Browsing by Author "Cangi, Rüstem"
Now showing 1 - 6 of 6
- Results Per Page
- Sort Options
Doctoral Thesis Aşılı Asma Fidanı Üretimi ve Aşı Kaynaşmasının Anatomik, Histolojik ve Biyokimyasal Olarak İncelenmesi(1996) Cangi, Rüstem; Şen, Seyit MehmetÖZET Bu çalışma 1994 ve 1995 yıllarında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü araştırma parsellerinde aşılı asma fidanı elde etmek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada 420A, 5BB ve R99 Amerikan Asma anaçları ile Alphonse Lavallee, Çavuş, Erciş, Gamay, Razakı ve Yuvarlak Çekirdeksiz çeşitleri kullanılmıştır. Aşı amacıyla Tekirdağ, Manisa, Çanakkale ve Erciş'ten getirilen aşı materyalleri aşılama zamanına kadar dışarda kum havuzunda bekletilmiş ve 1994'de 3000 ve 1995 'te 2500 olmak üzere toplam 5500 aşı yapılmıştır. Aşılı çelikler dört hafta süreyle kontrollü şartlarda tutulmuş ve daha sonra araziye aktarılmışlardır. Aşılı çeliklerden 10,13,16,19,22,25,30,45,60,90 ve 230. günlerde alınan örneklerde anatomik ve histolojik incelemeler yapılmıştır. Aşılı çeliklerden 1, 30, 60, 90, 150, ve 230. günlerde alınan örneklerde ise flavan içerikleri tespit edilmiştir. Yapılan incelemeler sonucu elde edilen sonuçlar aşağıda özetlenmiştir. 1- Aşı bölgesinde kallus oluşum düzeyi bakımından anaç, çeşit, çeşit x anaç kombinasyonları arasında istatistiki farklılıklar ortaya çıkmış ve kallus oluşum düzeyi ile tutma oranı arasında r= 0.150 düzeyinde pozitif bir ilişki belirlenmiştir. 2- Gözlerin sürme oranıyla kallus oluşum düzeyi arasında negatif bir ilişki (r= - 0.183) belirlenmiştir. 3- Aşılı asma fidanı üretiminde istenilmeyen bir özellik olan boğaz kök oluşturma yönünden Erciş çeşidi ön plana çıkmışıtır. Diğer taraftan boğaz kök oranıyla sürme oranı arasında pozitif bir ilişki belirlenmiştir. 4- Anaçların kaynaştırma sırasındaki köklenme düzeyleri yıldan yıla değişmekle beraber; ortalama köklenme oranı bakımından, 5BB (%36.88), R99 (%19.24), 420A (% 8.04) şeklinde sıralanmışlardır. Çelik başına kök sayısı bakımından da 5BB anacı en yüksek değeri vermiştir. Köklenme oranı ve kök sayısı ile fidan randımanı arasında sırasıyla r= 0.841 ve r= 0.568'lik pozitif ilişkiler belirlenmiştir. 5- Fidan randımanı bakımından yine anaçlar iki yılın ortalama değeri dikkate alındığında; 5BB (% 66.39), R99 (% 55.05), 420A (% 27.17) şeklinde sıralanmışlardır. Birinci boy fidan randımanı bakımından iki yılın ortalama değerleri dikkate alındığında; 5BB (% 48.96), R99 (% 34.42), 420A (% 17.56) olarak sıralanmışlardır; 6- Fidan randımanı ve birinci boy fidan randımanı açısından, çeşit x anaç kombinasyonları arasında önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. Gamay/5BB kombinasyonu % 66.11 fidan randımanı ile en yüksek değeri verirken, % 21.67 ileÇavuş/420A en düşük değerde kalmıştır.1. Boy fidan randımanı bakımından % 56.70 ile Yuvarlak Çekirdeksiz/5BB en yüksek değeri veren kombinasyon olurken, % 9.20 ile Çavuş/420A en düşük değeri veren kombinasyon olmuştur 7- Yapılan anatomik ve histolojik incelemelerde tüm aşı kombinasyonlarında, aşı elemanları arasındaki kambiyal devamlılığın aşılamadan 16 gün sonra kurulmaya başladığı, 19-22 gün sonra örneklerin önemli bir kısmında kurulduğu, 25-30 gün sonra ise tüm örneklerde tamamlandığı gözlenmiştir. Ayrıca, aşılamadan 45 gün sonra birleşmenin özellikle kalem tarafında aksamaya veya zayıflamaya başladığı ve gelişmeden geri kaldığı gözlenmiştir. 