Browsing by Author "Arslan, Sevil"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Various Production Traits of Holstein Cows Raised in a Special Agriculture Operation in the Boğazlıyan Region of Yozgat(2011) Arslan, Sevil; Çak, BahattinArslan S, Yozgat ili Boğazlıyan ilçesin de bulunan özel bir tarım işletmesine ait Siyah Alaca sığırların çeşitli verim özellikleri, Y.Y.Ü Sağlık Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Yüksek lisans Tezi, Van, 2011.Yozgat ili Boğazlıyan ilçesinde özel bir tarım işletmesinde yetiştirilen Siyah-Alaca ırkı ineklerin süt verim özelliklerinden; laktasyon süresi, gerçek süt verimi, 305 günlük süt verimi ve kuruda kalma süresi, döl verim özelliklerinden; Buzağılama aralığı, servis periyodu, gebelik süresine ait tanımlayıcı değerler tespit edilmiş, bu konuda yapılmış farklı çalışmaların bulgularıyla karşılaştırılmış ve Siyah-Alaca ırkının yetiştirildiği bölge koşullarındaki performansını ortaya koymak amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Süt verimi özelliklerinden laktasyon süresi, gerçek süt verimi, 305 günlük süt verimi, kuruda kalma süresine ait ortalama değerler sırasıyla, 337.2 gün, 6516.4 kg, 6189.0 kg, 64.3 gün olarak bulunmuştur. Laktasyon süresine buzağılama yılının (P< 0.001), laktasyon sırasının (P< 0.05), doğum mevsiminin (P< 0.05),buzağılama yaşının (P< 0.05) etkisi önemli bulunmuştur. Gerçek süt verimi üzerine buzağılama yılının (P< 0.001), laktasyon sırasının (P<0.05) etkisi önemli, doğum mevsimi (P>0.05) ve buzağılama yaşının (P>0.05) etkisi önemsiz bulunmuştur.305 günlük süt verimi üzerine buzağılama yılı (P>0.05), laktasyon sırası (P>0.05) ve doğum mevsiminin (P>0.05)etkisi önemsiz, buzağılama yaşının (P<0.05) etkisi önemli bulunmuştur, kuruda kalma süresi üzerine buzağılama yılının (P<0.001) , laktasyon sırasının (P<0.05) , buzağılama yaşının (P<0.05) etkisi önemli, doğum mevsiminin (P>0.05) etkisi önemsiz bulunmuştur. Döl verimi özelliklerinden servis periyodu buzağılama aralığı ve gebelik süresine ait ortalama değerler sırasıyla 120.7 gün, 388.4 gün, 274.9 gün olarak belirlenmiştir. Servis periyodu üzerine buzağılama yılı (P<0.001), laktasyon sırası ve buzağılama yaşının (P<0.05) etkisi önemli, doğum mevsiminin (P>0.05) etkisi önemsiz bulunmuştur. Buzağılama aralığı üzerine buzağılama yılı (P<0.001), laktasyon sırası, doğum mevsimi, buzağılama yaşının (P<0.05) etkisi önemli olmuştur. Gebelik süresi üzerine buzağılama yılının (P<0.05) etkisi önemli, laktasyon süresi doğum mevsimi buzağılama yaşının etkisi önemsiz olmuştur. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar ışığında, süt sığırı işletmeciliği yapacak olan yetiştiricilerin, bilinç düzeyinin geliştirilmesi ile bilim ve teknolojik alt yapı kullanma becerisi ve yeteneğinin kazandırılması neticesinde daha verimli bir yetiştiricilik sağlanabileceği kanaatine varılmıştır.