Browsing by Author "Balta, Fıkrı"
Now showing 1 - 8 of 8
- Results Per Page
- Sort Options
Article Ahlat (Bitlis) Yöresinden Selekte Edilen Cevizlerin (Juglans Regia L) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri(2010) Balta, Fıkrı; Muradoğlu, FerhadBu araştırmada, Ahlat yöresinden selekte edilen 15 ümitvar ceviz genotipinin bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerine yer verilmiştir. Ümitvar genotiplerde meyve ağırlığı 9.91-15.22 g, iç ağırlığı 5.00-6.24 g, iç oranı %40.9-52.3 değerleri arasında kaydedilirken; yağ, protein, kül ve nem oranları sırasıyla % 51.5-62.8, % 15.5-23.3, % 2.2-4.2 ve % 1.0-2.4 olarak belirlenmiştir. Seçilen genotiplerin meyveleri (100 g iç ceviz) ortalama olarak % 3.11 N, 399.55 mg/100g P, 616.00 mg/100g K, 169.04 mg/100g Ca, 296.27 mg/100g Mg ve 20.25 mg/100 g Na içermişlerdir. Tüm genotiplerin meyvelerinde potasyum içeriği diğer elementlerden daha yüksek bulunurken, bunu fosfor, magnezyum, kalsiyum ve sodyum içerkleri takip etmiştir. Bununla birlikte, meyvelerde Cu içeriği 0.35 mg/100g ile 1.43 mg/100g arasında tespit edilmiştir.Article Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Van Ekolojik Koşullarındaki Etkili Sıcaklık Toplamı Değerlerinin Belirlenmesi(2009) Balta, Fıkrı; Cangi, Rüstem; Şensoy, Ruhan İlknur GazioğluBu araştırma, Van ekolojik koşullarında Sultani Çekirdeksiz, Hamburg Misketi, Cardinal, Royal, Hatun Parmağı ve Yalova İncisi çeşitlerinin Etkili Sıcaklık Toplamı (EST) gereksinimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tesadüf parselleri deneme desenine göre, 4 tekerrürlü ve her tekerrürde 3 omca olacak şekilde planlanmış olan denemede üç yıllık (2005, 2006 ve 2007) vejetasyon devresinde, uyanma başlangıcı, tam çiçeklenme, ben düşme başlangıcı ve hasat tarihleri kaydedilmiş; uyanma başlangıcından, hasat tarihine kadar olan dönem için ise ayların ortalama sıcaklık değerinden 10 0C çıkartılmış ve o aylara ait gün sayısı ile çarpılıp; bulunan rakamlar toplanarak, EST değerleri gün derece (gd) olarak hesaplanmıştır. Çeşitlerin uyanmasından hasadına kadar geçen sürede üç yıllık ortalama EST değerleri, 420A ve 110R anaçlarına aşılı olmak üzere sırasıyla; Sultani Çekirdeksiz için 1264.5 ve 1363.9 gd, Hamburg Misketi için 1300.0 ve 1335.8, Cardinal için 1172.0 ve 1228.3, Yalova İncisi için 1112.6 ve 1186.9 gd olarak tespit edilmiştir. Royal ve Hatun Parmağı için ise, 2006 ve 2007 yıllarına ait EST ortalaması sırasıyla 1293.0 ve 1440.3 gd bulunmuştur. EST isteği en fazla olan çeşidin 1440.3 gd ile Hatun Parmağı olduğu, en düşük EST isteğinin ise 420A anacına aşılı Yalova İncisi (1112.6 gd) çeşidinde görüldüğü, bunu aynı anaca aşılı Cardinalin (1172.0 gd) takip ettiği görülmüştür. Ele alınmış olan çeşitlere ait fenolojik gözlemlere dayanılarak yapılan hesaplamalar sonucu, Van İli için EST değerlerinin 1112.6 gd ile 1440.3 gd aralığında değiştiği belirlenmiştir.Article Bazı Üzüm Çeşitlerinin Van Ekolojik Şartlarına Adaptasyonu(2010) Balta, Fıkrı; Şensoy, Ruhan İlknur GazioğluBu çalışma Van İli ve çevresinde unutulmaya yüz tutmuş bağcılık kültürünün yeniden canlandırılması ve Van İli bağcılığı için yeni alternatiflerin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada Sultani Çekirdeksiz, Hamburg Misketi, Cardinal, Royal, Hatun Parmağı ve Yalova İncisi olmak üzere, altı sofralık üzüm çeşidinin, Van ekolojik koşullarına adaptasyon kabiliyetleri üç yıl süreyle takip edilmiştir. Cardinal, H. Misketi, S. Çekirdeksiz ve Y. İncisi üzüm çeşitleri, bölgede yetiştiricilik için tavsiye edilmiştir. Royal çeşidi hakkında karara varabilmek için olgunlaşma sürecinin bir süre daha takip edilmesi gerektiği düşünülmektedir. H. Parmağı çeşidi de çok iyi verim ve gelişme göstermesine rağmen, özellikle olgunlaşma problemi nedeniyle ilk etapta bölgeye önerilmemiş; daha uzun süreli gözlemler, bu çeşit için de gerekli görülmüştür. S. Çekirdeksiz çeşidinde 110R anacının, diğer çeşitlerde ise 420A anacının verim