8- Dikim öncesi köklenme oranının yüksek olduğu belirlenen 5BB anacının oluşturduğu kombinasyonlarda aşı kaynaşmasının çok başarılı olarak gelişme göstermesi, fidan randımanının yüksek oluşuyla ilişkili bulunmuştur. Oysa 420A anacının oluşturduğu kombinasyonlarda ise, fidan randımanın düşük oluşu, yapılan anatomik gözlemlerle de belirlendiği gibi, aktarma öncesi köklenme oranının düşük olmasıyla ilgili görülmüştür. R99 anacının oluşturduğu kombinasyonlardaki durum ise 5BB'den kötü ancak 420A'dan daha başarılı bulunmuştur. 9- Anaçlarda ve kalemlerde tespit edilen flavanların, vejetasyon periyodu ile birlikte arttığı, gelişme dönemi sonunda ise azaldıkları saptanmıştır. Anaçların flavan içeriği ile köklenme arasında pozitif bir ilişki (r=0.802) belirlenmiştir. Aşılama günü en yüksek flavan içeren 5BB anacı, en yüksek köklenme oranına sahip olan anaç olmuştur. Ayrıca kalemlerin flavan içeriği ile sürgün gelişimi arasında r=0.191'lik pozitif bir ilişki tespit edilmiştir.Article Badem (Prunus Amygdalus L.) Seleksiyonunda Esas Alınan Önemli Meyve Kalite Özellikleri Arasındaki İlişkilerin Path Analizi ile Belirlenmesi(1997) Cangi, Rüstem; Oğuz, H. İbrahim; Bostan, S. ZekiBu çalışma, Akdamar Adası'nda (Van Gölü) seleksiyon ıslahı yoluyla seçilmiş ümitvar 22 tip üzerinde yürütülmüştür. Tiplerde meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, meyve kalınlığı, kabuk kalınlığı, iç ağırlığı, iç eni, iç boyu, iç kalınlığı ve iç oranı (randıman) arasındaki ilişkiler araştırılarak path analizi yapılmış ve meyve ağırlığı, iç ağırlığı ve iç oranı bağımlı değişkenler olarak alınmıştır. Çalışma sonucunda, meyve ağırlığına meyve eninin iç ağırlığından dolayı; iç ağırlığına ise meyve ağırlığının olumlu etkileri saptanmış iç oranına da kabuk kalınlığının olumsuz etkisi. Önemli bulunmuştur.Other Bazı Amerikan Asma Anaçlarının Van Ekolojik Koşullarına Adaptasyon Yeteneklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma(2001) Cangi, Rüstem; Doğan, Adnan; Kelen, MustafaAraştırma, bazı Amerikan asma anaçlarının Van ekolojik koşullarına adaptasyon yeteneklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Denemede, 5 BB, 8 B, SO 4, 420 A, 161-49 C, 99 R, 1103 P, 1045 P, 140 Ru, Rupestris du Lot, 41 B, 44-53 M, Ramsey ve Harmony olmak üzere toplam 14 Amerikan asma anacı üzerinde çalışılmıştır. Araştırma kapsamında, anaçların fenolojik gelişme devreleri, budama odunu ağırlıkları, çelik verimleri ve odunlaşma düzeyleri saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, budama odunu ağırlıkları bakımından 5 BB, 1103 P, 420 A ve Rupestris du Lot; çelik sayısı bakımından 5BB; odunlaşma düzeyi bakımından ise 5 BB, 420 A ve 41 B anaçları en iyi sonucu vermiştir. Fenolojik özeliklere göre ise anaçlar arasında 4-19 gün kadar farklılık saptanmıştır.Article Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Van Ekolojik Koşullarındaki Etkili Sıcaklık Toplamı Değerlerinin Belirlenmesi(2009) Balta, Fıkrı; Cangi, Rüstem; Şensoy, Ruhan İlknur GazioğluBu araştırma, Van ekolojik koşullarında Sultani Çekirdeksiz, Hamburg Misketi, Cardinal, Royal, Hatun Parmağı ve Yalova İncisi çeşitlerinin Etkili Sıcaklık Toplamı (EST) gereksinimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tesadüf parselleri deneme desenine