Browsing by Author "Budağ, Cemal"
Now showing 1 - 13 of 13
- Results Per Page
- Sort Options
Article The Effects of Common Vetch Grain (Vicia Satıva) on Some Blood, Rumen Parameters and Rumen Protozoa in Lambs(2020) Taş, Evrim; Budağ, CemalThis study investigated the effect of different levels of common vetch (CV) grain feed on some blood and rumen parameters and rumen protozoa in lambs consuming sainfoin hay (SH). In the study two-month-old weaned, SH consumed, 36.25 ± 2.49 kg average body weight (BW), twenty-four female lambs were used. Ration groups were established as follows; In the first group (C, control), 2% SH and 0.00% CV of the lamb's live weight (LW) were adopted while in the second group, 1.25% SH and 0.75% CV ( CVI) and in the third group, 0.5% SH and 1.50% CV (CVII) were adopted. Blood and rumen fluid samples were taken twice, once at the beginning of the study and once on the 30th day of the study. Although there were statistical differences in some of the parameters investigated in the study, all blood and rumen parameters were within the normal limits specified for lambs in the literature. In this study, it was concluded that feeding the lambs that are consuming SH with CV 1.5% of their live weight did not have a negative effect and the total ration can be formed using both SH and CV.Master Thesis Effects of Grain Vetch Supplemamtattiion in Nordos Lambs on Some Rumen and Blood Parameters and Protozoon Count(2008) Taş, Evrim; Budağ, CemalBu araştırmada, baklagil tane yemlerinden fiğin farklı düzeylerinin Norduz kuzularında bazı rumen ve kan parametreleri ile rumen protozoonları üzerine etkisi incelenmiştir. Deneme iki faktörlü, biri tekrarlanan ölçümlü varyans analizi metoduna göre yürütülmüştür.Denemede sütten kesilmiş, yaklaşık 16 haftalık yaşta 24 adet Norduz dişi kuzusu kullanılmıştır. Kuzulara; CA'nın % 2 kadarı korunga kuru otu (Kontrol:K), CA'nın % 0.75 kadarı fiğ ve % 1.25 korunga kuru otu (FI) ve CA'nın % 1.50 kadarı fiğ ve % 0.50 kadarı korunga kuru otu (FII) olmak üzere toplam üç yemleme grubu oluşturulmuştur. Her grupta yaklaşık aynı yaşta ve ağırlıkta 8 hayvan olacak şekilde kuzular gruplara rasgele dağıtılmıştır. Kuzuların tükettikleri yem canlı ağırlıklarının % 2'si olarak sınırlanmıştır. Kan ve rumen sıvısı örnekleri, biri deneme başlangıcında biri de denemenin 25. gününde olmak üzere 2 defa alınmıştır.Gruplarda deneme öncesinde elde edilen kan parametrelerinin deneme sonrasındakilerle karşılaştırıldığında, kan şekeri, trigliserit ve total protein değerlerinde gruplar arasında önemli bir değişiklik gözlenmemiştir. Kan üre düzeylerine bakıldığında deneme öncesinde gözlenen gruplar arasında gözlenen farklılıklar deneme sonrasında ortadan kalkmıştır (p< 0.05).Denemeden elde edilen bulgulara göre deneme öncesi ile deneme sonrası arasında hayvanların kan Ca ve Cl düzeylerinde tüm gruplarda Na düzeyinde ise FII grubunda bir artış gözlenmiştir (p<0,05). Kan P ve K düzeylerinde ise deneme öncesine