Browsing by Author "Aka, Nihat"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Doctoral Thesis Determination of Antioxidant Activities of Some (natural) Plants Grown in Hakkari Region and Most Consumed by the Public(2021) Aka, Nihat; Demir, HalitBu çalıĢmada Hakkari yöresinde yetiĢen ve halk arasında en çok tüketilen 0.5 mg/ml'nın içerikli bazı doğal bitkilerin metanol ekstraklarının, toplam fenolik bileĢen miktarı en yüksek deriĢim hıngedan (Ferula Pseudalliacea Rech.f) kökü için 155.6463±0.74566 μg bulunurken en düĢük deriĢim ise mendi(Chaerophyllum Macrospermum) kökünde 62.1825±0.28259 μg gallik aside eĢ değer olarak bulundu.1,1-difenil-2-pikril-hidrazil (DPPH) radikal söndürme aktivitesi 50-500 μg/ml konsantrasyonlardaki en yüksek ve en düĢük değerleri sırasıyla hıngedan (Ferula Pseudalliacea Rech.f) kökü için 77.100± 0.143-91.402 ± 0.532 aralığında bulunurken; siyabo (Diplotaenia Turcica Pimenov) kökünde ise 72.122± 0.149 – 78.623 ± 0.553 aralığında bulundu. Metanol eksraktlarının süperoksit dismutaz (SOD) aktivitesi en yüksek ve en düĢük değerleri sırasıyla hıngedan (Ferula Pseudalliacea Rech.f) kökü için 14.6193±0.30675 U/ml olarak; kurat (Allium Scorodoprassum L. Subsp. Rotundum (L.) Stearn) yaprağı için 3.0562±0.06659 U/ml olarak; Katalaz (CAT) enzim aktivitesi için en yüksek ve en düĢük değerleri sırasıyla mendi (Chaerophyllum Macrospermum) kökü için 0.0903±0.00551 U/ml olarak; kurat (Allium Scorodoprassum L. Subsp. Rotundum (L.) Stearn) yaprağı için 0.0455±0.00391 U/ml olarak saptandı. Bir lipid peroksidasyon ürünü olan malondialdehit (MDA) düzeyi için en yüksek ve en düĢük değerleri sırasıyla mendi (Chaerophyllum Macrospermum) kökü için 4.8470±0.05874 μmol/L olarak bulunurken hıngedan kökü için ise (Ferula Pseudalliacea Rech.f) 2.4291±0.15445 μmol/L olarak saptandı.Master Thesis The Synthesize of New S-Triazine Compounds and Their Characterization(2011) Aka, Nihat; Şener, AhmetSiyanür klorür ticari olarak temin edilen ve birçok reaksiyonun çıkış maddesi olarak kullanılan bir bileşiktir.Bu çalışmada 1/ 2,5 mol oranında siyanür klorür ve çeşitli uzun zincirli alkil gruplarına sahip aminler, su ve aseton ortamında reaksiyona tabi tutulmuştur. Bu reaksiyonlar sonucunda siyanür klorür'ün sıcaklıkla bağlantılı olarak nasıl sübstitüe olduğu belirlendi.