Browsing by Author "Akça, Nalan"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Doctoral Thesis Determination of Fattening Performance, Carcas S Characteristics and Meat Quality of Zom Male Lambs(2024) Akça, Nalan; Bingöl, MehmetBu tez çalışmasında, entansif koşullarda besiye alınan Zom erkek kuzularının besi performansı, kesim, karkas ve et kalite özellikleri ile birlikte yağ asidi kompozisyonu belirlenmiştir. Araştırmada 2, 3, 4 ve 5 yaşlı koyunlardan doğan toplam 20 baş erkek kuzu hayvan materyali olarak kullanılmıştır. Çalışma 2021 yılında Diyarbakır ili Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Koyunculuk İşletmesi'nde yürütülmüştür. Kuzular 22.62 kg canlı ağırlıkta (yaklaşık 2.5-3 aylık yaşta) besiye alınmış ve alıştırma süresinden sonra 56 gün süreyle ad libitum kesif yeme ek olarak hayvan başına günlük 200 g civarında mercimek samanı verilmiştir. Araştırma materyali kuzularda, besi başı ve besi sonu canlı ağırlık 22.62 kg ve 34.52 kg olarak bulunmuştur. Çalışma sonucunda kuzuların ortalama günlük canlı ağırlık artışı, yem tüketimleri ve besi toplam canlı ağırlık artışı sırasıyla 212.50 g, 1.34 kg ve 11.90 kg olarak hesaplanmıştır. Kuzularda ana yaşının doğum ağırlığına, besi başı ve besi sonu canlı ağırlık ve vücut ölçüleri üzerine, etkisi önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Kesim ağırlığı 34.52 kg, sıcak karkas ağırlığı 16.41 kg, soğuk karkas ağırlığı 15.70 kg ve soğuk karkas randımanı ise %45.97 olarak saptanmıştır. Soğuk sol yarım karkas özelliklerinden, kol ağırlığı, etek ağırlığı, boyun ağırlığı, omuz başı ağırlığı, sırt-bel ağırlığı ve but ağırlığı ortalamaları sırasıyla 1.30, 1.20, 0.53, 0.35, 1.05 ve 2.28 kg olarak bulunmuştur. Yağ asitleri kompozisyonu ile ilgili olarak MLD kasında (SFA) doymuş yağ asitleri oranı % 44.54, (MUFA) tekli doymamış yağ asitleri oranı %48.68, (PUFA) çoklu doymamış yağ asitleri oranı %6.45, P/S oranı %0.14, ꞷ6 /ꞷ3 oranı ise 4.51 olarak bulunmuştur. Bu çalışmada, Zom erkek kuzularının besi, kesim, karkas ve et kalite özellikleri ile yağ asitleri yönünden ırkı tanımlayıcı bilgiler elde edilmiştir. Yerli koyun varyetelerimizden Zom koyununun tanımlama ve tescili yönünden çalışmaların yapılması bu koyun üzerine uygulanacak ıslah programlarına da yol gösterici olacaktır.Article Diyarbakır İli Koyunculuğun Mevcut Durumu(2020) Akça, Nalan; Bıngol, MehmetBu derlemenin amacı Diyarbakır ilinde mevcut koyunculuğunun genel durumukonusunda bilgi vermektir. Koyun yetiştiriciliği Diyarbakır ili için hem sosyoekonomik hem de istihdam sağlamak açısından son derece önemli bir yertutmaktadır. Bu bağlamda Güneydoğu Anadolu koyunculuğuna genel bir bakışçerçevesinde ilin topoğrafik ve iklim özellikleri, bitki örtüsü, koyun varlığı,işletmelerin genel özellikleri ve üretim biçimi irdelenmiştir. Mera ve yayladaotlatma dışındaki yem kaynakları; tane yemler (arpa, buğday, yulaf, çavdar) ,saman, anız, fabrika yemi ve silajdır. Sonuç olarak koyun yetiştiricilerinin yapısal,teknik, yetiştirme ve ürün pazarlama açısından sorunları bulunmaktadır.