göre bir düşme gözlenmiştir (p<0,05). Ca, Cl, Na, P ve K düzeylerinde gözlenen değişimlere karşılık elde edilen değerler fizyolojik sınırlar içinde kalmıştır.Deneme öncesine göre deneme sonrasında rumen protozoon sayısı tüm gruplarda yüksek bulunmuştur (P<0.05). Rumen pH'sı bakımından deneme grupları arasında gözlenen farklar önemsiz bulunmuştur. Rumen amonyak düzeylerine bakıldığında, deneme öncesinde gruplar arasında bir farklılık gözlenmezken, deneme sonrasında FI ve FII gruplarında hem deneme öncesine göre hem de deneme sonrası kontrol grubuna göre rumen amonyak miktarının belirgin şekilde arttığı gözlenmiştir (P<0.05). Rumen amonyak düzeyi bakımından deneme sonrasında FI ve FII grupları arasında bir farklılık gözlenmemiştir.Anahtar Kelimeler: Ruminant, Rumen ve Kan parametreleri, Rumen Protozoonları, Fiğ.Research Project Farklı Protein Kaynaklarının Rumende Mikrobial Protein Sentezi ve Süt Verimi Üzerine Etkisi(2003) Budağ, Cemal; Taşal, Türkan; Bolat, DuranBu araştırmanın amacı fiğ (F), mürdümük (M), ve mısır glüteni (MG)'nin soya fasulyesi küspesi (SFK) yerine kullanılmasının rumende mikrobial protein sentezi ve süt verimi üzerine olan etkisini ortaya koymaktır. Bu çalışma, iki farklı aşamadan oluşmuştur. Araştırmanın birinci aşamasında, farklı protein kaynaklarının mikrobiyal protein sentezi ile bazı rumen parametreleri üzerine etkileri, ikinci aşamasında ise söz konusu protein kaynaklarının süt verimi ve kompozisyonu ile bazı rumen sıvısı ve kan parametreleri üzerine etkileri incelendi. Araştırmanın birinci aşamasında hayvan materyali olarak rumen füstülü ve duodenum kanülü takılmış, iki yaşlı 4 baş Kıvırcık X Morkaraman (Gl) melezi koç, deneme deseni olarak ise 4x4 Latin Kare yöntemi kullanıldı. Deneme yirmiikişer günden oluşan dört dönemde tamamlandı. Deneme rasyonlan kuru madde (KM) üzerinden izokalorik ve izonitrojenik olarak hazırlandı. Rasyonlarda protein kaynağı olarak sırasıyla soya fasulyesi küspesi (SFK), fiğ (F), mürdümük (M) ve mısır glüteni (MG) kullanıldı. Yemler hayvanlara ad libitum yem tüketimlerinin %5 fazlası olarak sunuldu. Grupların asetik, propiyonik ve bütirik asit ortalamaları ile rumen $NH_3$-N konsantrasyonları bakımından gruplar arasındaki fark önemli (P<0.05), rumen pH'sı bakımından önemsiz; yine ADF ve NDF sindirilme oranlan bakımından grup ortalamaları arasındaki farklar önemli (P<0.05), diğer besin maddeleri yönünden ise önemsiz bulundu.Duodenuma akan içerikteki NHs-N ve MikHP bakımından grup ortalamaları arasındaki farklar önemsiz, by pass protein miktarı önemli bulundu (P<0.05). Araştırmanın ikinci kısmında da aynı protein kaynaklan benzer oranlarda aynı kaba yemle kullanılmış, yine deneme düzeni olarak 4x4 latin kare deneme planı uygulanmıştır. Bu amaçla ikinci laktasyonda ve süt verimi bakımından birbirine yakın 4 adet İsviçre Esmeri süt ineği kullanılmıştır. Deneme süresince elde edilen kuru madde tüketim değerleri bakımından gruplar arasındaki farklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.05). Gruplar arasında süt verimi, %4 yağa göre DSV ve KMDSV yönünden bir farklılık tespit edilmemiştir. Gruplar arasında süt yağı, sütte kuru madde ve kül oranlan bakımından bir farklılık gözlenmemiştir. Sütte bulunan yağsız kuru madde (YKM) oranlan ile süt şekeri bakımından gruplar arasındaki fark önemli bulunmuştur (p<0.05). Yemlemeden 3 saat sonra alınan rumen sıvısı örneklerinde pH, $NH_3-$N, asetik, propiyonik ile bütirik asit ve UYA değerleri ile asetik/propiyonik asit oranlan bakımından yem grupları arasında istatiksel bir farklılığa rastlanılmamıştır. Deneme grubundaki ineklerde yemlemeden 3 saat sonra alınan kan sıvısı örneklerinde SFK, F, M ve MG' Ii yem gruplarında serum total protein ve glikoz düzeyleri yönünden bir farklılık görülmezken, serum üre-N düzeyi MG' Ii grupta diğer gruplardan daha düşük bulundu (p<0.05). Sonuç olarak konuya ilişkin daha ayrıntılı araştırmaların yapılması gerektiğine karar verildi.Article Humik Asit Kullanımının Norduz Kuzularında Bazı Kan Parametreleri ile Rumen Protozoaları Üzerine Etkisi(2016) Kara, Ugur; Budağ, CemalBu araştırmada, humik asidin farklı düzeylerinin Norduz kuzularının bazı rumen ve kan parametreleri ile rumen protozoonları üzerindeki etkileri incelendi. Deneme üç faktörlü olarak ölçümlü varyans analizi yapılacak şekilde planlandı ve yürütüldü. Denemede sütten kesilmiş, yaklaşık 16 haftalık yaşta 4 adet Norduz dişi kuzu kullanıldı. Kontrol gribini oluşturan birinci gruptaki kuzulara humik asit verilmedi (GI kontrol), ikinci grupta CA'ın % 0.015 düzeyinde humik asit (GII), üçüncü grupta CA'ın % 0.030 düzeyinde humik asit, (GIII), dördüncü gruba ise % 0.060'i düzeyinde humik asit (GIV) verilecek şeklinde dört grubu yemleme oluşturuldu. Her grupta yaklaşık aynı yaşta ve canlı ağırlıkta (40.230±1.25) sekiz hayvan olacak şekilde kuzular gruplara rasgele dağıtılmıştır. Kuzuların tükettikleri yem miktarı canlı ağırlıklarının % 2.5i olarak sınırlanmıştır. Kan ve rumen sıvısı örnekleri, biri deneme başlangıcında biri de denemenin 25. gününde olmak üzere 2 defa alınmıştır. Hayvanlardan deneme öncesinde elde edilen kan parametrelerinin sonuçları deneme sonradaki değerlerle karşılaştırıldığında kan serum trigliserit ve rumen pH düzeylerinde gözlenmemiştir. Hayvanlarda canlı ağırlık, kan serumu total protein, kan serum potasyum, klor ve sodyum düzeyinde azalma gözlenirken (P< 0.05), kan üre ve rumen protozoa sayısında artma gözlenmiştir (P< 0.05). Araştırmanın sonucunda dönemler dikkate alındığında humik asit kullanımının kan parametreleri üzerinde olumsuz bir etki yapmada rumen protozoa sayısını artırdığı gözlenmiştirArticle Köylü Koşullarında Yetiştirilen Karakaş Koyunlarının Çeşitli Verim Özellikleri ve Vücut Ölçüleri(2000) Ülker, Hasan; Budağ, Cemal; Temur, Cüneyt; Oto, M. Murat; Gökdal, ÖzdalBu çalışmada köylü koşullarında yetiştirilen Karakaş koyunlarının süt, döl ve yapağı verimleri ile doğum, kırkım ve aşım dönemi canlı ağırlıkları ve