Browsing by Author "Bayram, Davut"
Now showing 1 - 9 of 9
- Results Per Page
- Sort Options
Research Project Doğu ve Güneydoğu Anadoluda Yetşitirilen Renkli Tiftik Keçilerinin Ankara Keçisi Kullanılarak Tiftik Verimi ve Kalitesini İyileştirme İmkanlarının Araştırılması(2003) Küçük, Mürsel; Yılmaz, Orhan; Arslan, Mikail; Odabaşıoğlu, Fuat; Bayram, Davut; Ateş, C. TayyarBu çalışma, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilen Renkli tiftik keçilerinin Ankara (Tiftik) keçisi kullanılarak tiftik verimi ve kalitesini iyileştirme imkanlarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yetiştirilen Renkli tiftik keçisi sürüsünde yürütülmüştür. Erkek materyal olarak 4 baş Ankara keçisi tekesi kullanılmıştır. Büyüme için; 2001 yılında doğan 38 baş melez (F1) (Ankara tiftik keçisi x Renkli tiftik keçisi), 20 baş saf (Renkli tiftik keçisi x Renkli tiftik keçisi), 2002 yılında ise 25 melez, 31 saf genotipli oğlağın büyümesi takip edilmiş, süt kesimi ve altıncı ay yaşama gücü belirlenmiştir. Büyümede çeşitli dönemlerdeki canlı ağırlıklar ve bu dönemlerde büyüme üzerine etkili çeşitli çevre faktörlerinin etkileri ele alınmıştır. Tiftik verimi ve özellikleri için 2001 yılında doğan ve bir yaşını tamamlamış oğlaklarda (36 melez (F1), 18 saf), tiftik verimi, tiftik randımanı, elyaf inceliği, uzunluğu, elastikiyeti, mukavemeti, kempli ve medullalı elyaf oranları yönünden incelenmiştir. Keçilerin bakım ve beslenmesi, çiftlik şartlarında gerçekleştirilmiştir. İklim uygun olduğunda keçiler merada otlatılmıştır. Kış aylarında yonca-korunga samanı ve kesif yem olarak da fabrika yemi verilmiştir. Renkli tiftik keçilerinde genel olarak ikiz doğum oranı % 13.7, süt kesimi (105-gün) ve 6. aya kadar ki yaşama gücü oranı eşit ve % 94.1 olarak, melez genotipte ise ikiz doğum oranı % 20.6, süt kesimi ve 6. aya kadar ki yaşama gücü oranı % 96.8 ve 95.2; doğum, süt kesimi, 6. ay ve l yaş (sadece 2001 yılı için) canlı ağırlıkları, saf genotipte sırasıyla 2.17, 13.19, 18.41 ve 19.79 kg, melez Fi' lerde 2.13, 14.38, 20.64 kg olarak tespit edilmiştir. Genotipler arası farklar doğum ağırlığı hariç diğer dönemler için istatistiki olarak değişik derecelerde önemlidir (P<0.01, P<0.001). Büyümenin değişik dönemlerindeki büyüme üzerine etkili çeşitli çevre faktörlerinin etkileri incelenmiş olup; doğum ağırlığı dışında tüm dönemlerde büyüme üzerine genotipin etkisi önemli bulunmuştur ( P<0.01, P<0.001). Bunun yanında büyümenin çeşitli dönemlerindeki canlı ağırlıklar üzerine cinsiyet, doğum tipi ve ana yaşının etkisi de değişik düzeylerde önemli (P<0.05, P<0.01, P<0.001) bulunurken, doğum yılının etkisi önemsiz olarak tespit edilmiştir. Tiftik verimi ve tiftik randımanı Renkli tiftik keçilerinde genel olarak 423 g ve % 74.3, melez F1' lerde 832 g ve % 75.9 olarak bulunurken, çeşitli tiftik özelliklerinden elyaf inceliği, uzunluğu, elastikiyet, mukavemet, kempli ve medullalı elyaf oranları Renkli tiftik keçilerinde ,enel olarak sırasıyla 36.38 u, 7.40 cm, % 32.37, 8.19 g, % 16.17, % 13.08, melez Fi' lerde ı sıra ile 30. l İ H, 7.78 cm, % 31.58, 6.31 g, % 3.35 ve % 2.34 olarak bulunmuştur. Saf ve C'melez gruplarda, tiftik verimi, elyaf inceliği, mukavemeti, kempli ve medullalı elyaf oranı 1 bakımından fark önemli (P<0.001) bulunmuştur.Genotipin etkisi tiftik verimi, elyaf inceliği, mukavemeti, kempli ve medullalı elyaf oranlan üzerine önemli (P<0.001), aynı özelliklere cinsiyetin etkisi önemsiz olarak tespit edilmiştir. Elyaf uzunluğu, elastikiyet