Browsing by Author "Şahin, Ahmet"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Article Economic Analysis of Sheep Farms in Center District of Van Province(2002) Yılıdırım, İbrahim; Şahin, AhmetBu çalışmanın başlıca amacı, Van İli Merkez İlçe'de koyunculuk yapan işletmelerin yıllık faaliyetlerinin ekonomik açıdan değerlendirilmesidir. Bu kapsamda, işletmelerin girdi kullanım düzeyleri belirlenmiş, işgücü prodüktiviteleri ve kârlılık oranları ve bazı etkinlik katsayıları hesaplanmıştır. Çalışmanın verileri, Van İli Merkez İlçe'de bulunan 12 köyden tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenen 63 işletmeden toplanmıştır. Veriler 1999-2000 üretim dönemine ait bulunmaktadır. Brüt üretim değerinin %67.8'i kuzu üretim değerinden elde edilmiştir. Toplam değişken masrafların %68.3'ünü yem masrafları oluşturmuştur. Bir üretim döneminde koyun üretim birimi basma düşen yem miktarı 143.7 kg olup, bunun 81 .33 kg'ı kaba yem ve 62.44 kg'ı ise kesif yemdir. Koyun üretim birimine, 100 TL'lik değişken masrafa ve 100 TL'lik işletme sermayesine düşen brüt marj (kâr) sırasıyla 38.9 milyon TL, 199.31 TL ve 31.14 TL'dir. Bu rakamlar sırasıyla 42 milyon TL, 261.69 TL ve 31.91 TL ile üçüncü grup işletmelerde (61-100 baş koyuna sahip işletmeler) en yüksektir.Article Tarım İşletmelerinde Üretim Dallarına Göre İşgücü Kullanımının Çok Boyutlu Analizi: Bayındır İlçesi Örneği(2008) Şahin, Ahmet; Miran, BülentBu araştırmanın amacı tarım işletmelerinde işgücü kullanımını üretim dalları itibariyle çok boyutlu olarak incelemektir. Çalışmanın ana materyalini İzmir ili Bayındır ilçesinde 162 işletmeden elde edilen veriler oluşturmuştur. Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi (Multidimensional Scaling=MDS) ile üretim dalları 14 değişken kullanılarak işgücü bakımından iki boyutlu olarak 0.0599 Stress değeriyle iyi düzeyde konumlandırılmıştır. MDS analizi sonucunda; üretim dalları işgücü kullanımı bakımından farklı gruplara ayrılmıştır. Böylece gerek işletme ve gerekse makro düzeydeki üretim planlaması çalışmalarında daha az sayıda işgücü verisi toplanmasını sağlayabilecek altyapı oluşturulmuştur.Article Van İlinde Yumurta Tavukçuluğu Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi(2001) Yılıdırım, İbrahim; Şahin, AhmetBu çalışmanın başlıca amacı, Van ilinde yumurta tavukçuluğu yapan işletmelerin ekonomik yapısının incelenmesi ve yıllık faaliyetlerinin ekonomik analizinin yapılmasıdır. Araştırmanın ana materyalini ilde bulunan 3 adet yumurta tavukçuluğu yapan işletmeden anket yoluyla toplanan orijinal nitelikli veriler oluşturmuştur. Veriler 1999 üretim yılına ait bulunmaktadır. İşletmelerin sermaye yapısı, yıllık faaliyet sonuçları ve yumurta maliyetleri her işletme için ayrı ayrı ve işletmeler ortalaması olarak belirlenmiştir. İşletme başına ortalama olarak 115.496.000.000 TL aktif sermaye düşmektedir. İşletme sermayesi toplam aktif sermayenin %52.0’sini oluşturmaktadır. Gayri safi üretim değeri (GSÜD) 118.633.010.000 TL’dir. Gayri safi üretim değerinin %92.4’ü yumurta satışından elde edilmektedir. İşletmeler ortalamasında toplam üretim masrafları 105.721.595.000 TL’dir. Yem masrafları toplam üretim masraflarının %64.4’ünü oluşturmaktadır. Net kâr ve saf hasıla pozitif bulunmuştur. İncelenen işletmelerde ekonomik rantabilite %18.55 ve mali rantabilite %18.09’dir. İşletmeler ortalamasında yumurta maliyeti 19.445 TL/adettir. Kâr marjı 2.596 TL’dir. İşletmeler temel altyapı hizmetleri konusunda bazı sorunlar yaşamaktadır.