vücut ölçüleri tanımlanmıştır. Ele alınan özelliklerden laktasyon süt verimi, laktasyon süresi ve günlük ortalama süt verimi sırasıyla 59.0$pm$3.47 ml, 155.2±3.43 gün ve 376.2$pm$20.56 ml olarak saptanmıştır. Doğum, kırkım ve aşım dönemlerinde saptanan canlı ağırlıkların ortalamaları sırasıyla 46.45$pm$0.85, 45.43$pm$0.72 ve 43.94$pm$0.64 kg, koç altı koyun basma doğan kuzu sayısı 0.98$pm$0.04, doğuran koyun başına doğan kuzu sayısı 1.0710.03 ve koyunların kirli yapağı ağırlıkları ortalaması 1.79$pm$0.06 kg olarak saptanmıştır. Ele alınan vücut ölçüleri doğum dönemi ve kırkımda olmak üzere sırasıyla sırasıyla cidago yüksekliği 67.64$pm$0.42 ve 67.32$pm$0.39 cm, göğüs çevresi 100.93$pm$0.75 ve 95.06$pm$0.92 cm, göğüs derinliği 33.30$pm$0.25 ve 33.37$pm$0.21 cm, but çevresi 63.23$pm$0.99 ve 62.86$pm$0.55 cm, kürekler arkası göğüs genişliği 22.68$pm$0.33 ve 19.88$pm$0.25 cm ve vücut uzunluğu 66.58$pm$0.46 ve 64.68$pm$0.40 cm olarak saptanmıştır. Köylü koşullarında yetiştirilen Karakaş koyunlarının verim özellikleri ve vücut ölçüleri diğer yerli koyun ırklarımız üzerinde yapılan araştırmalarda saptanan özelliklerle karşılaştırılabili niteliktedir.Other Köylü Koşullarında Yetiştirilen Karakaş Kuzularının Sütten Kesim Dönemine Kadarki Büyüme-gelişme Özellikleri ile Vücut Ölçüleri(1999) Temur, Cüneyt; Ülker, Hasan; Oto, M. Murat; Gökdal, Özdal; Budağ, CemalBu çalışmada köylü koşullarında yetiştirilen Karakaş kuzularında sütten kesim dönemine kadarki büyüme-gelişme özellikleri ile doğum ve sütten kesim dönemlerinde vücut ölçüleri tanımlanmıştır. Bu çalışmada ele alınan özelliklerden doğum ağırlığı, 1., 2., 3., ve 4. ay ağırlıkları ve sütten kesim ağırlığı ile günlük ortalama canlı ağırlık artışı sırasıyla 3.91±0.95, 8.80±0.19, 14.12±0.38, 20.43±0.44, 25.13±0.82, 25.09±0.52 ve 0.176±0.004 kg olarak saptanmıştır. Bu özellikler diğer yerli koyun ırklarımız üzerinde yapılan araştırmalarda saptanan özelliklerle karşılaştırılabilir niteliktedir. Ele alman vücut ölçüleri doğumda ve sütten kesim döneminde sırasıyla cidago yüksekliği (CY) 37.24±0.53 cm ve 56.50±0.5,5 cm, göğüs çevresi (GÇ) 36.97±0.39 cm ve 73.13+D.86 cm, göğüs derinliği (GD) 13.51±0.44 cm ve 25.02±0.22 cm, but çevresi (BÇ) 28.57±0.67 cm ve 56.70±0.80 cm, kürekler arkası göğüs genişliği (KAGG) 8.36+±0.16 cm ve 16.42±0.19 cm, vücut uzunluğu (VU) 25.65±0.43 cm ve 56.22±0.55 cm olarak saptanmıştır.Master Thesis A Survey Study on Ruminant Feeding Habits of Farmers in Eastern Anatolia: A Case of Ağrı(2022) Yığit, Necmettin; Budağ, Cemalİnsan beslenmesinde önemli yeri olan hayvansal üretim, bilgi ve üretim teknolojisinin gelişmesine paralel olarak gelişmektedir. Ancak bu gelişme düzeyi, ülke ve bölgelerin sahip oldukları çeşitli farklılıklara bağlı olarak aynı olmamaktadır. Araştırmanın materyalini, Ağrı ili ve ilçelerinde faaliyet gösteren toplam 380 üreticiden anket yolu ile toplanan veriler oluşturmuştur. Deneklerden elde edilen verilerin MS Excel programına veri girişi