ve tiftik randımanı üzerine hem genotipin hem de cinsiyetin etkisi görülmemiştir. Bu çalışmada Renkli tiftik keçisi ve Ankara keçisi x Renkli tiftik keçisi F1 melezlerinde her dönem için yaşama gücü yönünden fark olmadığı ve melezlerin bölgeye adapte olabileceği, her iki genotipin doğum ağırlıklarının farksız olmasına rağmen ilerleyen dönemlerde melezlerin daha iyi bir büyüme performansı sağladığı, çalışmanın esas amacını oluşturan tiftik verimi ve kalitesinin iyileştirilmesi konusunda ise belirgin bir iyileşme sağlandığı, tiftik kalitesini belirleyen özelliklerden, inceliğin olumlu yönde düştüğü, kempli ve medullalı elyaf oranlarının oldukça azaldığı gözlenmiştir. Tiftik verimi ve kalitesinin daha ileri generasyonlarda da değerlendirmek için farklı seviyelerdeki melezleme çalışmalarının sürdürülmesinin yararlı olacağı, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Renkli tiftik keçisinin değerlendirilmesine, dolayısıyla korunmasına da önemli katkı sağlayacağı kanısına varılmıştırArticle Effects of Some Factors on Gestation Length in Hamdani, Morkaraman and Karakul Sheep(2006) Yılmaz, Orhan; Bayram, DavutBu çalışma, Hamdani, Morkaraman ve Karagül koyunlarının gebelik süresi üzerine ırk, tohumlama mevsimi, koyunun yaşı, doğum tipi, kuzunun cinsiyeti ve doğum ağırlığının etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, Hamdani, Morkaraman ve Karagül koyunlarının doğumlarına ait 259 veri analiz edilmiştir. Hamdani, Morkaraman ve Karagül koyunlarında gebelik süresi sırasıyla 149.77±0.18, 148.76±0.15 ve 147.79+0.19 gün olarak belirlenmiştir. Gebelik süresi ırk tarafından etkilenmiştir (P<0.01). Farklı mevsimlerde tohumlanan koyunlann gebelik süresi benzer olmuştur (P>0.05). İki yaşlı koyunlann gebelik süresi (148.76±0.17 gün) ile 4 yaşlı koyunların gebelik süresi (148.78±0.12 gün) benzer bulunmuştur (P>0.05). Tek doğum yapan koyunlann gebelik süresi (149.36+0.11 gün), ikiz doğum yapan koyunların gebelik süresinden (148.18±0.21 gün) daha uzun sürmüştür (P<0.01). Erkek kuzu doğuran koyunların gebelik süresi (149.17±0.14 gün), dişi kuzu doğuran koyunların gebelik süresinden (148.37±0.13 gün) daha uzun olmuştur (P<0.01). Daha ağır doğum ağırlığına sahip kuzuların analarına ait gebelik süresi daha uzun sürmüştür (P<0.01). Bu araştırma gösteriyor ki, gebelik süresini ırk, kuzunun cinsiyeti, doğum tipi ve doğum ağırlığı etkilemiş, tohumlama mevsimi ve koyunun yaşı etkilememiştir.Master Thesis The Life, Works, and Views on Islamic Mysticism of Sheik Fakhreddin El-Arnasî(2019) Bayram, Davut; İdiz, FerzendeBu çalışmamızda, ülkemizin Güneydoğu bölgesinin Mardin ilinde dünyaya gelen ve bu bölgede değişik âlimlerden ilmi ve ahlâki eğitim alan Şeyh Fahreddin el-arnasi el-Batmanî'nin Hayatı Eserleri ve Zü'lfikâri'l-Hayderî fi'd-Difâ.i ani's-Seyh Muhammed Said Seydâ el-Cezerî adlı eserinden aldığımız tasavvufi görüşleri hakkında bilgi vermeye çalıştık. Tezimiz, giriş, iki bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Tezin giriş kısmında araştırmanın amacı, önemi, yöntemi ve daha önce yapılmış olan çalışmalara değinilmiştir. Birinci bölümde müellifin yaşadığı dönem farklı boyutlarıyla ele alınmıştır. Ayrıca bu bölümde, müellifin hayatı, eserleri ve tarikatı hakkında detaylı bir şekilde bir takım bilgiler aktarılmıştır. Tezin ikinci bölümünde ise müellif'in Zülfikar adlı 430 sayfalık Arapça eserinde ele aldığı tasavvufî görüşleri, tezin temel konusu olacak şekilde ele alınmıştır.Article Morkaraman ve Kıvırcık X