Browsing by Author "Cenk, Muharrem"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis The Determination of the Oil and Essential Fatty Acids Ratios of Some Hazelnut Kinds (Corylus Avellana L.) Grown in Akcaabat Region of Trabzon Province(2010) Cenk, Muharrem; Yörük, İbrahim HakkıBu çalışmada, 2009 hasat döneminde, Trabzon İli, Akçaabat Yöresinden temin edilen, Karafındık, Cavcava, Çakıldak, Tombul, Yassıbadem fındık çeşitlerinin yaş ve kuru numunelerinin yağ oranları ile esansiyel yağ asitlerinden linoleik asit (18:2, ?-6) ve linolenik asit (18:3, ?-3) oranları tespit edilmiştir. Fındık çeşitlerine ait numunelerin Soxhlet aparatında ekstraksiyonu sonucunda kuru numunelerin yaş numunelerden daha yüksek yağ içerdiği tespit edilmiştir. Çeşitlerin yağ oranlarının sırası ile yaş numunelerde %48.71, %33.08, %16.76, %24.60 ve %31.02, kuru numunelerde %53.87, %57.67, %60.19, %67.92 ve %59.87 olduğu tespit edilmiştir.Fındık çeşitlerinin yaş ve kuru numunelerinden elde edilen yağ örneklerindeki yağ asitleri metil esterlerine dönüştürülerek gaz kromatoğrafi (GC) yöntemi ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, yaş numunelere ait yağ örneklerinin sırası ile %10.91±0.104, %9.98±0.031, %8.21±0.017, %14.68±0.177 ve %10.76±0.037 oranlarında linoleik asit, %0.08±0.000, %0.07±0.003, %0.06±0.000, %0.08±0.000 ve %0.07±0.000 oranlarında linolenik asit içerdiği tespit edilmiştir. Kuru numunelere ait yağ örneklerinin ise %7.94±0.032, %25.76±0.138, %19.81±0.106, %8.82±0.035 ve %20.85±0.032 oranlarında linoleik asit, %0.08±0.000, %0.12±0.002, %0.12±0.002, %0.08±0.000 ve %0.11±0.000 oranlarında linolenik asit içerdiği tespit edilmiştir.