yapılmış ve bu veriler kullanılarak sayısal ve oransal değerler hesaplanmıştır. Yapılan değerlendirmede, Üreticilerin %39.47'si işletmelerinde sığır, koyun ve keçiyi birlikte bulundururken, %44.47'si sadece sığır, %15.53'ü sadece koyun ve %0.53'ü sadece keçi bulundurmaktadır. Süt üretimi yapan üreticilerin %32.95'inin hayvanlarına bütün yıl sadece kaba yem verdikleri belirlenmiştir. Yapılan bu araştırmada bölgede; üreticilerin büyük çoğunluğunun eğitim düzeyinin düşük ve yaş oranının yüksek, kullanılan hayvan materyalinin çoğunlukla yerli ırklardan oluştuğu, her tür hayvan rasyonlarında samanın yüksek oranda kullanıldığı, meraya dayalı beslemenin ve merada kalma süresinin fazla, geleneksel bilginin yoğun olarak kullanıldığı, işletme başına düşen arazi varlığının ve hayvan sayısının az, ailedeki birey sayısının fazla olduğu sonucuna varılmıştır.Doctoral Thesis Taxonomy of Natural Forage Crops of Bahçesaray (van), Seasonal Nutrient Compositions and in Vitro Digestibility of Some Species(2023) Fırat, Mehmet; Budağ, Cemal; Koyuncu, MehmetBu çalışma Bahçesaray (Van) da yayılış gösteren doğal yem bitkilerinin besin madde içeriği ile in vitro analizleri yapılmıştır. Araştırma alanında bulunan ve hayvanlar tarafından tüketilen 671 bitkinin taksonomisi, botanik özellikleri, yöre halkı tarafından bilinen yem özellikleri ve sahadaki gözlemler bu alanda ilk defa hazırlanmıştır. Araştırma alanının ait toplam 195 yaylanın haritaları, yöresel adları, coğrafik konumu ve yüzölçümü ilk kez hazırlanmıştır. İlçenin yerleşim, idari, yükselti, jeoloji, toprak grubu ve arazi kullanımı haritaları hazırlanmıştır. Alanın ve çevre ilçelerin kayda alınmış iklimsel verileri hazırlanmıştır. Çalışma alanında bulunan 671 yem bitkisinin mekânsal analizinin CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) ile yapılan noktasal analizi modellemesi bu alanda ilk defa yapılmıştır. Doğal alanda toplanan 20 bitki; Buğdaygillerden Hordeum bulbosum, Aegilops umbellulata, Aegilops cylindrica, Phalaris arundinacea; Baklagillerden: Astragalus davisii, Onobrychis major, Melilotus officinalis, Medicago sativa subsp. sativa, Lotus corniculatus var. corniculatus, Lathyrus nivalis, Cicer anatolicum ve Vicia hyrcanica; Maydanozgillerden: Bilacunaria microcarpa, Prangos platychlaena, Ferulago angulata subsp. angulata ve Pimpinella anthriscoides var. anthriscoides, ve diğer familyalardan: Helichrysum plicatum subsp. pseudoplicatum, Scorzonera tomentosa, Ranunculus diversifolius ve Quercus petraea subsp. pinnatiloba taze örneklerinin GC-MS aroma analizi yapılmıştır. 