Morkaraman (G1) Melezi Kuzularda Büyüme, Besi Performansı, Kesim ve Karkas Özelliklerinin Araştırılması(2002) Bayram, Davut; Küçük, Mürsel; Yılmaz, Orhan-Article Ovine ENSOARG00020011332 rs427117280-GG Provides an Increase in Weaning Weight and Average Daily Gain Until Weaning Weight in a Multi-Breed Sheep Population(Copernicus Gesellschaft Mbh, 2025) Akyuz, Bilal; Daldaban, Fadime; Ozdemir, Mustafa; Karakus, Ferda; Bayram, Davut; Yagci, Serdar; Cinar, Mehmet UlasLamb meat, which is consumed as widely as pork, beef and poultry, has a very important place in red-meat consumption worldwide. Sheep can survive without consuming green fodder in geographies with poor pastures and very harsh continental climate conditions. In lambs reared for meat purposes, the average daily weight gain (ADG) from birth to weaning and their live weight at weaning are crucial economic traits that affect the profitability of breeders. Additionally, lamb live weight at weaning age could be vital for the lamb's subsequent live weight gain and survival rate. Therefore, improving the live weight at weaning age is desired to increase lamb meat production. However, information on animals' genetic background that affects the weaning weight is limited in many sheep breeds. The aim of this study was to investigate the association of the rs427117280 single nucleotide polymorphism (SNP) on chromosome 2 (OAR2) with live weight gain at different time points (live weight at birth and on the 30th, 60th and 90th days post-birth) in indigenous sheep breeds (Akkaraman, & Scedil;avak Akkaraman, Morkaraman, Karayaka and & Idot;vesi) in T & uuml;rkiye. In total, 1973 lambs were genotyped using Custom TaqMan SNP genotyping assays for the rs427117280 SNP. Association analysis showed that lambs with a GG genotype had the highest weight on the 90th day (BW90) and the highest ADG from birth to the 90th day (ADGB-90) (P <= 0.01). It was concluded that rs427117280 could be considered as a candidate quantitative trait nucleotide (QTN) for the BW90 and ADGB-90 traits. Therefore, these findings suggested that variation in the rs427117280 SNP might be used as novel genetic marker for improving pre-weaning and weaning growth traits in sheep.Article Saf Holştayn X Yerli, Esmer X Yerli ve Simental X Yerli Melezi Genç Boğaların Kesim ve Karkas Özelliklerinin Araştırılması(1997) Odabaşıoğlu, Fuat; Bayram, Davut; Yılmaz, OrhanBu araştırmada yan entansif koşullarda yetiştirilen Saf Holştayn, HolstaynxYerli, EsmerxYerli ve Simentalx-Yerli melezi genç boğaların kesim ve karkas özellikleri karşılaştırıldı. Kesim gruplarını yaklaşık 2 yaşında 8 baş Saf Holştayn, 12 baş HolstaynxYerli, 16 baş EsmerxYerli ve 12 baş SimentalxYerli melezi genç boğa oluşturdu. Kesilen grupların kesim özelliklerinden deri, baş, akciğer ve kalp\" ağırlığına ait ortalama değerler arasındaki farklılıklar çok önemli (P<0,01), kesim öncesi canlı ağırlık, sıcak karkas ağırlığı ve karaciğer ağırlığına ait ortalama değerler ile genotip gruplarında tespit edilen karkas ölçülerine ait ortalama değerler arasındaki farklılıklar ise önemsiz bulunmuştur. Genotip gruplarında karkas özellikleri olarak ele alınan soğuk karkas ağırlığı, toplam et ve yağ miktarları değerleri arasındaki farklılıklar önemsiz, gerek toplam kemik miktarı değerleri gerekse önyarı ve arkayarıdaki kemik miktarı değerleri arasındaki farklılıklar ise üç melez genotip lehine önemli olmuştur. Değerli, haşlamalık ve kıymalık etlerin miktarlarına ait ortalama