Browsing by Author "Durmaz, Hüsamettin"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Article Otlu Lorların Mineral Madde ve Ağır Metal İçerikleri(2004) Durmaz, Hüsamettin; Sancak, Hakan; Kılıçel, Fevzi; Tarakçı, ZekaiBu araştırmada, Van'da üretilen 30 adet Otlu lorun bazı kimyasal özellikleri ile mineral madde ve ağır metal içerikleri sade lorlar ile karşılaştırılmış ve sonuçlar kurumadde üzerinden değerlendirilmiştir. Otlu lorlarda ortalama kurumadde %33.72±3.82, kül %19.04±2.91, tuz %13.88±2.49; kalsiyum (Ca) 638.43±101.04 mg/100g, sodyum (Na) 3212.96±218.97 mg/100g, fosfor (P) 422.66±34.76 mg/100g, magnezyum (Mg) 38.50±11.42 mg/100g; çinko (Zn) 2'9.19±3.45 mg/kg, bakır (Cu) 8.18±1.32 mg/kg, demir (Fe) 74.77±13.54 mg/kg, mangan (Mn) 6.93±0.83 mg/kg, kobalt (Co) 0.29±0.13 mg/kg, krom (Cr) 0.25±0.15 mg/kg, nikel (Ni) 0.30±0.11 mg/kg ve kadmiyum (Gd) 0.20±0.08 mg/kg olarak belirlenmiştir. Otlu lorlar sade lorlara göre kül, tuz, Ca, Na, Fe, Co ve Cd içerikleri yönünden dikkat çekici bir farklılık göstermiştir.Other Van' Da Tüketime Sunulan Piliç But ve Göğüs Etlerinin Hijyenik Kalitesi Üzerine Bir Araştırma(1996) Ekici, Kamil; Durmaz, Hüsamettin; Sağun, Emrullah; Sancak, Yakup CanVan'da çeşitli satış yerlerinde tüketime sunulan 20 piliç but ve 20 piliç göğüs olmak üzere toplam 40 numune gene! koloni, koliform grubu mikroorganizmalar, E.coli, toplam stafilokok, koagulaz pozitif stafilokok ve fekal streptokoklar yönünden incelendi. İncelenen örneklerde ortalama olarak genel koloni sayısı; butlarda 1.4x106/gr., göğüslerde 1.0x107/gr., koHform grubu mikroorganizmalar; butlarda 9.6x102/gr., göğüslerde 1.4x103/gr., E.coli; butlarda 7.2x102/gr., göğüslerde, 1.3x103/gr., toplam stafilokok; butlarda 1.3x104/gr., göğüslerde 2.9x104/gr., koagulaz pozitif stafilokok; butlarda 3.6x102/gr., göğüslerde 5.0x102/gr., fekal streptokok sayısı ise; butlarda 1.3x104/gr., göğüslerde 2.0x105/gr. olarak bulundu.Sonuç olarak, incelenen örneklerin hijyenik kalitelerinin iyi olmadığı, ancak gıda zehirlenmesine sebep olabilecek düzeylerde de mikroorganizma içermedikleri tespit edildi.Article Van'da Tüketime Sunulan Bazı Baharatların Mikrobiyolojik Kalitesi(1997) Durmaz, Hüsamettin; Sağun, Emrullah; Ekici, Kamil; Sancak, Yakup CanBu çalışmada Van'da tüketime sunulan 15 adet kırmızı biber. 14 adet karabiber ve 15 adet de kimyon olmak üzere toplanı 44 baharat örneği mikrobiyolojik yönden incelendi. Toplam aerob koloni, koliform, E. coli, stafilokok, aerob sporlu mezofil ve maya-küf bakımından baharat türleri arasında önemli bu farklılık bulunmamıştır. Anaerob sporlu mezofiller yönünde 8 kırımzı biber, 11 karabiber ve 14 kimyon örneği pozitif sonuç vermiştir. Toplam aerob koloni ve aerob mezofiller yönünden kimyon örneklerinin, koliform grubu mikrorganizma E. coli. stafilokok ve maya-küf bakımından karabiber örneklerinin daha az mikroorganizma içerdiği saptanmıştır. Sonuç olarak Van'da tüketime sunulan kırmızı biber, karabiber ve kimyon örneklerinin mikrobiyolojik kalitesinin iyi olmadığı, halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturduğu sonucuna varıldı.