Browsing by Author "Ekinci, Harun Burak"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Determination of Some Biochemical Properties of Grape Varieties Grown in Hizan (Bitlis) Province(2025) Ekinci, Harun Burak; Uyak, CüneytBu çalışma, Hizan (Bitlis) yöresinde yetiştirilen 19 yerel üzüm çeşitlerinin biyokimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Üzüm çeşitlerinin salkım ve tane özellikleri ile toplam fenolik bileşik, toplam flavonoid, toplam monomerik antosiyanin, vitamin C, bireysel fenolik bileşik içerikleri ve antioksidan aktiviteleri tespit edilmiştir. Üzüm çeşitlerinin toplam fenolik bileşik içeriklerinin 96.30-529.53 mg GAEg-1 YA, toplam flavonoid içeriklerinin 48.70-343.80 mg QE g-1 YA, toplam monomerik antosiyanin içeriklerinin 0.86-10.85 mg siyanidin 3-glukozit g-1 YA, toplam antioksidan aktivite kapasitelerinin DPPH yöntemine göre 4.19-28.19 mmol TE g-1 YA, FRAP yöntemine göre 1.64-28.23 mmol TE g-1 YA, vitamin C içeriklerinin 7.06-25.13 mg 100 g-1 arasında değiştiği tespit edilmiştir. İncelenen çeşitlerde (+) kateşin ve p-hidroksibenzoik asit en yoğun bireysel fenolik bileşikler olarak belirlenmişlerdir. Bireysel fenolik içerikleri bakımından, Bağılti çeşidinin p-kumarik asit, Siyah Güzane çeşidinin aminobenzoik asit, protokateşik asit ve kafeik asit, Tilka Pire çeşidinin (-) epikateşin, Beyaz Üzüm çeşidinin (+) kateşin, Beyaz Sinciri çeşidinin p-hidroksibenzoik asit ve Alaki çeşidinin klorjenik asit içeriği bakımından en zengin çeşitler olduğu tespit edilmiştir. Kümeleme analizi sonuçlarına göre, Kuş Üzümü ve Siyah Güzane çeşitleri diğer çeşitlere göre en yüksek şıra pH'sı, toplam fenolik bileşik, toplam flavonoid madde, aminobenzoik asit, protokateşik asit, (-) epikateşin, kafeik asit, klorojenik asit ve (+) kateşin değerlerine sahip çeşitler olmuşlardır.