Browsing by Author "Baytok, Erol"
Now showing 1 - 8 of 8
- Results Per Page
- Sort Options
Article The Effect of Formic Acid, Molasses and Inoculant as Silage Additives on Corn Silage Composition and Ruminal Fermentation Characteristics in Sheep(2005) Baytok, Erol; Aksu, Taylan; Karslı, M. Akif; Muruz, HabipBu araştırma formik asit, melas ve mikrobiyal inokülant (homofermentatif laktik asit bakterileri) katkılı mısır silajlarının kalitelerini ve koyunlarda rumen fermantasyonuna etkilerini incelemek amacıyla yapıldı. Katkısız ve formik asit (% 0,5), melas (% 5) ve İnokulant (10 g/ton) katkılı silajlar rumen kanüllü 1,5 yaşlı Kıvırcık x Morkaraman koyunlara yedirildi. Melas katkılı silajlarda KM ve HP içerikleri diğer gruplara göre yüksek bulundu (P < 0,05). Muameleler arasında silaj pH'sı bakımından farklılık bulunmadı. Laktik asit düzeyi enzim ve melas katkılı gruplarda diğer gruplara göre daha yüksek belirlendi (P < 0,05). Asetik asit düzeyi en yüksek asit katkılı, en düşük melas katkılı grupta belirlendi (P < 0,05). Silajları tüketen tokluların yemleme öncesi ve sonrası rumen sıvısı organik asit miktarlarında katkılı silajlar lehinde farklılık gözlenirken (P < 0,05); katkılı silaj tüketen toklularda genel olarak asetik asit miktarı daha düşük, bütirik asit miktarı daha yüksek tespit edildi. Muameleler arasında propiyonik asit bakımından farklılığa rastlanmadı.Article Ekmek Mayasının (Saccharomyces Cerevisiae) Süt İneği Rasyonlarında Kullanılmasının Süt Verimi, Bazı Rumen Sıvısı Parametreleri ve Kan Metabolitleri Üzerine Etkisi(2003) Baytok, Erol; Nursoy, HüseyinBu çalışma, süt ineklerinin konsantre yemlerinde protein kaynağı olarak soya küspesi yerine ekmek mayasının kullanılma olanaklarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 4 süt ineği kullanılmış ve 4x4 Latin Kare deneme planı uygulanmıştır. Süt ineklerine verilen konsantre yemlerde, canlılık oranı 3,56x108 Saccharomyces cerevisiae hücre/g olan ekmek mayası % 0,0 (Kontrol yemi), % 6,6 (1. yem), % 13,2 (2. yem) ve % 19,8 (3. yem) oranlarında bulundurulmuştur. Süt ineklerinin günlük kuru madde ihtiyaçlarının % 40'ı konsantre yemden karşılanmış kaba yem ise ad libitum verilmiştir. Araştırmada kontrol yemi, 1., 2. ve 3. yemleri tüketen hayvanların yem tüketimi, süt verimi ve kompozisyonu birbirine benzer bulunmuştur. Maya içeren yemleri tüketen hayvanların genel olarak rumen sıvısı NH3-N miktarlarının yemlemeden sonraki 3. saatte düşük (p<0.05), asetik asit konsantrasyonlarının ise 12. saatte yüksek (p<0.05) olduğu belirlenmiştir. Yemlemeden 3 saat sonra alınan rumen sıvılarındaki propiyonik asit konsantrasyonlarının ise 2 ve 3. yemleri tüketen hayvanlarda kontrol yemi ve 1. yemi tüketen hayvanlara göre düşük (p<0.01) olduğu saptanmıştır. Mayalı yemlerin tüketilmesi sonucu süt ineklerinin kan serumlanndaki trigliserid düzeylerinin önemli derecede arttığı (p<0.05) gözlenirken; incelenen protein, üre, glükoz, kalsiyum ve fosfor miktarları