Browsing by Author "Demir, Serap"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Article The Investigation of the Effect of the Salicylic Acid on the Antioxidant Potential, Vitamin C Content and Dna Protection Activity of Wheatgrass ( Triticum Aestivum L.)(Kahramanmaras Sutcu Imam Univ Rektorlugu, 2022) Battal, Abdulhamit; Demir, SerapWheatgrass is considered as a superfood because of its high antioxidant potential and beneficial ingredients. Especially in recent years, wheatgrass juice and its powder have been tested in vivo animal models and clinical studies against some diseases. Salicylic acid (SA) one of the important phytohormones controlling plant growth is used as an exogenous elicitor to increase plant bioactive compounds. The aim of this study was to investigate antioxidant potential, vitamin C content and DNA protection of wheatgrass grown from SA pre-treated seeds. For this purpose, total antioxidant statue, total oxidant statue, oxidative stress index and vitamin C level were determined. Additionally, pUC19 plasmid was incubated with Fenton's solution to determine DNA protection activity of lyophilized wheatgrass extract. Bread wheat caryopses were imbibed in different concentrations of SA for 2 hours. Wheatgrass grown from seeds pre-treated with 10(-8) M SA had significantly higher total antioxidant statue, vitamin C and soluble protein content than control. It was observed that wheatgrass extracts had a DNA protective role against hydroxyl radicals. It was concluded that SA pretreatment of seeds could be a good approach to increase their antioxidant potential, soluble protein content and vitamin C level of plants used as antioxidant sources by people.Master Thesis The Investigation of the Effects Ofsalicylic Acid on Oxidative Stress Index and Dna Protective Activity of Wheatgrass(2020) Demir, Serap; Battal, AbdulhamitBuğday çimi yüksek miktarlarda klorofil, E vitamini ve C vitamini içeriğinden dolayı yüksek antioksidan özelliğe sahip olup bazı hastalıkların (anemi, diyabet, kanser) tedavisinde kullanıldığını belirtilen in vitro ve in vivo çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmanın amacı, farklı salisilik asit konsantrasyonları (Kontrol (distile su), SA-2 (10-2 M), SA-4 (10-4 M), SA-6 (10-6 M), SA-8 (10-8 M), SA-10 (10-10 M) ve SA-12 (10-12 M)) kullanılarak şişirilen tohumlardan büyütülen buğday çiminin oksidatif stres indeksine ve DNA koruyucu özelliğine etkilerini araştırmaktır. Bunun yanında, buğdaylar su kültüründe 10 gün büyütüldükten sonra, bazı fizyolojik parametrelere, pigment içeriğine, bazı oksidatif stres metabolitlerine antioksidan savunma enzimlerinin aktivitelerine etkileri araştırıldı. Çimlenme oranlarına göre SA-2 uygulamasının çimlenmeyi engellediği bulundu. SA-12 uygulaması sürgün boyunun kontrole göre uzamasına yol açtı. Salisilik asitin farklı konsantrasyonu uygulamaları kök uzunluğunda artışa sebep olurken, kök yaş ağırlığında da artış olduğu bulundu. SA-8 uygulamasının toplam antioksidan seviyesinde artışa sebep olduğu ve oksidatif stres indeksini düşürdüğü bulundu. Katalaz aktivitesinde SA-6 uygulamasının kontrole göre anlamlı artışa sebep olduğu bulundu. Liyofilize buğday çimi ektresinin pUC19 plazmitini Fenton reaksiyonu ile oluşturulan hidroksil radikallerinin zararlı etkilerinden koruduğu gözlendi. Salisilik asit uygulanan buğday çiminin toplam antioksidan seviyesinin artışına yol açarak oksidatif stres indeksini düşürdüğü ve DNA koruyucu etkiye sahip olabileceği sonucuna ulaşıldı. Anahtar kelimeler: DNA koruyucu etki, Ekmeklik buğday, Oksidatif stres indeksi, Salisilik asit