20 bitkiye ait üç dönem (çiçeklenme öncesi, çiçeklenmede ve çiçeklenme sonrası) örneklerinin metal (As, Ca, Cd, Cu Fe, K, Mg, Na, Pb, Se ve Zn) ve vitamin (B1, B2, B3, B3, B5, B6, B7, H, B9, B12, A, D2, D3, E, K1 ve K2) analizleri yapılmıştır. Besin madde içerikleri (KM, HP, HY, HK, ADF ve NDF) ile in vitro besin madde sindirimleri belirlenmiştir.Master Thesis The Effect of Chickling Vetch Seeds on Some Rumen-Blood Parameters and Rumen Protozoon in Norduz Lamb(2008) Vakit, Semra; Budağ, CemalBu arastırmada, baklagil tane yemlerinden mürdümük tane yeminin farklı düzeylerininNorduz kuzularının bazı rumen ve kan parametreleri ile rumen protozoonları üzerine etkisiincelendi. Deneme iki faktörlü tekrarlanan ölçümlü varyans analizi yapılacak sekildetasarlandı ve yürütüldü.Denemede sütten kesilmis, yaklasık 16 haftalık yasta 24 adet Norduz disi kuzukullanıldı. Kuzulara, birinci gurupta canlı agırlıklarının (CA) % 0.00'ı düzeyinde mürdümükve % 2'si düzeyinde korunga kuru otu (K), ikinci grupta CA'ın % 0,75 düzeyinde mürdümükve % 1,25'i düzeyinde korunga kuru otu (MI) ve üçüncü grupta CA'ın %1.50 düzeyindemürdümük ve % 0,5'i düzeyinde korunga kuru otu (MII) verilecek seklinde üç grubuyemleme olusturuldu. Her grupta yaklasık aynı yasta ve canlı agırlıkta sekiz hayvan olacaksekilde kuzular gruplara rasgele dagıtılmıstır. Kuzuların tükettikleri yem canlı agırlıklarının %2'si olarak sınırlanmıstır. Kan ve rumen sıvısı örnekleri, biri deneme baslangıcında biri dedenemenin 25. gününde olmak üzere 2 defa alınmıstır.Hayvanlardan deneme öncesinde elde edilen kan parametrelerinin sonuçları denemesonrasındakilerle karsılastırıldıgında kan sekeri, serim total protein, trigliserit, üre, Cl, Na ilerumen pH'sında gözlenen degerler bakımından gruplar arasında önemli bir degisiklikgözlenmemistir. Kan Ca düzeyi deneme öncesine göre önemli oranda düserken (P< 0.05),Kan P ve K düzeyleri ile rumen protozoa sayıları ve rumen NH3 düzeyi deneme sonundaönemli oranda artmıstır (P< 0.05).Denemede sonrasında protozoon sayılarının mürdümük miktarının rasyondaki oranınınartmasına paralel olarak rakamsal bir artıs göstermistir. Deneme öncesi ve deneme sonrasıayrı ayrı alındıgında, aynı dönemlerde gruplar asasındaki fark istatistiksel olarak önemlibulunmamıstır. Gruplarda yapılan kan analizleri sonucunda Ca, P, K, Üre degerleri ile rumenNH3 ve protozoon degerlerinde dönemlere göre gözlenen istatistiksel degisikliklere (P< 0,05)ragmen degerler fizyolojik sınırlar içinde kalmıstır.Master Thesis The Effect of Using Pea Seed on Rumen Protozoon and Some Rumen and Blood Parameters in Sheep(2011) Ceylan, Mehmet; Budağ, CemalBu araştırmada, baklagil dane yemlerinden yemlik bezelye dane yeminin farklı düzeylerinin Norduz kuzularının bazı rumen ve kan parametreleri ile rumen protozoonları üzerine etkisi incelenmiştir. Deneme iki faktörlü tekrarlanan ölçümlü varyans analizi yapılacak şekilde tasarlanmış ve yürütülmüştür.Araştırmanın deneysel kısmında 24 adet 16 haftalık yaşta Norduz kuzusu kullanılmıştır. Hayvanların yem kuru madde ihtiyaçları canlı ağırlıklarının % 3'ü olarak belirlenmiştir. Gruplardaki her bir hayvana canlı ağırlıklarının 1. grupta, (kontrol, K) % 0.00'ı B (bezelye danesi) ve % 3.00'ü KKO (korunga kuru otu), 2. grupta (BI) % 1.00 B ve % 2.00'si KKO ve 3. grupta (BII) % 2.00 B % 1.00'i KKO verilecek şekilde üç gruplu deneme deseni oluşturulmuştur. Her