Browsing by Author "Akça, Yaşar"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Article Hacıhaliloğlu Kayısı Çeşidinde Derim Zamanın Kuru Kayısı Kalitesi ve Randıman Üzerine Etkisinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma(1996) Akça, Yaşar; Asma, Bayram MuratBu araştırma, Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinde, ham, yan olgun ve olgun meyvelerin taze ve kuru meyve özelliklerini saptamak amacıyla 1995 yılında Malatya'da yapılmıştır. Ortalama meyve ağırlığı, suda çözünebilir kuru madde miktarı ve meyve eti sertliği bakımından yarı olgun ve olgun dönemde hasat edilen meyveler arasında önemli fark (P<0.05) saptanmıştır. En yüksek kuru meyve miktarı ve randıman, en düşük S02 içeriği, olgun meyvelerde belirlenmiştir. Hacıhaliloğlu kayısı çeşidi için, en uygun hasat zamanı, suda çözünebilir kuru madde miktarının ve pH m % 29 ve 4.90'ın üzerine çıktığı, meyve eti sertliğinin 0.50 kg/ cm2 civarı olduğu ve asitliliğin ise % 0.20'lere düştüğü dönem olarak kabul edilebilir. Araştırma sonuçlarına göre, kademeli olarak yapılacak derimin, verim ve meyve kalitesini artırabileceği belirlenmiştir.Article Meyve Ağaçlarında Su Boğulması ve Anaçların Su Boğulmasına Tepkileri(1996) Akça, YaşarMeyve yetiştiriciliğinde anaçların karşılaştığı en Önemli sorunlardan biri de, su boğulmasıdır. Su boğulması, zayıf toprak drenajı ve /veya uzayan sağanak yağmurların bir sonucu olarak meyve bahçelerinde zaman zaman önemli bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Meyve ağaçlarının kökleri, dinlenme peryodundan daha çok gelişme peryodu boyunca su boğulmasına daha hassastırlar. Su boğulmasını gösterir en önemli simptomlar; kloroz (sararma), solma, yaprak dökümü, kahverengileşen köklerin alkolik olarak kokması, kuru kök ve gövde ağırlığının azalması, fotosentez oranın azalması, bitki gelişiminin yavaşlaması etilen üretiminin artması ve ölüm olarak gösterilmektedir;: Su boğulmasına dayanım mekanizmasında anaçlara göre farklılıklar saptanmıştır. Funguslara mukavemet, adventif kök oluşturabilme kapasitesi, pronisini hidroliz etme yeteneği, öz su hareketiyle yapraklardan gelen oksijeni kullanabilme kabiliyeti ile su boğulmasına dayanım arasında bir ilişki saptanmıştır. C volkameriana çöğürlerinde, su boğulması nedeniyle görülen çöğür gelişim gücü, kök yoğunluğu, bitki kuru ağırlığı, kök solunumu ve saçak köklerdeki katyon değişim kapasitesindeki azalmanın minimum olması, çöğürlerin su boğulmasına dayanıklılıkları ile birleşmiştir. Phytophthora ve Pythium spp su boğulma zararını artırabilir.