göre, 4 tekerrürlü ve her tekerrürde 3 omca olacak şekilde planlanmış olan denemede üç yıllık (2005, 2006 ve 2007) vejetasyon devresinde, uyanma başlangıcı, tam çiçeklenme, ben düşme başlangıcı ve hasat tarihleri kaydedilmiş; uyanma başlangıcından, hasat tarihine kadar olan dönem için ise ayların ortalama sıcaklık değerinden 10 0C çıkartılmış ve o aylara ait gün sayısı ile çarpılıp; bulunan rakamlar toplanarak, EST değerleri gün derece (gd) olarak hesaplanmıştır. Çeşitlerin uyanmasından hasadına kadar geçen sürede üç yıllık ortalama EST değerleri, 420A ve 110R anaçlarına aşılı olmak üzere sırasıyla; Sultani Çekirdeksiz için 1264.5 ve 1363.9 gd, Hamburg Misketi için 1300.0 ve 1335.8, Cardinal için 1172.0 ve 1228.3, Yalova İncisi için 1112.6 ve 1186.9 gd olarak tespit edilmiştir. Royal ve Hatun Parmağı için ise, 2006 ve 2007 yıllarına ait EST ortalaması sırasıyla 1293.0 ve 1440.3 gd bulunmuştur. EST isteği en fazla olan çeşidin 1440.3 gd ile Hatun Parmağı olduğu, en düşük EST isteğinin ise 420A anacına aşılı Yalova İncisi (1112.6 gd) çeşidinde görüldüğü, bunu aynı anaca aşılı Cardinalin (1172.0 gd) takip ettiği görülmüştür. Ele alınmış olan çeşitlere ait fenolojik gözlemlere dayanılarak yapılan hesaplamalar sonucu, Van İli için EST değerlerinin 1112.6 gd ile 1440.3 gd aralığında değiştiği belirlenmiştir.Article Mineral Content of Berries in Native Grape Cultivars Grown in Mid-Black Sea Zone(2019) Keskin, Nurhan; Cangi, Rüstem; Sucu, Seda; Altıncı, Neval Topcu; Kunter, Birhan; Yagcı, AdemFruits present safe and healthy nutrition in the human diet. They are rich sources of certain macro and micronutrients. Environmental factors such as temperature, rainfall, sunshine, wind, soil and many other growing conditions effects chemical composition of the berries. The present study was conducted to investigate 24 grape cultivars from the Mid-Black Sea zone in terms of berry mineral composition. Analysis was performed according to official methods procedure and the contents of Phosphorus (P), Calcium (Ca), Magnesium (Mg), Manganese (Mn), Iron (Fe), Copper (Cu), Zinc (Zn), Boron (B) and Selenium (Se) were determined by ICP-OES (Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectroscopy) and Potassium (K) was measured by AAS (Atomic absorption spectroscopy). The results indicated that the mineral composition of grapes differ according to genotype.Article Rupestris Du Lot Anacına Aşılı İskenderiye Misketi Üzüm Çeşidinde Aşı Kaynaşmasının Gelişimi Üzerine Anatomik ve Histolojik İncelemeler(1996) Balta, Fıkrı; Karadeniz, Turan; Doğan, Adnan; Cangi, Rüstemİskenderiye Misketi / Rupestris du Lot kombinasyonunda, aşılamadan sonra ilk haftadan 7 ay'a (fidan sökümü) kadar değişik dönemlerde alman enine ve boyuna kesitlerde, aşı kaynaşmasının gelişimi incelenmiştir. Kalkış oluşumu yönünden herhangi bir problem görülmeyen aşı örneklerinde ilk kambiyal ilişkilerin, 16. gün örneklerinin bazı boyuna birleşme yerlerinde görülmekle beraber, çoğu örneklerde 19. ile 30. günler arasında tesis edildiği gözlenmiştir. Rupestris du Lot anacının İskenderiye Misketi üzüm çeşidiyle çok başarılı bir aşı kombinasyonu oluşturduğu görülmüştür. Bu aşı kombinasyonunda kambiyal ilişkilerin erken dönemlerde kurulmaya başlaması, dikkat çekici bulunmuş ve fidan randımanı bakımından olumlu olarak değerlendirilmiştir.