesilip bitkiler hogland çözeltisinde büyütülmeye devam edilmiş, geri kazanım sürecinin 7. ve 14. günde bitki örnekleri alınmıştır. Bitkilerin, bazı temel büyüme parametreleri ve biyokimyasal analizleri tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, uygulanan tuz stresinin süresinin ve konsantrasyonunun bitki gelişimine etkisi önemli bulunmuştur. Kısa süreli stres (3 gün) ve düşük tuz konsantrasyonunda (25 mM) bitki gelişimini geri kazanım sürecinin ikinci periyodunda toparlayabildiği söylenebilir. Bitkiler 50 ve 75 mM tuz konsantrasyonunda metabolik aktiviteyi kontrol altında tutabilmek için büyümelerini sınırlandırarak bitkiyi kontrol edebilecek seviyede tutmuştur. Yapılan gözlem ve sayımlarda tuz uygulanan her üç dönem içinde geri kazanım sürecinin ikinci periyodunda çiçeklenmenin önemli ölçüde arttığı belirlenmiş ve biyokimyasal analizler sonucunda da bitkiler üzerindeki olumsuz etkisinin geri kazanım sürecinin ikinci periyodunda azaldığı tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Cucumissativus L., Geri kazanım, Hıyar, Tuz stresi.Master Thesis Investigation of the Effects of Different Primining Applications on Germany, Physical Quality and Production on Brocoli (brassica Oleracea L Var. Italica) Micro Green Growing(2022) Tayfur, Esra; Üzal, ÖzlemFarklı priming uygulamalarının (Potasyum nitrat (KNO3), Kalsiyum klorür (CaCl2), GA3, PEG 6000, humik asit, deniz yosunu, vermikompost çayı, saf su) brokoli mikro filizinde çimlenme, fiziksel kalite ve verim üzerine etkileri araştırılmıştır. Priming uygulanmayan (kuru tohum) tohumlar kontrol olarak kullanılmıştır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Bitki Fizyoloji laboratuvarı iklim odasında yürütülen çalışmada Brokoli (Brassica oleracea L. var. italica) standart çeşidi kullanılmıştır. Deneme 2 aşamalı olarak kurulmuş olup ilki çimlenme denemesi, ikincisi ise farklı priming uygulanan tohumların torf ortamında yetişme performanslarının incelenmesi şeklindedir. Çimlenme denemesinde; çimlenme oranı, çimlenme hızı, çimlenme üniformitesine bakılmıştır. İkinci aşamada kurulan denemede ise farklı priming uygulanan tohumların torf ortamında çıkış ve bitki geişim performansları incelenmiştir. Bu aşamada bitkilerde; mikro filiz boyu (cm), hipokotil boyu (cm), mikro filiz çapı (mm), mikro filiz tek ağırlığı (g/bitki), mikro filiz kuru ağırlığı (g), yapraklardaki klorofil konsantrasyonu, yapraklarda renk ölçümü, SÇKM ve mikro filiz verimi (g/m2) ölçülmüştür. Uygulamaların hem çimlenme parametrelerine hem de mikro filiz gelişimi üzerine etkisi olumlu olmuştur. Araştırma bulgularına göre brokoli tohumlarına uygulanan deniz yosunu ve KNO3 priming uygulamalarının çimlenme kriterleri üzerine, CaCl2 ve GA3 priming uygulamaların ise mikro filiz gelişimi üzerine olumlu etkisinin olduğu belirlenmiştir. Humik asit priming uygulaması ise mikro filiz verimini artırdığı sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: Brokoli mikro filizi, Çimlenme, Tohum ön çimlendirme uygulamaları,VerimMaster Thesis Investigation of the Effects of Different Primining Treatment on Growing Physical Quality and Pruduction in Roka (eruca Sativa Mill.) Micro Green Growing(2022) Bahceci, Vesim; Üzal, ÖzlemBu çalışmada priming uygulamalarının (Potasyum Nitrat (KNO3), Kalsiyum Klorür (CaCl2), GA3, PEG 6000, Hümik asit, Deniz yosunu, Vermikompost çayı, Saf su) roka mikro filizinde