ile Gamma Glutamyl Transferase (GGT) ve Aspartate Aminotransferase (AST) enzimlerinin düzeyleri bakımından önemli bir farklılık gözlenmemiştir. Araştırmada, ekmek mayasının süt ineklerine yedirilmesinin rumen sıvısındaki asetik asit miktarını arttırması ve NH3 azotu düzeyini azaltmaları gibi bazı parametreler üzerine olumlu etkilerinin olduğu, süt ineklerinin konsantre yemlerine protein kaynağı olarak katılabileceği sonucuna varılmıştır.Article Erciş-altındere Tarım İşletmesi Doğal Mer'asının Kalitesi(2000) Baytok, Erol; Muruz, Habip; Aksu, Taylan; Terzioğlu, ÖmerBu çalışmada, Erciş Altındere Tarım işletmesi doğal mer'asının botanik kompozisyonu, yaş ve kuru ot verimi ve ham besin maddeleri bileşimi bakımından mer'a kalitesi belirlendi. Araştırmada, bitki örtüsü, eğim ve toprak özellikleri bakımından benzer olacak şekilde kuzey yönden 6, güney yönden 4 olmak üzere 1'er dekarlık alanlardan 10 örneklendirme birimi belirlendi ve 16 Mayıs-5 Temmuz tarihleri arasında 4 biçim yapıldı. Araştırma sonunda mer'anın bitki kompozisyonunun %63.4'ünün bıığdaygil, %2.4'ünün baklagil ve %34.1'inin de diğer familyalardan oluştuğu ve aşırı otlatmanın indika/ör bitkilerinden olan Astragallus türleri, Rumex acetasella ve Fuphorbia macrocglade'nın çok miktarda olduğu tespit edildi. Kuru ot verimleri biçim dönemlerine göre 83.48, 123.51, 181.67 ve 149.96 kg/da olarak bulundu. Mer'a otlarının ortalama KM düzeyleri biçim sırasına göre sırasıyla %30.0I, 34.76. 44.96 ve 52.59 (p<0.001); HP düzeyleri %12.19. 11.25, 9.24 ve 7.24 (p<0.001); HS düzeyleri %2/.S2, 24.44, 26.69 ve 28.82 (p<0.001); HY düzeyleri %2.92, 2.52, 2.30 ve 2.77; HK düzeyleri ise % 09, 8.05, 7.05 ve 6.52 (p<0.01) olarak saptandı.Article Mer' Ada Otlayan Süt İneklerine Farklı Düzeylerde Protein İhtiva Eden Karma Yem Verlimesinin Süt Verimi ve Kompozisyonuna Etkisi(2000) Muruz, Habip; Aksu, Taylan; Baytok, Erol; Bolat, DuranBu araştırmada, mer'ada otlayan süt ineklerine farklı düzeylerde (%0.0, 10.0 ve 20.0) pamuk tohumu küspesi (PTK) içeren karma yeni verilmesinin şilt verimi ve kompozisyonu üzerine etkisi incelenmiştir.Araştırma sonunda günlük .süt verimi, Mer'a+%0.0 PTK, Mer'a+%10 PTK ve Mer'a + %20 PTK içeren karma yem gruplarında sırasıyla 11.15, 10.86 ve 11.49 kg/gün olarak tespit edilmiştir. Sütün KM, HY, HP ve HK düzeylerinin ise gruplarda sırasıyla %11.55, 11.35, 10.70; %3.17, 3.40, 3.45: %4.13, 4.19, 3.96; %0.78, 0.75 ve 0.75 olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, meraya ilave olarak %10 ve 20 PTK içeren karma yem karışımı verilmesinin süt verimi ve kompozisyonu üzerine olumlu bir etki yapmadığı kanaatine varılmıştır.Research Project Mısır Silajına Formik Asit, Melas ve İnokülant Katılmasının Koyunlarda Rumen Fermantasyonu ve Mikrobiyal Protein Sentezi Üzerine Etkisi(2002) Karslı, M. Akif; Baytok, Erol; Aksu, TaylanBu araştırma formik asit, melas ve mikrobiyal inokülant (homofermentatif laktik asit bakterileri) katkılı düşük