Browsing by Author "Deniz, Ahmet"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Article A Comparative Study on Urban and Rural Households Preferences of Fresh Mutton Meat Consumption (A Case Study in Eastern Region of Turkey-Heckman Model)(Emerald Group Publishing Ltd, 2014) Sahin, Ahmet; Yildirim, Ibrahim; Deniz, AhmetPurpose - The purpose of this paper is to perform a comparative assessment of the urban and rural households' preferences of fresh mutton meat consumption in Hakkari, Turkey. Design/methodology/approach - The sample size consisted of 95 rural and 95 urban households. The data were collected from November 2007 until May 2008 intermittently. Probity and Heckman Models were used in the study. Findings - Price elasticity of mutton meat demand was calculated as -0.242, which reveals the mutton meat is a compulsory good in the research area. Income elasticity of mutton meat was found as 0.39, which shows relatively satisfactory amount of mutton meat is consumed. However, there existed great differences in terms of mutton meat consumption per capita among the income groups. Originality/value - The findings in the study may contribute to the mutton meat producers and marketers in the region when planning their production and marketing strategies.Master Thesis Economic Analysis of Sheep Farms in Center Town of Hakkari Province(2009) Deniz, Ahmet; Yıldırım, İbrahimBu çalışma ile Hakkâri ili merkez ilçedeki koyunculuk yapan işletmelerinin ekonomik analizi amaçlanmıştır. Süt üretim miktarı ile başlıca üretim faktörleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için Coob-Douglas üretim fonksiyonu kullanılmıştır.Çalışmanın verileri araştırma alanında bulunan 8 köyde tabakalı tesadüfî örnekleme yöntemi ile belirlenen 72 adet koyunculuk işletmelerinden anket yöntemi ile toplanmıştır.Koyun üretim birimi başına düşen günlük süt verimi 0.28 kg ve sağım dönemi süresince elde edilen süt verimi 47.49 kg'dır. İşletme başına elde edilen toplam süt üretim miktarı 2685.71 kg'dır.Brüt üretim değerinin yarısından fazlası (53 %) kuzu ve oğlak satış değerinden elde edilmiştir. Bunu % 25.7 ile süt üretim değeri izlemektedir.Yem masrafları değişken masrafların yaklaşık olarak 2/3'ünü ( % 74.4) oluşturmakta ve bunu 4/5 ile (% 18.9) çoban ücretleri izlemektedir. Koyun üretim birimi başına düşen yem tüketim miktarı 135.6 kg olup, bunun % 97.64'ünü kaba yemler oluşturmaktadır.İşletme başına 5000.13 TL, koyun üretim birimi başına 37.4 TL ve 100 TL'lik değişken masrafa 89.8 TL' brüt kar düşmektedir.Coob-Douglas üretim fonksiyonu koyun üretim biriminden elde edilen yıllık toplam süt miktarı ile kullanılan başlıca faktörler arasında pozitif ve güçlü bir ilişkinin olduğunu ( R2 =0.963) göstermiştir. Üretim elastikiyetleri toplamı 1.71 olup, işletmelerde ölçeğe göre artan bir getiri olduğu anlamına gelmektedir.Anahtar kelimeler: Ekonomik Analiz, Koyunculuk İşletmeleri, Brüt Üretim Değeri, Değişken Masraflar, Brüt KarArticle Economic Analysis of Sheep Farms: a Case Study From Eastern Part of Turkey(Univ Fed Rural Pernambuco, dept Administracao, 2020) Deniz, Ahmet; Yildirim, Ibrahim; Ciftci, KenanGross profit and profitability rates of 72 sheep farms in Center town of Hakkari was calculated and the relationship between milk production quantity per farm during lactation period and major production factors were determined using Coob-Douglas production function. Daily milk yield per sheep production unit and daily milk yield per sheep production unit per lactation was 0.28 g. and 47.59 kg, respectively. More than half (53 %) of gross production value ($ 8,435) was obtained from the selling values of lamb and goat followed by production values of milk with 25.7 %. Daily feed intake per sheep production unit was 1.87 kg, which roughage feed made up 97.64 % of total feed intake. On the other hand, feed costs per sheep production unit made up nearly two- third (74.68 %) of total variable costs. Gross profit per sheep production unit was $ 71. Coob-Douglas production function showed that a positive and strong relationship (R2 = 0.963) existed between total milk quantity per farm during lactation period and the major production factors. The total production elasticities was 1.71, which means increasing return to scale.