Browsing by Author "Arslan, Sema Nur"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Investigation of the Effect of Lactobacillus Reuteri and Xylooligosaccharide (synbiotic) in the High-Fat Diet-Induced Obesity Rat Model.(2025) Arslan, Sema Nur; Üstün, RamazanBağırsak mikrobiyotasının düzenlenmesi, son yıllarda obezite tedavisinde önemli bir hedef olarak öne çıkmaktadır. Probiyotikler ve prebiyotikler, bağırsak mikrobiyotasının dengelenmesinde etkili bileşenlerdir. Probiyotikler, bağırsakta faydalı bakterilerin çoğalmasını teşvik ederken, prebiyotikler bu bakterilerin besin kaynağı olarak görev yaparak mikrobiyotanın olumlu yönde şekillenmesine katkıda bulunmaktadır. Sinbiyotikler ise, probiyotik ve prebiyotik bileşenlerin kombinasyonu olup, bağırsak mikrobiyotasının düzenlenmesinde daha güçlü etkilere sahip olabileceği düşünülmektedir. Lactobacillus reuteri, bağırsak mikrobiyotasının korunmasında ve inflamatuar süreçlerin baskılanmasında önemli etkiler gösterebilen bir probiyotik türüdür. Ksilooligosakkarit ise prebiyotik bir bileşen olarak, bağırsak mikrobiyotasındaki yararlı bakterilerin gelişimini destekleyerek mikrobiyal ekosistemin sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, yüksek yağlı diyetle indüklenmiş obezite sıçan modelinde Lactobacillus reuteri ve ksilooligosakkarit kombinasyonunun (sinbiyotik) inflamatuar, metabolik ve nörotrofik etkilerini incelemekti. Araştırma, 8 haftalık Wistar albino sıçanlar üzerinde gerçekleştirildi. Kontrol, Obez, Sinbiyotik, Obez+Sinbiyotik grupları oluşturuldu. Çalışma 8 hafta sürdürüldü. Kontrol grubundaki sıçanlar standart sıçan yemi ile, Obez ve Obez+Sinbiyotik grupları yüksek yağlı diyet ile beslendi. Sinbiyotik ve Obez+Sinbiyotik gruplarına prolaktif amaçlı oral Lactobacillus reuteri ve ksilooligosakkarit kombinasyonu uygulandı. Deney sonunda serum, karaciğer ve beyin dokularında inflamasyon belirteçleri, metabolik parametreler ve nörotrofik faktörler incelendi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında Obez grubunda, en yüksek canlı ağırlık artışı gerçekleşti. Serumda TNF-α, insülin, NGF arttı, serumda ve beyinde BDNF azaldı. Karaciğerde NT-4 arttı. Obez+Sinbiyotik grubunda, obez gruba göre canlı ağırlık artışı azaldı. Karaciğerde NGF ve NT-3, serumda NT-4' azaldı. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında Sinbiyotik grubunun serumunda insülin arttı, HDL, NT-3 ve NT-4 ise azaldı. Bulgularımız, yüksek yağlı diyetle beslenmenin canlı ağırlık artışını hızlandırdığını ve obeziteye yol açtığını, inflamasyonu tetiklediğini, tip 2 diyabet riskini artırdığını, koknitif ve entelektüel kapasiteyi azalttığını gösterdi. Yüksek yağlı diyetle beslenenlere, Lactobacillus reuteri ve ksilooligosakkarit kombinasyonun verilmesi ise, canlı ağırlık artışını yavaşlatarak hem obezite gelişimini baskıladı hem koknitif kapasitede artış eğilimi ortaya koydu.