ve kalite yönünden daha iyi sonuçlar verdiği görülmüştür.Article Cevizlerde Terminal ve Lateral Sürüngenler Üzerinde Oluşan Meyvelerin Pomolojik Olarak Karşılaştırılması(2005) Yıldız, Kenan; Balta, Fıkrı; Muradoğlu, FerhatBu araştırmada, Bitlis (Ahlat) yöresinden selekte edilen dokuz ve Hakkari yöresinden selekte edilen dokuz ceviz genotipi olmak üzere toplam onsekiz genotipte, terminal (tepe) ve lateral (yan) dallarda oluşan meyveler, bazı özellikleri yönünden karşılaştırılmıştır. Her bir genotipin tepe ve yan dallarından ayrı ayrı hasat edilen ceviz örneklerinde, iki yıl süreyle meyve boyutları, meyve ağırlıkları, iç ağırlıkları ve kabuk kalınlıkları istatistiksel olarak mukayese edilmiştir. Ahlat yöresi ceviz seleksiyonlarında tepe ve yan sürgünlerde ortalama olarak sırasıyla 36.29-35.91 mm meyve uzunluğu, 31.04-31.84 mm meyve eni, 31.98-31.63 mm meyve boyu, 10.86-10.65 g meyve ağırlığı, 5.02-4.76 g iç ağırlığı ve 1.52-1.53 mm kabuk kalınlığı belirlenirken, Hakkari yöresi ceviz seleksiyonlarında tepe ve yan sürgünlerde ortalama olarak sırasıyla 35.56-35.43 mm meyve uzunluğu, 31.02-31.20 mm meyve eni, 30.62-30.38 mm meyve boyu, 10.15-10.34 g meyve ağırlığı, 4.66-4.84 g iç ağırlığı ve 1.32-1.34 mm kabuk kalınlığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, her iki yörenin ceviz genotiplerinde de tepe ve yan sürgünlerde oluşan meyvelerde, incelenen meyve özellikleri arasında istatistiki önemli farklar kaydedilmemiştir. Bulgulara göre, cevizlerde meyve iriliği tepe ve yan sürgünler üzerinde farklılık göstermemiştir.Article Methyl Jasmonate Influences of Pollen Germination and Pollen Tube Growth of Apricot (Prunus Armeniaca L.)(2010) Yıldız, Kenan; Muradoğlu, Ferhad; Balta, FıkrıBu çalışmada, methyl jasmonatın farklı konsantrasyonlarının Bebeco ve Kabaaşı kayısı çeşidinde polen çimlenmesi ve polen tüp uzunluğu üzerine etkileri araştırılmıştır. Methy jasmonat her iki çeşitte polen çimlenmesi ve polen tüp uzunluğunun azalması üzerine etki etmiştir. Kontrolde polen çimlenmesi Bebeco çeşidinde %63.8 ve Kabaası çeşidinde %52.9 olarak belirlenirken, 1 mM methyl jasmonat uygulanması polen çimlenmesini Bebeco çeşidinde %11.9’a ve Kabaası çeşidinde %32.5’e düşürmüştür. Bunun yanında 0.5 mM ve daha yüksek oranlarda methyl jasmonat uygulamaları, polen tüp uzunluğu üzerine engelleyici etkiye sahip olmuştur. Polen çimlenmesi ve polen tüp uzunluğu arasında yüksek ilişkiler r=0.93 (Bebeco) ve r=0.97 (Kabaasi) kaydedilmiştir.Article Rupestris Du Lot Anacına Aşılı İskenderiye Misketi Üzüm Çeşidinde Aşı Kaynaşmasının Gelişimi Üzerine Anatomik ve Histolojik İncelemeler(1996) Balta, Fıkrı; Karadeniz, Turan; Doğan, Adnan; Cangi, Rüstemİskenderiye Misketi / Rupestris du Lot kombinasyonunda, aşılamadan sonra ilk haftadan 7 ay'a (fidan sökümü) kadar değişik dönemlerde alman enine ve boyuna kesitlerde, aşı kaynaşmasının gelişimi incelenmiştir. Kalkış oluşumu yönünden herhangi bir problem görülmeyen aşı örneklerinde ilk kambiyal ilişkilerin, 16. gün örneklerinin bazı boyuna birleşme yerlerinde görülmekle beraber, çoğu örneklerde 19. ile 30. günler arasında tesis edildiği gözlenmiştir. Rupestris du Lot anacının İskenderiye Misketi üzüm çeşidiyle çok başarılı bir aşı kombinasyonu oluşturduğu görülmüştür. Bu aşı kombinasyonunda kambiyal ilişkilerin erken dönemlerde kurulmaya başlaması, dikkat çekici bulunmuş ve fidan randımanı bakımından olumlu olarak değerlendirilmiştir.Article Türk Çay Klonlarının Köklenme Yeteneklerinin Karşılaştırılması(2002) Balta, Fıkrı; Altındal, Eyyüp-Article Van Yöresinde Yetiştirilen Starking ve Golden Delicious Elma Çeşitlerinde Derimle İlgili Bazı Fizyolojik Değişimler(1996) Balta, Fıkrı; Karadeniz, Turan; Kurt, Haydar; İslam, AliBu çalışmada, Ştarking ve Golden Delicious elma çeşitlerinde, tam çiçeklenmeden derime kadar geçen dönem içerisinde meyvelerde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler ve bu değişimler arasındaki ilişkiler araştırılmıştır.