Browsing by Author "Elibol, Cihangir"
Now showing 1 - 5 of 5
- Results Per Page
- Sort Options
Article Bazı Sütlü Gıdalarda Stabhylococcus Aureus'un İzolasyonu,termonükleaz Aktivitesi ve Enterotoksijenik Özelliklerinin Araştırılması(2003) Akkaya, Levent; Alişarlı, Mustafa; Sancak, Yakup Can; Elibol, CihangirÖzet: Sütlü tatlılarda Staphylococcus aureus'un izolasyonu, termonükleaz aktivitesi ve enterotoksijenik özelliklerinin araştırıldığı bu çalışmada, Van'da bulunan 5 farklı pastahaneye ait 100 adedi puding türü (25 sütlaç, 30 keşkül, 25 supangile ve 20 kazandibi) ve 75 adedi kremalı pasta (25 sade kremalı, 25 kakaolu kremalı ve 25 meyveli kremalı) olan toplam 175 adet örnek analiz edilmiştir. Analiz bulgularına göre S. aureus; l sütlaç (%4), 3 keşkül (% 10), 4 supangile (% 16) ve 2 kazandibinde (%8) olmak üzere puding türü tatlıların % 10'unda ve 6 sade kremalı (% 24), 10 kakaolu kremalı (% 40) ve 4 meyveli kremalı (% 16) olmak üzere kremalı pasta örneklerinin ise % 27'sinde, toplam 30 (% 17) örnekte bulunmuştur. Bu örneklerin 27 (% 90)'sinde izole edilen S. aureus'larda termonükleaz aktivitesi pozitif sonuçlanmış ve 11 (% 37)'inin ise enterotoksin oluşturma yeteneğinde olduğu saptanmıştır. A tipi enterotoksin; keşkül, supangile, sade kremalı, meyveli kremalı pastada l ve kakaolu kremalı pastada 3 olmak üzere toplam 7 örnekte tespit edilmiştir. C tipi enterotoksin supangile ve kakaolu kremalı pastada bulunurken, A/B miks enterotoksini sütlaç ve sade kremalı pastada saptanmıştır. Enterotoksin oluşturan S. aureus'ların tamamı termonükleaz aktivitesi de göstermiştir. Sonuç olarak, stafilokokkal gıda intoksikasyonun oluşumu için, ısıtma işlemi ile mikroflorası elimine edilmiş ve sonra S. aureus ile kontamine olmuş gıdaların önemli rol oynadığı görüşü dikkate alınırsa, sütlü tatlıların enterotoksijenik stafilokoklar yönünden tüketici açısından potansiyel sağlık riski taşıdığı, ciddi bir kontrol sisteminin gerekliliği ve özellikle de personel ve işletme hijyenine önem verilmesinin zorunlu olduğu görüşüne varılmıştır.Research Project Bazı Sütlü Gıdalarda Staphylococcus Aureus' Un İzolasyonu, Termonükleaz Aktivitesi ve Enterotoksijenik Özelliklerinin Araştırılması(2000) Sancak, Yakup Can; Akkaya, Levent; Elibol, Cihangir; Alişarlı, MustafaSütlü tatlılarda Staphlyococus aureus'un izolasyonu, termonükleaz aktivitesi ve enterotoksijenik özelliklerinin araştırıldığı bu çalışmada, Van'da bulunan 5 farklı pastaneye ait 100 adedi puding türü (sütlaç: 25, keşkül: 30, supangile: 25 ve kazandibi: 20) ve 75 adedi kremalı pasta (sade kremalı: 25, kakaolu kremalı: 25 ve meyveli kremalı: 25) olan toplam 175 adet örnek analiz edilmiştir.S. aureus'un izolasyonu için analiz örnekleri yayma metodu ile Baird Parker Ağar'a ekilmiş ve burada gelişen tipik/atipik kolonilerde katalaz pozitif olanlara Staphytect Plus testi uygulanmıştır. İzole edilen S. aureus suşları termonükleaz aktivitesi yönünden Lachia ve ark.(1971)'nın tavsiye ettiği metoda göre incelenmiş ve enterotoksin tip analizi ise SET-RPLA (staphylocccal enterotoksin test kit) ile belirlenmiştir.Analiz bulgularına göre S. aureus; 1 sütlaç (% 4), 3 keşkül (% 10), 4 supangile (% 16) ve 2 kazandibinde (% 8) olmak üzere puding türü tatlıların % 10'unda ve 6 sade kremalı (% 24), 10 kakaoulu kremalı (% 40) ve 4 meyveli kremalıda (% 16) olmak üzere kremalı pasta örneklerinin ise % 27'sinde, toplam 30 (% 17) örnekte bulunmuştur. Bu örneklerin 27 (% 90)'sİnde izole edilen S. aureus'larda termonükleaz aktivitesi pozitif sonuçlanmış ve 11 (% 37)'nin ise enterotoksin oluşturma yeteneğinde olduğu saptanmıştır. A tipi enterotoksin; keşkül, supangile, sade