Browsing by Author "Güzel, Şenol"
Now showing 1 - 5 of 5
- Results Per Page
- Sort Options
Article 17α-Metiltestosteron’un Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss, W., 1792) Kimyasal kompozisyonu, Fileto Verimi, Viseral Yağ ve Hepatosomatik İndeks Üzerine Etkisi(2006) Güllü, Kenan; Güzel, Şenolİki periyotta gerçekleştirilen bu araştırmanın birinci periyodunda, gökkuşağı alabalığı yavrularına (6,43±0,31 g) 92 gün süreyle 2,5 ve 5 mg/kg-yem oranında 17a-Metiltestosteron (MT) verilmiştir. İkinci periyotta ise 2,5 mg/kg-yem oranında MT verilen grup iki ayrı gruba ayrılarak bu gruplardan birisine 96 gün süreyle daha MT verilmeye devam edilmiş, diğerine ise normal yem verilmiştir. Genel olarak çalışmada; 2,5 mg/kg-yem MT 92 gün ve 188 gün; 5 mg/kg-yem MT ise 92 gün süreyle gökkuşağı alabalığına uygulanmış ve çalışma konusu parametreler üzerine etkileri araştırılmıştır. Kontrol grubu balıklar çalışma süresince MT içermeyen % 42 ham proteinli büyütme yemi ile beslenmişlerdir. Araştırma neticesinde; MT balık etinde, Ham Protein (HP) ve Ham Kül (HK) oranını değiştirmemiş (p>0,05), nem oranını azaltmış, Ham Yağ (HY) oranını ise arttırmıştır (p<0,05). Uygulamanın Fleto Verimi (FV) değerlerini etkilemediği (p>0,05), iç organ ve iç organlar arası yağ yüzdesini ve Hepatosomatik index (HSI) oranını etkilediği bulunmuştur (p<0,05). Sürekli 2,5 mg/kg-yem MT uygulaması iç organlar arası yağı azaltmış, dolayısıyla iç organ yüzdesini düşürmüştür.Article Adi Mürdümük (Lathyrus Sativus) Katılan Rasyonların Aynalı Sazan (Cyprinus Carpio) Fingerlinglerinin Büyüme ve Yem Değerlendirme Özelliklerine Etkileri(1996) Çetinkaya, Osman; Güzel, Şenol-Article Adilcevaz Hidroelektrik Santralı (Bitlis) Baraj Göletinde Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus Mykiss, W., 1792) Kafeslerde Yetiştirilebilirliği ve Büyüme Performansı(2006) Güzel, Şenol; Güllü, KenanBu çalışmada; Bitlis İli, Adilcevaz İlçesinde bulunan Hidroelektrik santrali yükleme havuzunda, ağ kafesler içerisinde, gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss W., 1792) yetiştirilebilirliği ve büyüme performansı araştırılmıştır. 4000 m2 lik yükleme havuzunda, 10 adet (her biri 87,5 m3 su hacimli) ağ kafes kullanılarak yapılan bu çalışmada, her bir ağ kafese başlangıç ağırlıkları 5,12±0,45, 15,25±0,92, 30,62±1,07, 60,80±2,48 ve 90,92±3,15 g olan 4200’er adet gökkuşağı alabalığı kullanılmıştır. Yem materyali olarak ticari pelet yemlerin (%42 ham protein, %12 ham yağ ve 3200 kcal/kg metabolik enerjili) kullanıldığı bu çalışma 19 ay sürmüştür. Su sıcaklığı ortalaması yıl boyunca 6,97±1,12 ile 11,90±0,20°C arasında değişim göstermiştir. Balıkların ölçüm ve tartımları rasgele örnekleme metodu kullanılarak yapılmıştır. 