ve yüksek laktik asit fermentasyonuna sahip mısır silajmın, koyunlarda rumen fermantasyonu, organik maddenin gerçek ve nispi sindirilebilirliği ve mikrobiyal protein sentezi üzerine olan etkilerini incelemek amacıyla yapıldı.Araştırmada hayvan materyali olarak rumen kanülü ve duodenal kamil takılmış 4 adet l yaşlı Morkaraman x Kıvırcık melezi toklu; yem materyali olarak ise katkısız ve katkılı (formik asit( %0.05), melas( %5) ve mikrobiyal inokülant (10g/ton)) mısır silajlan kullanıldı. Araştırma sonunda, silajlar arasında kuru madde ve ham protein içerikleri bakımından melas katkılı silaj lehinde farklılık gözlenirken (p<0.05); NDF ve ADF içerikleri bakımından kontrol ve asit katkılı grup lehinde farklılık gözlendi (p<0.05). pH bakımından silajlar arasında farklılık gözlenmedi. Laktik asit içeriğinin enzim ve melas katkılı silaj larda yüksek olduğu belirlendi (p<0.05). Mısır silajlanm tüketen toklularda nisbi ve gerçek rumen KM ve OM sindirilebilirliği ile toplam KM ve OM sindirilebilirlik değerleri arasında farklılık gözlenmezken; nisbi ve gerçek rumen HP sindirilebilirlik değerlerinin formik asit katkılı silajda düşük olduğu belirlendi (p<0.05). Duodenuma geçen günlük by-pass HP miktarının ve by-pass HP'nin duodenuma geçen günlük HP'e oranının formik asit katkılı silajda diğer gruplara göre yüksek olduğu belirlendi (pO.05).Article Sorgum Silajına Katılan Bazı Katkı Maddelerinin Silaj Kalitesi ve Besin Maddelerinin Rumendeki Yıkılımı Üzerine Etkileri I- Silaj Kalitesine Etkileri(2003) Baytok, Erol; Bingöl, N. TuğbaDeğişik katkıların sorgum silajının kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada, süt olum (287.40 g/kg KM) ve hamur olum (304.80 g/kg KM) dönemlerinde biçilen sorgum otuna S1L-ALL adlı enzim- inokulant kompleksi (Ei), melas (M), formik asit (FA), M + FA, El + FA, El + M ve El + FA + M katılarak iaboratuvar silolarında (1 kg'lık cam kavanoz) silajı yapıldı ve iki ay süre ile inkübasyona bırakıldı. Silolar açıldıktan sonra silajların fiziksel ve kimyasal analizleri yapıldı. Süt olum ve hamur olum dönemlerinde katkılı silajların KM içeriklerinin değişkenlik gösterdiği, fakat melas katkısının genel olarak KM içeriğini artırdığı, ADF ve NDF içeriklerini ise düşürdüğü tespit edildi. Silajlarda I. ve II. dönemde formik asidin tek başına veya Ei + FA, M + FA ve Eİ + FA + M katkılarıyla (4.17, 4.31; 4.06, 4.27; 4.20, 4.31; 4.07, 4.29) birlikte kullanılmasının pH değerini yükselttiği belirlendi (p<0.01). Her iki dönemde silajda tek başına kullanılan melasın silajın laktik asit düzeyini kontrole göre değiştirmediği, diğer katkıların ise düşürdüğü (p<0.01) tespit edildi. Her iki dönemde de asetik asit düzeyinde değişkenlikler görülmekle beraber; özellikle II. dönemde melas katkısının asetik asit düzeyini artırdığı belirlendi. Her iki dönemde de silajlarda bütirik asit tespit edilmedi. Bu çalışmada, süt olum döneminde silajı yapılan sorguma katılan melasın silajın fermantasyon kalitesini