kremalı, meyveli kremalı pastada 1 ve kakaolu kremalı pastada 3 olmak üzere toplam 7 örnekte tespit edilmiştir. C tipi enterotoksin supangile ve kakaolu kremalı pastada bulunurken, A/B miks enterotoksini sütlaç ve sade kremalı pastada saptanmıştır. Enterotoksin oluşturan S. aureus'lann tamamı termonükleaz aktiviteside göstermiştir. Sonuç olarak, stafilokokkal gıda intoksikasyonun oluşumu için, ısıtma işlemi ile mikroflorası elemine edilmiş ve sonra S. aureus ile kontamine olmuş gıdaların önemli rol oynadığı görüşü dikkate alınırsa, sütlü tatlıların enterotoksijenik stafilokoklar yönünden tüketici açısından potansiyel sağlık riski taşıdığı, ciddi bir kontrol sisteminin gerekliliği ve özellikle de personel ve işletme hijyenine önem verilmesinin zorunlu olduğu görüşüne varılmıştır.Article Bazı Sütlü Tatlıların Mikrobiyolojik Kalitelerinin Belirlenmesi(2002) Elibol, Cihangir; Alişarlı, Mustafa; Sancak, Yakup Can; Akkaya, Levent-Article Van' Da Tüketime Sunulan Kahvaltılık Tereyağlarının Mikrobiyolojik ve Kimyasal Nitelikleri(2002) Elibol, Cihangir; Alişarlı, Mustafa; Akkaya, Levent; Sancak, Yakup Can; Isleyici, OzgurBu çalışmada, Van 'da tüketime sunulan kahvaltılık tereyağlarmın mikrobiyolojik ve kimyasal kalite niteliklerinin Türk Standartlarına uygunluğunu araştırmak ve ülkemizde yapılan diğer çalışmalarla karşılaştırmak amaçlanmıştır. Bu amaçla: 50 adet kahvaltılık tereyağı örneği analiz edilmiştir. incelenen örneklerde koliform, maya/küf, lipolitik ve proteolitik bakteri sayıları yine aynı sırayla ortalama 0.28±1.09, 6.74+1.07, 6.53+0.82 ve 7.17+0.77 log/g olarak bulunmuştur. E. coli ise 0.13+JÛ.51 log/g olarak belirlenmiştir. Örnekler rutubet, yağsız kuru madde, yağ ve asillik miktarı yönünden incelenmiş, ortalama değerler sırasıyla %20.82±4.56, %2.28+1.19, %76.90+4.14 ve %0.60±0.48 L.A. olarak tespit edilmiştir. Yine örneklerin Reichert-Meissl ve peroksit sayıları ortalama 21.84+1.93 ve 0.17±0.14 mEq g/kg olarak bulunmuştur. Bu sonuçlara göre, mikrobiyolojik ve kimyasal nitelikleri yönünden Türk Standartlarına uygun olmadığı tespit edilen kahvaltılık tereyağlarmın üretim teknolojilerinin standart olmadığı ve üretimden tüketime sunulana kadar geçen sürede hijyenik kurallara yeterince uyulmadığı söylenebilir. Sonuç olarak, Van 'da tüketime sunulan kahvaltılık tereyağlarmın mikrobiyolojik ve kimyasal kalitelerinin Türk Standartları yönünden yetersiz olduğu ve halk sağlığı açısından yeterli güvenceye sahip olmadığı kanısına varılmıştır.Article Van' Da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi(2002) Elibol, Cihangir; Ekici, Kamil; Sancak, Yakup Can; Isleyici, OzgurVan'da tüketime sunulan kremalı pastalarda Listeria türlerinin varlığının belirlenmesi amacıyla yapılan bu araştırmada; 12'si sade, 14'ü meyveli ve 24'ü kakaolu olmak üzere toplam 50 adet kremalı pasta örneği analiz edilmiştir. Listeria türlerinin izolasyonu ve identifikasyonunda Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (Food and Drug Administration/FDA) tarafından önerilen metottan yararlanılmıştır. Kremalı pasta örneklerinden 12'si (%24) Listeria spp. yönünden pozitif bulunurken, 8 adedi (%16) L. monocytogenes, 4 adedi de (%8) L. innocua olarak identifıye edilmiş,tir.Sonuç olarak, Van'da tüketime sunulan kremalı pastalarda Listeria türlerinin, özellikle de patojen olan L. monocytogenes'in izole edilmesi bu ürünlerin halk sağlığı açısından bir risk oluşturabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, L. monocytogenes 'den kaynaklanabilecek potansiyel tehlikeyi en aza indirmek için üretim ve satış sırasında gerekli hijyenik tedbirler alınarak rutin kontroller yapılmalıdır.