Browsing by Author "Akarsu, Murat"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Article Can the Serum Endocan Level Be Used as a Biomarker To Predict Subclinical Atherosclerosis in Patients With Prediabetes(Arquivos Brasileiros Cardiologia, 2022) Arman, Yucel; Atici, Adem; Altun, Ozgur; Sarikaya, Remzi; Yoldemir, Sengul Aydin; Akarsu, Murat; Tukek, TufanBackground: Patients with prediabetes have an increased risk of atherosclerotic cardiovascular disease; therefore, early detection is important. Objective: The present study aimed to reveal the usability of serum endocan levels as a biomarker in the diagnosis of subclinical atherosclerosis in patients with prediabetes, based on CIMT measurements. Methods: Participants were classified according to the presence (n=42) or absence (n=42) of prediabetes. Serum endocan, fasting blood sugar, fasting insulin, and glycated hemoglobin (HbA1c) values of patients were examined, and CIMT was measured. The level of significance for statistical analysis was 0.05. Results: While serum endocan levels were found to be lower in patients with prediabetes, when compared to the control group (p=0.042), CIMT values were found to be higher (p=0.046). When evaluated by multivariate regression analysis, the serum endocan level was found to be associated with CIMT, regardless of other parameters (p=0.007). A negative correlation was found between plasma fasting insulin and endocan levels (r=-0.320, p=0.001). Conclusions: Carotid intima media thickness was found to be high and the serum endocan level was low in patients with prediabetes. Decreased serum endocan levels in patients with prediabetes may be a contributing factor to atherosclerosis formation mechanisms.Master Thesis Examination of Nutritional Habits of Olympic Fighting Athletes(2023) Akarsu, Murat; Öner, SalihBu çalışma Olimpik Mücadele Sporcularının Beslenme Alışkanlıklarının incelenmesi amacıyla yapıldı. Bu çalışmanın evrenini Samsun ilinde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı 4226 lisanslı aktif sporcular oluşturmakta olup; örneklemini ise olimpik mücadele branşlarında yarışan yaşları 16-30 arasında 337'si aktif ve vizeli (182 erkek, 68 kız) sporcular oluşturdu. Bu araştırmada örnekleme hatasını azaltarak evrenin daha fazla temsil edilmesini sağlayan orantılı tabakalı örnekleme modeli kullanıldı. Örneklem büyüklüğünün hesaplanabilmesi için önceki çalışmalar incelenip G-power analizine göre α=0.05, 1-β=0.90 olarak alınıp, her bir örneklem büyüklüğü 0.38 etki büyüklüğü ile toplam 200 kişi olarak hesaplandı. Araştırmada veri toplama aracı olarak ölçek kullanıldı. Araştırmacı tarafından hazırlanan anket iki bölümden oluşmaktadır. Anketin birinci bölümünde 'Kişisel Bilgi Formu', ikinci bölümde ise 'Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutum Ölçeği' (SBİTÖ) yer almaktadır. Verilerin normal dağılıp dağılmadığını tespit etmek için normallik ve homojenlik yapılmıştır. Normallik homojenlik testi sonucu bazı verilerin normal bir dağılıma sahip olduğu, bazı verilerin ise normal bir dağılım göstermediği tespit edilmiş olup ikili gruplar için Independent-Sample t testi ve Mann-Whitney U testi uygulanmış olup, ikiden fazla gruplar için One-Way Anova ve Kruskal-Wallis H testi uygulandı. Verilerin analizi SPSS 17.0 istatistik paket programı kullanıldı. Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum ölçeği (SBİTÖ) toplam puan skalasına bakıldığında 23 kişi orta düzey, 118 kişi yüksek düzey, 99 kişi ise ideal düzeyde yüksek puana sahip oldukları görüldü. Sporcuların SBİTÖ alt boyutlarının ortalamalarına bakıldığında Beslenme Hakkında Bilgi 20,7, Beslenmeye Yönelik Duygu 19,4, Olumlu Beslenme 20,3, Kötü Beslenme 19,8, Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği Toplam puanı ise 80,2 olduğu tespit edildi. Katılımcıların Spor Branşı değişkeni ile Beslenme Hakkında Bilgi ve Olumlu Beslenme alt boyutlarında Boks ve Güreş alt boyutları lehine anlamlı bir sonuç görüldü (p<0,05). Beslenmeye yönelik duygu ve Kötü Beslenme alt boyutlarında ise herhangi bir farklılık görülmedi (p>0,05). Sonuç olarak; araştırmaya katılan olimpik mücadele sporcularının SBİTÖ toplam puanı 80,2 olarak ölçek değerlenmesi kategorisi içerisinde yüksek grupta olduğu görülmüştür. Spor yaşı, eğitim düzeyi, aile eğitim düzeyi ve millik durumlarının beslenme bilgi ve alışkanlıklarını olumlu etkilediği sonuçlarına ulaşılmıştır. Sporcuların beslenme bilgilerini büyük bir çoğunluğunu antrenörlerinden aldıklarını, antrenörlerin sporcuların beslenmesi ve alışkanlıkları konusunda önemli bir yere sahip olduğu, kulüpler ve ilgili kurumlar tarafından antrenörlerin beslenme eğitim seminerleri ve çevrim içi kursalar ile desteklenmeleri faydalı olacağı söylenebilir. Ayrıca sporcuların beslenme bilgi ve alışkanlıklarına verdikleri önemi arttırabilmek için spor kulüplerinde beslenme uzmanlarına yer vermeleri önemli görülmektedir.