artırdığı, ancak genel olarak süt olum ve hamur olum döneminde herhangi bir katkı maddesine gerek olmadan da kaliteli bir sorgum silajı elde edilebileceği sonucuna varıldı.Article Sorgum Silajına Katılan Bazı Katkı Maddelerinin Silaj Kalitesi ve Besin Maddelerinin Rumendeki Yıkılımı Üzerine Etkileri Iı- Besin Maddelerinin Rumendeki Yıkılımı Üzerine Etkileri(2003) Baytok, Erol; Bingöl, N. TuğbaDeğişik katkıların sorgum silajının rumendeki yıkılımı üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada, süt olum (287.40 g/kg KM) ve hamur olum (304.80 g/kg KM) dönemlerinde biçilen sorgum otuna S1L-ALL adlı enzim- inokulant kompleksi (El), melas (M), formik asit (FA), M+FA, Eİ+FA, Eİ+M ve Eİ+FA+M katılarak laboratuvar silolarında (1 kg'lık cam kavanoz) silajı yapıldı ve iki ay süre ile inkübasyona bırakıldı. Silolar açıldıktan sonra silajların KM ve ADF analizleri yapıldı ve rumen fistülü takılı toklularda KM ve ADF yıkılım oranları tespit edildi. KM ve ADF yıkılımına ilişkin olarak değişik inkübasyon saatlerinde (4, 8, 16, 24, 48) elde edilen değerler değişkenlik göstermekle beraber, 48. saatteki yıkılım esas alındığında melas katkısının silajm yıkılımını artırdığı (p<0.01) görüldü. El katkısının kontrolle benzer sonuçlar verdiği, FA katkısının ise yıkılım düzeyini düşürdüğü (p<0.01) tespit edildi. Bu çalışmada, süt olum döneminde silajı yapılan sorguma katılan melasın silajın yıkılımını artırdığı, ancak genel olarak süt olum ve hamur olum döneminde herhangi bir katkı maddesine gerek olmadan da rumende yıkılımı yüksek bir sorgum silajı elde edilebileceği sonucuna varıldı.Other Yumurtacı Tavuklarda Yosun Ekstraktı (Ascophyllum Nodosum) Kullanmanın Verim Üzerine Etkileri(1996) Deniz, Suphi; Nursoy, Hüseyin; Muruz, Habip; Bolat, Duran; Baytok, ErolBu araştırmada, bitkilerde büyüme hızlandırıcı olarak kullanılan yosun ekstraktırun yumurta tavuklarında yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yem tüketimi, yemden yararlanma ve yumurta sarısı rengi üzerine etkileri incelendi. Çalışmada 280 adet 34 haftalık yaşta Babcock ticari yumurtacı tavuk kullanıldı. Tavuklar 4 gruba ve her grup kendi içerisinde 7' şer alt gruba ayrıldı. Gruplardan birine yosun ekstraktı içermeyen (kontrol) karma yem, diğerlerine sırasıyla % 0.01, % 0.05, ve % 0.1 düzeylerinde yosun ekstraktı içeren karma yemler verildi. Araştırma 75 gün sürdürüldü. Deneme boyunca kontrol, % 0.01,0.05 ve 0.1 Maxicrop içeren gruplarda yumurta verimi sırasıyla% 78.73,73.70,77.28 ve 82.29 (P<0.05); yumurta ağırlığı 59.28, 60.36, 59.95 ve 60.75 g (P<0.05); günlük yem tüketimi 118.82,120.59,112.07 ve 123.96 g (P<0.01); bir kg yumurta üretimi için tüketilen yem miktarı ise 2.83, 3.02, 2.73 ve 2.57 kg (P>0.05) olarak bulundu. Çalışma sonunda, bu yosun ekstraktının verimi artırmak amacı ile, yumurta tavuklarının karma yemlerine katılmasının faydalı olup olmadığını belirlemek için daha detaylı çalışmaların yapılması gerektiği kanaatine varıldı.