Browsing by Author "Güllü, Kenan"
Now showing 1 - 6 of 6
- Results Per Page
- Sort Options
Article 17α-Metiltestosteron’un Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss, W., 1792) Kimyasal kompozisyonu, Fileto Verimi, Viseral Yağ ve Hepatosomatik İndeks Üzerine Etkisi(2006) Güllü, Kenan; Güzel, Şenolİki periyotta gerçekleştirilen bu araştırmanın birinci periyodunda, gökkuşağı alabalığı yavrularına (6,43±0,31 g) 92 gün süreyle 2,5 ve 5 mg/kg-yem oranında 17a-Metiltestosteron (MT) verilmiştir. İkinci periyotta ise 2,5 mg/kg-yem oranında MT verilen grup iki ayrı gruba ayrılarak bu gruplardan birisine 96 gün süreyle daha MT verilmeye devam edilmiş, diğerine ise normal yem verilmiştir. Genel olarak çalışmada; 2,5 mg/kg-yem MT 92 gün ve 188 gün; 5 mg/kg-yem MT ise 92 gün süreyle gökkuşağı alabalığına uygulanmış ve çalışma konusu parametreler üzerine etkileri araştırılmıştır. Kontrol grubu balıklar çalışma süresince MT içermeyen % 42 ham proteinli büyütme yemi ile beslenmişlerdir. Araştırma neticesinde; MT balık etinde, Ham Protein (HP) ve Ham Kül (HK) oranını değiştirmemiş (p>0,05), nem oranını azaltmış, Ham Yağ (HY) oranını ise arttırmıştır (p<0,05). Uygulamanın Fleto Verimi (FV) değerlerini etkilemediği (p>0,05), iç organ ve iç organlar arası yağ yüzdesini ve Hepatosomatik index (HSI) oranını etkilediği bulunmuştur (p<0,05). Sürekli 2,5 mg/kg-yem MT uygulaması iç organlar arası yağı azaltmış, dolayısıyla iç organ yüzdesini düşürmüştür.Master Thesis A Research on Production Amounts of Fish Processing Industries and Waste Utilization in Our Country(2008) Atılgan, Erdoğan; Güllü, KenanBu çalışmada; Ülkemizin önde gelen su ürünleri işleme tesisleri gezilerek, üretim miktarları, ürün işleme şekilleri, atık miktarları ve atıkların nasıl değerlendirildiği gibi konuların tespiti yapılmıştır. Amaç, ülkemiz su ürünleri işleme sanayinin mevcut durumunu ortaya koymak ve nitelikli atık özelliği taşıyan işleme artıklarının (deri, kılçık, içorgan, baş, yüzgeç vs) değerlendirilmesi için çözüm üretmektir. Bu araştırmada, Karadeniz Bölgesi dışındaki bölgelerimizden, önceden tespit edilen 12 adet su ürünleri işleme tesisi ziyaret edilmiştir. Bu işletmelerde, hammadde kabul aşamasından işlenmiş ürün çıkışına kadarki tüm aşamalar yerinde incelenmiş, yetkililerden bilgiler alınmış ve fotoğraflar çekilmiştir. Bu değerlendirmeler, hem anket soruları ölçeğinde ve hem de işletmelerin birbirleriyle kıyaslanması şeklinde yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda; firmaların genelinin tam kapasite ile çalışmadıkları gözlenmiştir. Anket uygulanan 12 adet firmanın toplam kapasitesinin yıllık yaklaşık 47 bin ton olmasına karşılık, hammadde olarak 27 bin ton su ürünleri işlendiği tespit edilmiştir. İşlenen su ürünlerine baktığımızda ise yoğun olarak çipura, levrek ve gökkuşağı alabalığı su ürününün yanı sıra karides, salyangoz ve kurbağa gibi ürünlerin de işlendiği görülmektedir. İşlenen ürünlerden yaklaşık yıllık olarak 9 bin ton atık miktarı çıkmaktadır. İşletmeler işledikleri ürünlerin atıklarını değerlendiremedikleri ortaya çıkmıştır. Bu atıkların bir kısmının bazı firmalar tarafından balık unu yapımında kullanıldığı ve yem sanayine hammadde olarak verdikleri veya kendi yem fabrikalarında kullandıkları belirlenmiştir. Ancak bu firmalar kendilerine yakın olan tesislerin atıklarını alabilmekte, uzak işletmelere ise gidememektedirler. Bunun nedeni nakliye maliyetlerinin yükselmesi ve atıkları günü birlik alma zorunluluğundandır.Anket sonuçlarına göre, su ürünleri işleme sanayi sektörünün hammadde sıkıntısı çektiği, kültür balıkçılığı ile üretilen su ürünlerinin işleme sanayine hammadde temininde önemli yere sahip olduğu ve mevcut işleme atıklarının nasıl değerlendirdiklerinin tespiti yapılmıştır.Article Adilcevaz Hidroelektrik Santralı (Bitlis) Baraj Göletinde Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus Mykiss, W., 1792) Kafeslerde Yetiştirilebilirliği ve Büyüme Performansı(2006) Güzel, Şenol; Güllü, KenanBu çalışmada; Bitlis İli, Adilcevaz İlçesinde bulunan Hidroelektrik santrali yükleme havuzunda, ağ kafesler içerisinde, gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss W., 1792) yetiştirilebilirliği ve büyüme performansı araştırılmıştır. 