Browsing by Author "Eroğlu, Ayten"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Effect of Middle Level Microwave Energy on Germination and Some Physiological Parameters of Wheat(2019) Özdemir, Buket Canpolat; Eroğlu, AytenBu çalışmada, orta derecede mikrodalga enerjisinin buğday (Triticum aestivum L. Elbistan Yazlığı ve Kayseri Pınarbaşı popülasyonu) tohumlarında çimlenme, erken fide büyümesi, total klorofil, protein, GST ve tiyol miktarı üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. İki ekmeklik buğday çeşidine ait tohumlar ev tipi bir mikrodalga fırında 0.5, 1 ve 1.5 dk süre ile orta dereceli enerjiye (460 W) maruz bırakılmıştır. Mikrodalgaya maruz bırakılmış tohumların çimlenme yüzdeleri kontrol bitkilerine göre önemli oranda düşük bulunmuştur. Bu etki, sürenin uzamasına bağlı olarak artmıştır. Islatılarak 1.5 dk mikrodalgaya maruz kalan buğday tohumlarında çimlenme olmadığı gözlemlenmiştir. Fidelerin kök ve gövde uzunluğu üzerinde mikrodalga enerjisinin negatif bir etkisi gözlenmemiştir. Kuru tohumlarda yaş ağırlık parametresinin mikrodalga enerjisinden olumsuz etkilemediği, fakat ıslatılmış tohumlarda süreye bağlı olarak yaş ağırlığın azaldığı görülmüştür. Total klorofil miktarına bakıldığında uygulanan mikrodalga enerjisinin süresi arttıkça klorofil miktarının azaldığı tespit edilmiştir. Protein konsantrasyonununda mikrodalga enerjisinden anlamlı bir şekilde etkilenmediği belirlenmiştir.Total sitozolik GST aktivitesi Kayseri-ıslak, Kayseri-kuru ve Elbistan-kuru örneklerde zamana bağlı artış gösterirken, Elbistan-ıslatılmış örnekte zamana bağlı azalma olduğu belirlenmiştir. Toplam tiyol oranı Kayseri-ıslatılmış ve Elbistan-kuru örneklerde artarken, Kayseri-kuru ve Elbistan-ıslatılmış örneklerde azalmıştır. Anahtar kelimeler: Çimlenme, Mikrodalga enerjisi, Triticum aestivum, Vejetatif büyümeMaster Thesis Regeneration of Cichorium Intybus L. in Tissue Culture and Analysis of Its Secondary Metabolites(2018) Abas, Yousıf Abdullah; Türker, Musa; Eroğlu, AytenHindiba (Cichorium inythibus L.) bitkisi araziden toplanarak laboratuvar Ģartlarında yetiĢtirilmiĢtir. Oksin, sitokinin ve giberellik asit Bitki Büyüme Düzenleyicileri (BBD) ile desteklenmiĢ, Murashige ve Skoog (MS), Gamborg B5 ve White ortamlarında in vitro olarak rejenerasyon ve kallus üretimi çalıĢmaları yapılmıĢtır. İn vivo ve in vitro örneklerden eskulin, kaftarik asit, klojenik asit, kikorik asit ve inulin ekstre edilerek sıvı kromatografi ve spektrofotometrede kantitatif analizleri yapılmıĢtır. Bitki yaprak eksplantından Ġndol-3-bütirik asit (IBA) ve Naftalen asetik asit (NAA) ile desteklenmiĢ MS ve B5 ortamlarında direk organogenez yöntemi tüm bitki elde edilmiĢtir. Doku kültüründe kök ve sürgün geliĢtikten sonra fideler laboratuvar ortamında geliĢtirilmiĢ, ortama alıĢtırılmıĢ ve saksılara ekilerek canlı kalmaları ve saksıda büyümeleri sağlanmıĢtır. Yaprak eksplantından farklı konsantrasyon ve kombinasyonlarda oksin, sitokinin ve giberellik asit kullanılarak MS, B5 ve White ortamlarda kallus geliĢtirme çalıĢmaları yapılmıĢtır. En verimli kallus üretimi IAA+BAP ile desteklenmiĢ MS ortamından elde edilmiĢtir. Eskulin, kaftarik asit, klojenik asit ve kikorik asit etanol/su (80:20 v/v) içerisinde in vivo ve in vitro bitki örneklerinden ekstre edilerek HPLC'de, inulin ise spektrofotometrede kantitatif olarak analiz edilmiĢ ve karĢılaĢtırılmıĢtır. En yüksek kaftarik asit konsantrasyonu in vivo ortamdan toplanmıĢ bitkilerin çiçeklerinde bulunmuĢtur. Eskulin konsantrasyonunun, in vitro ortamda yetiĢen bitki yapraklarında in vivo ortamda yetiĢen bitki örneklerindeki miktardan daha fazla olarak tespit edilmiĢtir. Klorojenik asit ve inulin miktarlarının in vivo örneklerde daha yüksek olduğu tespit edilirken, kikorik asit miktarı in vitro örneklerde daha yüksek olarak tespit edilmiĢtir.