değerler bakımından genotipler arasındaki farklılıklar önemsiz bulunmuştur.Doctoral Thesis The Characteristics of Growth, Fattening Performance, Slaughter and Carcass at Periods and Different Fattening Programme of Pure Morkaraman and Kivircik X Morkaraman (F1) Lambs(2000) Bayram, Davut; Odabaşıoğlu, Fuatı.oz Bu araştırma yağlı kuyruklu Morkaraman koyunlarının Kıvırcık koçlar ile melezlenerek kaliteli kesim kuzuları elde edilmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın süt emme döneminde 37 baş Morkaraman ve 63 baş Kıvırcık x Morkaraman (Fi) kuzu; besi döneminde 63 baş Morkaraman ve 54 baş Kıvırcık x Morkaraman (Fi); vücut ölçüleri ile kesim ve karkas özelliklerinin incelenmesi için de her genotip grubundan 6' şar baş kuzu kullanılmıştır. Her iki genotip grubu için elde edilen doğum ağırlıkları ve sütten kesim ağırlıkları bakımından gruplar arası farklılık önemsiz bulunmuştur. Soğuk karkas randımanı bakımından dönem ve genotip grupları arası farklılık önemli (p<0.01, p<0.05) iken; yem grupları arası farklılık önemsiz; karkasta but, kol, sırt ve bel oranları bakımından genotip grupları arası farklılık önemlidir (p<0.01). Karkasta et ve kemik oranı bakımından gruplar arası fark önemsiz; yağ oranı bakımından genotip grupları ara.sı fark önemli (p<0.01) bulunmuştur.Article Van Yöresinde Yetiştirilen Atlarda Fenotipik Özellikler(2005) Bayram, Davut; Küçük, Mürsel; Öztürk, Yahya23. Calderón-Miranda, M L, Barbosa-Cánovas G V, Swanson B G (1999): Inactivation of Listeria innocua in liquid whole egg by pulsed electric fields and nisin, Int Journal of Food Microbiology, 51:7-17. 18. Fang T J, Tsai H-C (2003): Growth patterns of Escherichia coli O 157:H 7 in ground beef treated with nisin, chelators, organic acids and their combinations immobilized in calcium alginate gels. Food Microbiology, 20: 243-253. 24. Calderón-Miranda M L, Barbosa-Cánovas G V, Swanson B G (1999): Inactivation of Listeria innocua in skim milk by pulsed electric fields and nisin. Int J of Food Microbiol, 51:19-30. 25. Kumar C G, Anand S K (1998): Significance of microbial biofilms in food industry: a review. International Journal of Food Microbiology 42: 9–2.Other Yarı-entansif Şartlarda Hamdani, Karagül ve Morkaraman Koyunlarının Süt Verimi Özelliklerinin Karşılaştırılması(2000) Bayram, Davut; Öztürk, Yahya; Küçük, MürselBu araştırmada Hamdani, Karagül, ve, Morkaraman koyunlarının yarı-entansif şartlarda süt verimi özellikleri incelenmiştir. Araştırma Y.Y.O. Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde yürütülmüştür. Araştırmada 20 baş Hamdani, 25 baş Karagül ve 41 baş Morkaraman olmak üzere toplanı 86 baş koyun kullanılmıştır, Hamdanl, Karagül ve Morkaraman ırklarında düzeltilmiş laktasyon süt verimi sırasıyla 69.79, 61.47 ve 70.88 kg, laktasyon süresi 156.00, 137,92 ve 152.00 gün olarak bulunmuştur. Günlük süt verimi bakımından pik değere her üç ırkta da 45-60. günler arasında ulaşılmıştır.Laktasyonun çeşitli dönemlerindeki toplam süt verimi ve laktasyon süresi üzerine genotipin etkisi istatistik bakımdan önemli (P<0.05, P<0.01, P< 0.001) olurken, yaşın etkisi önemsiz olmuştur. Doğum tipinin süt verimine etkisi 75.günden sonra Önemli (P<0.05) , laktasyon süresine etkisi önemsiz olmuştur.Laktasyon süt verimi ve laktasyon süresi İle laktasyorıun 30-60. günler arası süt verimi arasında 0.80 ve 0.49 (P<0.001), laktasyon şilt verimi ile laktasyon süresi arasında 0.78 (P<0.001) düzeyinde fenotipik korrelasyorı katsayıları hesaplanmıştır.