çimlenme, fiziksel kalite ve verim üzerine etkileri araştırılmıştır. Kontrol olarak priming uygulanmayan tohumlar kullanılmıştır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Bitki Fizyoloji laboratuvarı iklim odasında yürütülen çalışmada Roka (Eruca sativa Mill.) standart çeşidi kullanılmıştır. Deneme 2 aşamalı olarak kurulmuş olup ilki çimlenme denemesi, ikincisi ise priming uygulanan tohumların torf ortamında yetişme performanslarının incelenmesi şeklindedir. Çimlenme denemesinde çimlenme oranı, çimlenme hızı, çimlenme üniformitesine bakılmıştır. İkinci aşamada kurulan denemede ise priming uygulanan tohumların torf ortamında yetişme performansları incelenmiştir. Bu aşamada bitkilerde; mikro filiz boyu (cm), hipokotil boyu (cm), mikro filiz çapı (mm), mikro filiz tek ağırlığı (g/bitki), mikro filiz kuru ağırlığı (g), yapraklardaki klorofil konsantrasyonu, yapraklarda renk ölçümü, SÇKM ve mikro filiz verimi (g/m2) ölçülmüştür. Elde edilen verilere göre roka tohumlarına uygulanan deniz yosunu ve GA3 priming uygulamalarının çimlenme kriterleri üzerine, yine GA3 priming uygulamaların ise mikro filiz gelişimi üzerine olumlu etkisinin olduğu belirlenmiştir. Vermikompost çayı ile priming uygulanan tohumların çimlenme aşamasında enfeksiyon oranı önemli ölçüde artırmıştır. Humik asit priming uygulamasının ise mikro filiz verimini artırdığı sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: Çimlenme, Roka mikro filizi, Tohum ön çimlendirme uygulamalarıMaster Thesis Investigation of the Effects of Proline Applications on Cadmium Toxicity in Curly Leaf Lettuce (lactuca Sativa Var. Crispa)(2021) Altaş, Serdar; Üzal, ÖzlemKıvırcık yaprak salata (Lactuca sativa var. Crispa) Caipira çeşidinin kullanıldığı bu çalışma ile prolin uygulamalarının bitkilerin kadmiyum stresine karşı toleransı artırıp artırmayacağı, kadmiyum stresinin bitkilerde metabolik olayları nasıl etkilediği, bitkilerin kadmiyum stresine karşı hangi tepkiler verdiğini ve prolin uygulamaları ile hangi uyum mekanizmaları geliştirdiğini anlamak amacıyla yapılmıştır. Çalışma kontrollü atmosferin (152 oC 13 saat gece- 222 oC 11 saat gündüz ve % 70nem) sağlandığı iklim odasında ve su kültüründe yapılmıştır. Fideler yeni kök oluşturup 4-5 yapraklı olduklarında, öncelikle bir grup fidenin yapraklarına stres uygulamadan 4 gün önce 5 mM, 10 mM, 15 mM prolin uygulaması püskürtülerek yapılmış ve sonrasında bitkiler 40 ppm kadmiyum stresine maruz bırakılmıştır. Diğer bir gruba ise stres uygulamadan hemen önce yine 5 mM, 10 mM, 15 mM dozlarında prolin uygulaması ile birlikte kadmiyum uygulaması yapılmıştır. Ayrıca bir grup bitkiye ise sadece kadmiyum uygulaması yapılmıştır. Yani toplamda kontrol (0 ppm kadmiyum), sadece Kadmiyum (40 ppm), stresten 4 gün önce prolin (5 mM, 10 mM, 15 mM) + kadmiyum, stresle birlikte prolin (5 mM, 10 mM, 15 mM) + kadmiyum olmak üzere sekiz farklı uygulama yapılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda, Cd stresinin yol açtığı zararlı etkilerin azaltılmasında stresle birlikte 5 mM prolin ve stres öncesi 10 mM prolin dozunun nispeten olumlu etki yapabilecek yardımcı uygulama olabileceği düşünülmüştür. Bu dozda dışsal prolin uygulamalarının Cd stresi altındaki kıvırcık yaprak salata bitkisindeki büyüme parametreleri üzerine negatif etkilerinin tolere edilmesinde etkili olduğu ve dışsal prolin uygulama dozu ve zamanının önemli olduğu