Browsing by Author "Altaçli, Selçuk"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Article The Determination of Nutrient Value, Digestibility and Energy Levels of Compound Feeds Used for Ruminant Nutrition by in Vitro Methods(2017) Deniz, Suphi; Baran, Murat Sedat; Kaplan, Oktay; Altaçli, SelçukThere are small number of tables that show digestibility and energy contents of compound feeds produced by feed factory in different regions of Turkey. Thus, in this paper, four different compound feed types (dairy cattle, beef cattle, calf and lamb growing feeds), totalling 78 compound feeds were analysed to determine their feeding value, dry matter (DM), organic matter (OM) digestibility and energy content (digestible energy (DE), metabolisable energy (ME) and net energy for lactation (NEL). As a result of this study, the crude fiber (CF) levels were higher than standard values in calf and lamb compound feeds and beef cattle compound feeds; however, in the dairy cattle and calf and lamb compound feeds, the crude protein (CP) values were lower than standard values. These findings are considered highly important for the region’s animal feeding. According to our results, the compound feeds for dairy cattle and lamb being used for ruminant nutrition in Diyarbakir Province of Turkey were found to have low nutrient qualities; however, in the calf feed both the metabolisable energy level and nutrient quantities were low.Doctoral Thesis Use of Chromium Oxide and Alkane Indicator Methods for Determination of Feed Intake and Digestibility at Grazing Sheep on Pasture(2013) Altaçli, Selçuk; Deniz, Suphi. Bu çalışma, merada otlayan koyunların yem tüketim miktarı ve tükettikleri yemin sindirilebilirliğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, 2 grup ve her grup 7 hayvandan oluşacak şekilde 14 hayvan kullanılmıştır. Mera yemlerinin sindirilme dereceleri iki farklı indikatör (alkan (C32-C36) ve kromiyum oksit) kullanılarak belirlenmiştir. Ayrıca, her iki indikatörle elde edilen sindirim değerleri kullanılarak, yemlerin enerji içerikleri de hesaplanmıştır. Çalışmada kullanılan mera otlarının besin madde içerikleri yaş KM, HK, OM, HP, HY, HS, NDF, ADF ve ADL için sırasıyla %40.13, 11.19, 88.81, 14.14, 1.83, 36.86, 54.89, 31.67 ve 5.63 olarak belirlenmiştir. Çalışmada kromiyum oksit yöntemiyle belirlenen ortalama kuru madde tüketim (KMT) değeri 717.22 g/gün; yemlerin KM, OM, HP, HY, NDF ve ADF sindirilebilirlikleri sırasıyla %65.20, 69.59, 66.08, 24.30, 62.38 ve 57.80; yemlerin enerji içerikleri ise BE, SE, ME ve NEL için sırasıyla 3.90, 3.07, 2.52 ve 1.58 Mcal/kg KM olarak belirlenmiştir. Mera otlarının yapısında bulunan alkan içerikleri C32, C33 ve C36 alkanları için sırasıyla 9.96, 41.30 ve 3.82 mg/kg KM olarak tespit edilmiştir. Alkan yöntemi kullanılarak ve C32 ile C36'ya göre belirlenen ortalama kuru madde tüketim değerleri sırasıyla 965.93ve 1051.07 g/gün; yemlerin KM, OM, HP, HY, NDF ve ADF sindirilebilirlikleri C32 için sırasıyla %68.40, 72.48, 69.02, 26.21, 66.71 ve %65.76; C36 için sırasıyla %65.13, 69.63, 65.82, 26.95, 63.26 ve 62.21 olarak tespit edilmiştir. Aynı yöntemle belirlenen yemlerin BE, SE, ME ve NEL içerikleri C32 için sırasıyla 3.90, 3.20, 2.62 ve 1.66 Mcal/kg KM; C36 için ise yine aynı sırayla 3.90, 3.07, 2.52 ve 1.59 Mcal/kg KM olarak belirlenmiştir. Yemlerin sindirilebilirlik dereceleri ve enerji içerikleri bakımından kromiyum oksit ve alkan yöntemleri arasındaki fark önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Alkan yönteminde numune alım zamanına göre belirlenen besin madde sindirilebilirlik değerleri sabah örneklemesinde C32 alkanıyla KM, OM, HP, HY, NDF ve ADF için sırasıyla %69.63, 73.54, 70.23, 25.58, 68.01ve 67.10; akşam örneklemesinde yine aynı sırayla %67.17, 71.41, 67.81, 27.10, 65.41 ve 64.42 olarak tespit edilmiştir. C36 alkanıyla belirlenen adı geçen parametreler ise sabah örneklemesinde %66.49, 70.81, 67.17, 29.55, 64.71 ve 63.69; akşam örneklemesinde ise %63.77, 68.45, 64.48, 24.34, 61.81 ve 60.72 olarak belirlenmiştir. Yine aynı yöntemle belirlenen yemlerin enerji içerikleri C32 sabah örneklemesinde 3.90, 3.24, 2.66 ve 1.68 Mcal/kg KM; akşam örneklemesinde 3.90, 3.15, 2.58 ve 1.63 Mcal/kg KM; C36 sabah örneklemesinde 3.90, 3.12, 2.56 ve 1.62 Mcal/kg KM; akşam örneklemesinde ise 3.90, 3.02, 2.47 ve 1.56 Mcal/kg KM olarak tespit edilmiştir. Alkan yönteminin numune alım zamanına göre kendi içinde karşılaştırılmasıyla elde edilen bulgular arasındaki fark önemsiz bulunmuştur (P>0.05).Sonuç olarak, orta kaliteli bir mera özelliği gösteren Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsü'ndeki mera alanlarında otlatılan 4-7 aylık ve 275 g günlük canlı ağırlık artışı hedeflenen kuzuların, HP ihtiyacının %74-81'ini, ME ihtiyacının ise %57-61'ini meradan karşıladığı; hayvanlara günde 628 g - 693 g arpa verilmesinin, hayvanların HP ve ME ihtiyaçlarının karşılanmasında yeterli olacağı hesaplanmıştır. Anahtar kelimeler: Mera, kromiyum oksit, alkan, yem tüketimi, sindirilebilirlik, enerji içerikleri, besin madde açığı, ilave yemleme