Browsing by Author "Babat, Mehmet"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Determination of Pcdd F Concentrations in Milk and Dairy Products Consumed in Van Province and Risk Assessment(2025) Babat, Mehmet; Atasoy, NurhayatBabat M, Van İlinde Tüketilen Süt ve Süt Ürünlerinde PCDD/F Konsantrasyonlarının Belirlenmesi ve Risk Değerlendirilmesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimler Enstitüsü, Veteriner Fakültesi, Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2025. Dioksinler olarak adlandırılan poliklorlu dibenzo-dioksinler (PCDD) ve poliklorlu dibenzo furanlar (PCDF) yüksek derecede kimyasal ve biyolojik kararlılığa sahip halojenli aromatik hidrokarbonlardır. Bütün PCDD/F'lerin lipofilik doğası onların süt ve ürünlerinin veya spesifik gıdaların yapısında bulunan süt yağında birikimine sebep olmaktadır. Bu çalışmada Van ilinde tüketime sunulan süt ve süt ürünlerinde PCDD/F analizleri yapılarak bu gıdaların tüketiminden kaynaklanan sağlık riskleri değerlendirilmiştir. Bu amaçla Van ilinde tüketime sunulan 8'i ambalajlı, 8'i açık satılan sütler olmak üzere 16 adet süt, 8'i ambalajlı, 8'i ev yapımı olmak üzere 16 adet yoğurt, 8'i ambalajlı, 8'i ev yapımı olmak üzere 16 adet peynir numunesi toplanmıştır. Toplanan numunelerde APGC-MS/MS cihazında EPA 1613B ve EPA 1668B metotlarına göre PCDD/F konsantrasyonları belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre yerel süt numunelerinin TEQ değerleri diğer örneklerden daha yüksek bulunmuştur. En düşük TEQ değerlerine sahip örnekler ise ticari peynir örnekleridir. PCDD/F konsantrasyonları süt>yoğurt>peynir şeklinde azalmaktadır. Ortalama Toksik Eşdeğer Konsantrasyonu yerel süt örneklerinde 0,00008-0,384 WHO-TEQ/g yağ, ticari süt örneklerinde 0,000-0,098 WHO-TEQ/g yağ, yerel yoğurt örneklerinde 0,00007-0,104 WHO-TEQ/g yağ, ticari yoğurt örneklerinde 0,00004-0,0678 WHO-TEQ/g yağ, yerel peynir örneklerinde 0,00008-0,08140 WHO-TEQ/g yağ ve ticari peynir örneklerinde 0,00004-0,0415 WHO-TEQ/g yağ'dır. Bu çalışmada süt, yoğurt ve peynir numunelerinde tespit edilen dioksin bileşik düzeylerinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen, 1-4 pg TEQ/kg olan günlük alım miktarının altında olduğu, bu nedenle anılan numunelerin tüketimine bağlı sağlık risklerinin oluşmadığı sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: PCDD/F, Süt, Süt Ürünleri, Van.