belirlenmiştir.Master Thesis Investigation of the Usability of Some Beneficial Bacteria and Seaweed in Watermelon (Citrullus Lanatus (Thumb)Mansf) Seedling Production(2025) Özek, Berfin; Üzal, ÖzlemBitkisel üretimde yüksek verim ve kalite hedefleri doğrultusunda, sağlıklı ve nitelikli fide yetiştirilmesi temel bir aşamayı temsil eder. Bu çalışmada, karpuz (Citrullus lanatus (Thunb.) Mansf.) üzerinde PGPR (Arthrobacter sp, Azospirillum lipoferum, Bacillus subtilis) türleri ile deniz yosunu özlerinin tek başına ve birlikte uygulanmasının bitkilerin büyüme ve gelişimi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırma kapsamında, Crimson Sweet çeşidine ait karpuz tohumları, torf ve perlit karışımından oluşan bir ortamda çimlendirilmiş ve ilk kotiledon yaprakları çıktığında saf su ile sulanmıştır. Uygulamalara, kotiledon yapraklar tam büyüklüğüne ulaştıktan sonra haftalık periyotlarla başlanmış ve fidelerin dikim olgunluğuna gelmesi beklenmiştir. Deneme sonucunda, bitki büyüme ölçümleri için gövde uzunluğu, gövde kalınlığı, yaprak sayısı, boğum arası mesafesi, kök uzunluğu gibi temel parametreler dikkate alınmıştır. Ayrıca yapraklar ve köklerin yaş ve kuru ağırlıkları ile bitkinin yeşil aksam ağırlığı detaylı bir şekilde ölçülmüştür. Bitki dokularının renk dağılımını incelemeye yönelik L, a, b*, C ve hue değerleri de analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, fide büyüme ve ağırlık parametrelerinde en iyi değerlerin bitki gelişimi açısından en yüksek verimin AZL+DY (Azospirillum lipoferum+Deniz yosunu) ve ArtB+DY (Arthrobacter sp + Deniz yosunu) kombinasyonlarıyla sağlandığını ortaya koymuştur. Klorofil (SPAD) miktarı bakımından en yüksek değerler BCS+DY (Bacillus subtilis+Deniz yosunu) ve kombinasyon (ArtB+BCS+AZL+DY) uygulamalarında ölçülmüştür. Renk ölçümlerinde ise ArtB (Arthrobacter sp) uygulamaları ve çeşitli kombinasyonlarının olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, PGPR ve deniz yosunu özünün kombinasyon halinde kullanılmasının karpuz fidelerinin büyüme ve gelişimini desteklediği, tarımsal sürdürülebilirlik açısından önemli katkılar sağladığı kanıtlanmıştır. Bu tür uygulamaların, sağlıklı ve kaliteli fide üretimini teşvik ederek bitkisel üretimde verimliliği artırma potansiyeli yüksektir. Bu biyostimülantların birlikte kullanımının özellikle organik fide üretiminde etkili bir strateji olabileceği düşünülmektedir.Master Thesis Investigation on Effects on Efficiency and Some Quality Criteria of (lactuca Sativa Var. Crispa) Whit Different Nutritional Recipients in I Culture(2018) Al, Sibel Tekin; Üzal, ÖzlemBu çalışma, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Fizyoloji laboratuvarı iklim odasında ve su kültüründe yürütülmüştür. Çalışma, durgun su kültüründe yetiştirilen Caipira çeşidi kıvırcık salatalara uygulanan farklı besin eriyiği reçetelerinin uygulamaları sonucunda oluşacak olan verim ve kalite farklılıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada yedi farklı uygulama yapılmıştır. Kontrol grubu olan 1. uygulamada standart hoagland çözeltisi kullanılmıştır. Standart Hoagland besin çözeltisi modifiye edilerek, 2. uygulamada Magnezyum (Mg) ve Fosfor (P) % 10 oranında artırılmış, 3. uygulamada Mg ve Potasyum (K) %10 oranında artırılmış, 4. uygulamada sadece Azot (N) %10 oranında artırılmıştır. 