4000 m2 lik yükleme havuzunda, 10 adet (her biri 87,5 m3 su hacimli) ağ kafes kullanılarak yapılan bu çalışmada, her bir ağ kafese başlangıç ağırlıkları 5,12±0,45, 15,25±0,92, 30,62±1,07, 60,80±2,48 ve 90,92±3,15 g olan 4200’er adet gökkuşağı alabalığı kullanılmıştır. Yem materyali olarak ticari pelet yemlerin (%42 ham protein, %12 ham yağ ve 3200 kcal/kg metabolik enerjili) kullanıldığı bu çalışma 19 ay sürmüştür. Su sıcaklığı ortalaması yıl boyunca 6,97±1,12 ile 11,90±0,20°C arasında değişim göstermiştir. Balıkların ölçüm ve tartımları rasgele örnekleme metodu kullanılarak yapılmıştır. 5 g başlangıç ağırlığına sahip balıklar 281,44±8,14 g ağırlığa 19 ayda ulaşırken, 15 gramlık balıklar 247,25±6,85 g ağırlığa 14 ayda, 30 gramlık balıklar 265,36±7,16 grama 11 ayda, 60 gramlık balıklar 261,54±7.03 grama 7 ayda ve 90 g başlangıç ağırlığına sahip balıklar ise 245.06±7.14 gram ağırlığa 5 ayda ulaşmışlardır. Yem dönüşüm oranı 1.62 ile 1.70 arasında gerçekleşmiştir. Sonuç olarak, gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliği için su sıcaklık değerlerinin bu kaynakta uygun olduğu zaman aralığının Nisan-Aralık ayları arası olduğu ve porsiyonluk ağırlığa ulaşma süresi göz önüne alındığında öncelikle tercih edilecek ortalama başlangıç ağırlıklarının 60 ile 90 gramlar olacağı, 30 gramdan daha küçük balıkları stoklamanın verimli olmayacağı tespit edilmiştir. Yine bu çalışmayla, küçük çaplı hidroelektrik santrallerinin yükleme havuzlarında, ağ kafeslerde balık yetiştiriciliğinin ek faaliyet olarak yapılabileceği ortaya konulmuştur.Master Thesis An Investigation on the Establishment of the Current Situation of the Factories Which Fish Foods in Our Coan(2008) Uçar, Ali; Güllü, KenanÜç tarafı farklı ekolojik özellikteki üç denizle çevirili olan ülkemiz büyük bir su ürünleri potansiyeline sahiptir. Ülkemizde 2006 yılında yetiştiricilik yolu ile yapılan üretim 129 bin ton'dur. Bunun yaklaşık 57 bin tonu iç sulardan, 72 bin tonu ise denizlerden yapılan yetiştiricilikten sağlanmıştır. Ortalama bir kg balık elde etmek için yaklaşık 1.5 kg'lık yeme ihtiyaç olduğunu düşünürsek ülkemizde yıllık yaklaşık olarak 190 bin ton civarında balık yemine ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizdeki bu açığın kapatılmasında balık yemi üreten fabrikaların önemi daha da artmaktadır.Bu çalışma 2006 yıllı Temmuz-Ağustos aylarında Türkiye'de Balık yemi üretimi yapan fabrikalar gezilerek, daha önce hazırlanan anketlerin doldurulması ve fabrikaların teknik personelleriyle yapılan bire bir görüşmeler şeklinde yapılmıştır. Çalışmada, Türkiye'de balık yemi üretimi yapan belli başlı fabrikaların mevcut durumlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda balıkçılığın yoğun olarak yapıldığı bölgelerdeki balık yemi fabrikaları incelenmiştir.Araştırma sonucunda; Ülkemizde 19 adet balık yemi üretimi yapan fabrikanın bulunduğu bunlardan 9 tanesinin sadece balık yemi üretimi yaptığı, 10 tanesinin ise diğer karma yemlerin yanında balık yemi üretimi yaptığı tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada balık yemi üretimi yapan fabrikaların ağırlıklı olarak Ege Bölgesinde üretim yaptıkları ve bu fabrikalarda yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan Alabalık, Sazan, Çipura ve Levrek yemlerinin üretildiği tespit edilmiştir.