grupta yaklaşık olarak aynı yaşta ve canlı ağırlıkta sekiz hayvan gruplara rastgele dağıtılmıştır. Kan ve rumen sıvısı örnekleri, biri deneme başlangıcında diğeride denemenin 25. gününde olmak üzere 2 defa alınmıştır.Deneme öncesi ve deneme sonrasında elde edilen parametrelerinin sonuçları incelendiğinde; kan trigliserit, kolesterol, potasyum, değerlerleri ile hayvanların canlı ağırlık artışları üzerinde gruplar arasındaki farklar istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Rumen pH değeri, deneme öncesine göre önemli oranda düşerken (P< 0.05), kan total protein, albumin, üre, globulin, klor ve sodyum değerleri ile rumen protozoa sayıları ve rumen NH3 düzeylerinin deneme sonunda önemli oranda arttığı gözlenmiştir (P< 0.05).Deneme sonrası gruplarda protozoa sayılarına bakıldığında ise rasyonda bezelye danesi miktarının rasyondaki oranının artmasına bağlı olarak, gruplar arasında oluşan fark önemli bulunmuştur (P< 0.05).Anahtar Kelimeler: Ruminant, Rumen ve Kan Metabolitleri, Rumen Protozoonları, BezelyeResearch Project Van Gölü Çevresinde Farklı Yerlerden Toplanan Çayır Otlarının Besin Maddeleri ile Selenyum İçeriklerinin İncelenmesi(1997) Budağ, Cemal; Demirkuş, Tülay-Research Project Van Gölü Çrevresinde Farklı Yerlerden Toplanan Çayır Otlarının Besin Maddeleri ile Selenyum İçeriklerinin İncelenmesi(1997) Demirkuş, Tülay; Budağ, Cemal-Article Van'da Kırmızı Et Üretimi Yapan Üreticilerin Kırmızı Et Fiyatları Üzerindeki Etkilere İlişkin Düşüncelerinin Tespiti(2015) Budağ, Cemal; Sehrıbanoglu, SanemBu çalışma, bölgemizdeki kırmızı et üreticilerinin demografik bilgilerinin yanı sıra kırmızı et fiyatlarında meydana gelen değişikliklere ilişkin görüşleri belirlemek ve bu grubun yaşam doyumlarını ölçmeyi amaçlamıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre bölgenin kırmızı et üreticilerinin eğitim seviyelerinin düşük, ilköğretim düzeyinde eğitim oranının %48 olduğu tespit edilmiştir. Bölgenin hayvansal üretim modeli ve hayvan materyaliyle paralel olan kırmızı et üretimi uğraş alanları; büyükbaş %17, Küçükbaş %42 ve Karışık % 41 olacak şekilde olduğu ve hayvan borsalarında yer alan ve kırmızı et üretiminden para kazanan alım satımcıların Van bölgesinde de yoğun bir şekilde (%41) faaliyet gösterdikleri belirlenmiştir. Bölgede işletmelerin çoğunun; işletme başına 1-5 baş hayvana sahip işletmelerden oluştuğu, üretim miktarlarının bir göstergesi olan hayvan sayılarının düşük olduğu, işletmelerin önemli bir kısmının (%69) günde ancak bir hayvan satabilecek kapasitede olmadıkları görülmüştür. Çalışmada devletten alınan desteğin yaşam doyumunu pozitif olarak etkilediği, üreticilerin kendini güvende hissetmelerini sağlayan ek gelirin de üreticilerin yaşam doyumlarına pozitif etki yaptığı belirlenmiştir. Hükümetin et politikalarına etkisi (et fiyatlarını düşürmek için yapılan et ithalatı vb.) üreticilerin yaşam doyumlarını negatif yönde etkilediği buna bağlı olarak, yaşam doyum ölçek değerinin düştüğü görülmüştür.