5. uygulamada ise mikro elementler ve N % 10 oranında artırılmış, 6. uygulamada yine mikro elementler ve K % 10 oranında artırılmış, 7. uygulamada da Mg ve N içerikleri % 10 oranında artırılmıştır. Çalışma sonunda taç ağırlığı, taç boyu, kök ağırlığı, pazarlanabilir yaprak sayısı, ıskarta yaprak sayısı, suda çözünebilir kuru madde miktarı, klorofil, renk analizleri ve verim hesabı yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda taç ağırlığı ve taç yüksekliği bakımından uygulamalardaki bitki gelişimleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemli (p˂0.05) bulunmuştur. Dördüncü uygulama hem taç ağırlığı ve taç yüksekliği hem de dolayısıyla verim bakımından en iyi gelişim gösteren uygulama olmuştur.Article Karpuz Genotiplerinde [Citrullus Lanatus (Thunb.) Mansf.] Tohum ve Fide Yaprak Özellikleri ile Tuz Toleransı Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi(2017) Üzal, Özlem; Yasar, FikretTuza tolerans ile tohum ve fide özellikleri arasındaki ilişkiyi belirleyebilmek amacıyla Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden toplanan 16 adet karpuz genotipi ile 3 adet standart ve 2 adet F1 hibrit çeşit çalışmada materyal olarak kullanılmıştır. Fideler atmosfer kontrollü iklim odasında su kültüründe Hoagland besin çözeltisi kullanılarak yetiştirilmiş, fideler 4-5 gerçek yapraklı oldukları zaman ortama 100 mM'lık NaCl tuz stresi uygulanmıştır. Karpuz genotipleri içinden tuz stresine karşı fide gelişimi ve iyon alımında farklı tepkiler ortaya koyduğu anlaşılmıştır. Tohum ağırlıkları ve kotiledon yaprakları büyük olan 18, 22, 28, 31ve 41 no'lu karpuz genotipleri iyon alımında daha seçici davranarak tuz zararından daha az etkilenmişlerdir. Tohum ağırlıkları ve kotiledon yaprak ağırlıkları az olan 33, 38, 39. 40 ve 44 no'lu karpuz genotipleri iyon alımında seçici davranamamış ve tuz zararından daha çok etkilenmişlerdir. Çalışmada kullanılan parametrelerin birbirleriyle yüksek düzeyde korelasyon gösterdikleri görülmüştürArticle Kuraklık Stresi Uygulanmış ve Uygulanmamış Domates Bitkilerine Farklı Dozlarda Mangan Uygulamalarının Bitki Gelişimi Üzerine Etkisi(2023) Yasar, Fikret; Üzal, Özlem; Erez, Mehmet Emre; Tuğa, Halide; Baytin, Rana; Kaymaz, Ömer; Yaşar, ÖzlemÇalışmada, sırık tip Adamset F1 hibrit domates çeşidi kullanılmıştır. Bitkiler, kontrollü iklim odasında 16/8 saatlik aydınlık/karanlık fotoperiyotta, 25oC sıcaklıkta, % 65 nemde, 400 μmol m-2 s-1 ışık yoğunluğunda Hoagland besin solüsyonu kullanılarak hidroponik kültürde yetiştirilmiştir. Besin solüsyonuna Mangan (Mn)’ın 0.016 ppm, 0.021 ppm, 0.026 ppm, 0.031 ppm, 0.036 ppm, 0.041 ppm ve 0.046 ppm dozları uygulanmıştır. Bitkiler 4-5 gerçek yapraklı iken ortama polietilen glikol (PEG-6000/%5) eklenerek kuraklık uygulanmıştır. Kuraklık uygulamasının 7. ve 14. gününde bitkilerden örnek alma işlemi yapılmıştır. Kuraklık stresi durumunda, Mn elementi uygulamalarının bitkilerin bazı büyüme parametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılan çalışmada bitkilerin bazı büyüme parametrelerine bakılmıştır. Kuraklık stresi altındaki domates bitkilerine farklı dozlarda mangan uygulandığında, domates bitkilerinin bitki gelişimi üzerine olumlu etki eden en uygun mangan dozlarının 0.031 ppm ve 0.036 ppm olduğu belirlenmiştir.Article Tuz Stresi ve Geri Kazanım Sürecinde Biberin (Capsicum Annuum L.) Bitki Gelişimi ve İyon Alımındaki Değişimler(2020) Kadan, Hacı Yusuf; Üzal, ÖzlemÇalışmada; tuz stresi altında (geçici stres dönemi) ve geri kazanım sürecinde(geçici stres sonrası süreç) çarliston ve acı çiçek biber bitkisindeki metabolik olayların nasıl etkilendiğini açıklığa kavuşturmak ve hangi uyum mekanizmaları geliştirdiğini anlamak amaçlanmıştır. Pomza ortamında çimlendirilen 2 gerçek yapraklı fideler, su kültürüne alınmış, 4-5 yapraklı dönemde fidelere tuz uygulamalarına başlanmıştır. Tuz uygulanmadan önce (0. gün) bitki örnekleri alınarak, tuz uygulanacak fideler için besin çözeltisine 50 mM NaCl eklenmiştir. Tuz uygulamasının 10. ve 20. gününde örnek alma işlemi yapılmıştır. Daha sonra tuz uygulaması kesilip, bitkiler tuz eklenmeden Hogland besin çözeltisinde yetiştirilmeye devam edilerek bitkiler geri kazanım dönemine (geçici tuz stresi sonrası tuz uygulanmayan süreç) alınmıştır. Bu süreçte ise örnek alma işlemi 10. ve 20. günde olmak üzere iki kez yapılmıştır. Bitkilerin, temel bazı büyüme parametreleri yaprak sayısı, yaprak ağırlığı, kök ağırlığı, gövde ağırlığı, bitki boyu, ilk çiçeklenme ile yaprak kısımlarında, Na, K, Ca, Cl içerikleri belirlenmiştir. Yapılan fiziksel ölçüm ve analizler sonucunda, her iki biber çeşidinde de tuz stresinin bitki gelişim parametreleri üzerine olumsuz etkisinin olduğu görülmüştür. Çarliston biber çeşidinin bitki gelişimlerini geri kazanım sürecinin 20. gününde stres metabolizmasından kurtulup normal gelişim metabolizmasına geçebilmiştir. Acı çiçek biber çeşidi ise metabolik aktiviteyi kontrol altında tutabilmek için bitki büyümesini sınırlandırarak bitkiyi kontrol edebilecek seviyede tutmuştur. Tuzluluğun bitkilerin erken çiçeklenmesi üzerine etkisine bakıldığında, yapılan gözlemlerde çarliston biber çeşidinde ilk çiçeklenmenin tuz uygulamasının 23. gününde olduğu görülmüştür. Yapılan biyokimyasal analizler sonucunda da bitkiler üzerindeki tuz stresinin olumsuz etkisinin geri kazanım sürecinin 20. gününde azaldığı belirlenmiştir.Article Tuz Stresinin Karpuzda (Citrullus Lanatus (Thunb.) Mansf.) Antioksidatif Enzim (SOD, Cat, Apx ve Gr) Aktivitesi Üzerine Etkisi(2008) Ellıaltıoglu, Seküre Sebnem; Üzal, Özlem; Yasar, Fikret; Özpay, TaylanTuz stresinin karpuz (Citrullus lanatus (Thunb.) Mansf.) yapraklarındaki antioksidatif enzim aktiviteleri (Superoksit dismutaz- SOD, katalaz-CAT, askorbik peroksidaz-APX ve glutatyon reduktaz-GR) üzerine etkisini belirlemek için yürütülen bu çalışmada tuza duyarlı Golden Crown F1, Crimson Sweet ile tuza-tolerant Diyarbakır ve Midyat yerel genotipinin fideleri kontrollü iklim odasında su kültüründe test edilmişlerdir. Fidelerde 4-5 gerçek yaprak oluştuktan sonra, 10 günlük süreyle 100 mM NaCl stresine maruz bırakılmıştır. Tuz uygulanan parsellerde, tuza tolerant genotiplerin SOD, CAT, APX ve GR enzim aktivitelerinin duyarlı olanlara göre çok yüksek olduğu saptanmıştır. Midyat yerel genotipi SOD, CAT ve GR enzim aktiviteleri; Diyarbakır genotipi ise APX enzim aktivitesi bakımından diğerlerine göre daha üstün bulunmuştur. Ayrıca kontroldeki (0 mM NaCl) Midyat yerel genotipi fidelerinin yaprak SOD, APX ve GR enzim aktivitelerinin, tuzlu ortamda kültüre alınan duyarlı genotiplerden fazla olması dikkat çekmiştir. Elde edilen bulgulara göre antioksidan enzim aktivitelerinin tuza tolerans üzerinde etkili olduğu; tuzlu koşullarda kültüre alınan karpuz genotiplerinin antioksidatif enzim sistemlerini duyarlı çeşitlere göre çok daha aktif kullandıkları belirlenmiştir.