Ülkemizdeki balıkçılık üretim sektörünün hızla yayılması ve üretim kapasitelerinin artmasına paralel olarak yem fabrikalarının sayıları ve kapasiteleri de artmaktadır.Anahtar kelimeler: Balık, Durum tespiti, Karma yem, Yem fabrikaları.Research Project Coğrafi Bilgi Sistemi Tabanlı Balıkçılık Sistemi Kurulması, Van Gölü Örnek Alan Çalışması(2001) Arabacı, Muhammed; Güllü, Kenan; Güven, Bilal; Sarı, Mustafa-Master Thesis The Research of Technical Characteristics of Rainbow Trout (Oncorhynchus Mykiss, Walbaum 1792) Farms in Elazığ Province and Kemaliye District of Erzincan Province(2001) Özgür, M. Erkan; Güllü, KenanÖZET ELAZIĞ İLİ VE KEMALİYE İLÇESİ'NDE BULUNAN ALABALIK (Oncorhynchus mykiss, WALBAUM 1792) ÜRETİM İŞLETMELERİNİN TEKNİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZGÜR, M. İliklin Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Kenan GÜLLÜ Aralık 2001, 35 sayfa Karasal ürünler, mevcut besin ihtiyacını karşılayamamaktadır. Dünyanın °/o7l'i su ile kaplı olmasına karşın akuatik alanlardan elde edilen besin miktarı karadan elde edilenin sadece %4'üdür. Bu durum akuatik alanların besin kaynağı olarak kullanımının çok sınırlı olduğunu ve yeterince kullanılmadığını göstermektedir. Türkiye'deki içsu kaynakları da olması gerektiği gibi değerlendirilememektedir. Çalışma bölgesinde bulunan, Keban ve Karakaya Barajları gibi iki büyük su kaynağının Elazığ ilini yarım ada haline getirmesine ve Kemaliye ilçesinin kaynak suları açısından çok zengin olmasına rağmen maalesef bu kaynaklar atıl durmaktadır. Bu çalışmada, atıl duran su kaynaklarımızın değerlendirilmesi maksadıyla, çalışma bölgesinde bulunan ve alabalık üretimi yapan işletmelerin mevcut durumunu ortaya koyarak, eksikliklerinin giderilmesi ve bu sektörün desteklenerek geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, Elazığ ili ve Kemaliye ilçesi sınırları içerisinde toplam 5 adet alabalık işletmesi tespit edilerek incelenmiştir. Bu işletmelerden, 1 adeti ağ kafeslerde, diğer 4 adeti ise karada beton havuzlarda alabalık yetiştiriciliği yapmaktadırlar. İşletmelerle ilgili, bilgilere ulaşmada; anket çalışması, resmi kayıtların incelenmesi ve işletme sahibi ve personeliyle yapılan bire bir görüşme gibi metotlar kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; işletmelerin genelinde teknik eleman bulunmadığı, buna bağlı olarak havuzların ve sabit yatırımların teknik açıdan yetiştiriciliğe uygun olmadığı ve ayrıca stoklama, yemleme vs gibi teknik uygulamalara riayet edilmemesi nedeniyle birim alandan alınması gereken verimin alınamadığı tespit edilmiştir. İşletmelerin yavru balık üretimi yapmadığı, yavru balık ihtiyaçlarını dışarıdan karşıladığı ve bunun da işletmeye mali yük getirdiği görülmüştür. İşletmelerin en büyük sorunlarından bir tanesinin de balık yeminin kendilerine pahalıya mal olması olarak tespit edilmiştir, işletmelerin balık pazarlama işlerini, çok sınırlı pazarlama usulleriyle yapmalarına rağmen balıklarını pazarlamada sıkıntı çekmedikleri görülmüştür. Bu çalışmanın sonunda; işletmelerin bünyelerinde mutlaka teknik eleman bulundurmaları gerektiği, mevcut suyu yavru balık üretimine uygun olan işletmelerin yavru balık üretimi yapmaları gerektiği, bölgede yetiştiricilik sektörünün geliştirilerek yem ve diğer hammadde ile yardımcı maddelerin yerinde üretilmesiyle daha ucuza temin edilmesi imkanının oluşturulması gerektiği kanaatine varılmıştır. Ayrıca, çalışma Bölgesi'nde bulunan su kaynaklarının, su ürünleri üretimi ve yetiştiriciliği amacıyla, ilgili kurum ve kuruluşlarca incelemeleryapılmalıdır. Buna bağlı olarak bu kuruluşlar, su analizleri gibi teknik araştırmalar yapmak suretiyle, yetiştiricilik yapılabilecek alanları tespit edip, bu yerlerin haritasını çıkarmalıdırlar. Yine bu kuruluşlar müteşebbislere doğru ve teşvik edici yönlendirme yapmalıdırlar. Bu da, bu kuruluşların konuyla ilgili uzman kişileri bünyelerinde bulundurmaları ile mümkündür. Ayrıca, Yöre insanı balık üretimi, yetiştiriciliği ve balık tüketimi açısından bilinçlendirilmelidir. Anahtar Kelimeler: Alabalık, Elazığ, Kemaliye, yetiştiricilik tesisleri teknik özellikler.