5 g başlangıç ağırlığına sahip balıklar 281,44±8,14 g ağırlığa 19 ayda ulaşırken, 15 gramlık balıklar 247,25±6,85 g ağırlığa 14 ayda, 30 gramlık balıklar 265,36±7,16 grama 11 ayda, 60 gramlık balıklar 261,54±7.03 grama 7 ayda ve 90 g başlangıç ağırlığına sahip balıklar ise 245.06±7.14 gram ağırlığa 5 ayda ulaşmışlardır. Yem dönüşüm oranı 1.62 ile 1.70 arasında gerçekleşmiştir. Sonuç olarak, gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliği için su sıcaklık değerlerinin bu kaynakta uygun olduğu zaman aralığının Nisan-Aralık ayları arası olduğu ve porsiyonluk ağırlığa ulaşma süresi göz önüne alındığında öncelikle tercih edilecek ortalama başlangıç ağırlıklarının 60 ile 90 gramlar olacağı, 30 gramdan daha küçük balıkları stoklamanın verimli olmayacağı tespit edilmiştir. Yine bu çalışmayla, küçük çaplı hidroelektrik santrallerinin yükleme havuzlarında, ağ kafeslerde balık yetiştiriciliğinin ek faaliyet olarak yapılabileceği ortaya konulmuştur.Master Thesis Aynalı Sazan (Cyrinus Carpio L.) Rasyonlarında Protein ve Enerji Kaynağı Olarak Adi Mürdümük (Lathyrus Sativus L.) Kullanımı Üzerine Bir Araştırma(1996) Güzel, Şenol; Çetinkaya, Y. OsmanBu çalışmada, aynalı sazan (Cyprinus carpio L.) rasyonlannda, baklagil yem bitkilerinden adi mürdümüğün {Lathyrus sativus), protein ve enerji kaynağı olarak kullanılabilirliği ve balığın büyümesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma süresince iki ayrı deneme yapılmış, I. deneme 21 Nisan-9 Haziran 1995 arasında 50 gün, II. deneme 19 Temmuz-20 Ağustos 1995 arasında 32 gün devam etmiftk Birinci denemede 30x40x60 cm ebatlarında cam akvaryumlar ve ortalama ağırlıkları 2.5g. olan aynalı sazan fingerlingleri; II. denemede, 70x80x250cm. ebatlanndaki fiberglas yavru büyütme tanklar ve ortalama ağırlıkları 50g. olan iki yazlık aynalı sazanlar kullanılmıştır. Araştırmada, yem materyali olarak, balık unu, mısır unu buğday kepeği, bitkisel yağ, pamuk tohumu küspesi, mineral karması, vitamin karması ve mürdümükten hazırlanan eşit proteinli ve eşit enerjili 5 ayrı rasyon kullanıldı. Kontrol grubuna adi mürdümük konulmadı, diğer rasyonlara, gerekli oranlarda pamuk tohumu küspesi ve mısır unu çıkarılarak, %10, %20, %30 ve %40 oranında adi mürdümük katıldı. Deneme balıklan günde 3-4 defa, ad-libutum olarak yemlendi. Deneme süresince günlük olarak su sıcaklıkları, çözünmüş oksijen (Ç.O.) ve pH değerleri ölçüldü. Balıklar 10 mgl kinaldin solüsyonunda bayıltılarak çatal boylan 0.1 cm ağırlıklan 0.1 g. hassasiyetle belirlendi. Deneme gruplanna ait ortalama canlı ağırlık ve boy artışlan oransal ve spesifik büyüme oranlan, yem değerlendirme katsayılan, canlı ağırlığa göre günlük yem tüketimi, hepatosomatik indeks, kondisyon faktörü, karkas verimi, yaşama oranı, protein etkinlik oranı belirlendi, deneme boyunca balık davranışlan kaydedildi kullanılan yemlerin ve balık etinin kimyasal bileşimi analiz edildi. Deneme boyunca ortalama su sıcaklığı: 20±2 °C, Ç.O: 5.0±0.5 mg/1, pH:8.0±0.2 olarak kaydedildi. Hazırlanan rasyonlann ortalama bileşimleri % 93 kuru madde, %37 ham protein %8 ham yağ, % 5.6 ham selüloz, % 10 ham kül olarak bulundu. Sindirilebilir enerji düzeyi 3254±30 kcal/kg olarak hesaplandı. 1. deneme sonunda gruplara ait balık eti bileşimleri kontrol grubunda (A grubu):Nem:%76.75, HP:%17.64 HY:%4.4, HK:%1.62; %10 mürdümüklü yemle beslenen B grubunda:Nem:%77.17 HP:%17.36, HY:%4.4, HK:%1.22; %20 mürdümüklü yemle beslenen C grubunda:Nem:%78.12, HP:%17.29, HY:%4.2, HK.%1.44 %30 mürdümüklü yemle beslenen D grubunda:Nem:%78.64, HP:%16.86, HY:%3.6 HK:%1.16; %40 mürdümüklü yemle beslenen E grubunda:Nem:%78.05, HP.%17.96 HY:%4.2 HK:%1.29 olarak bulunmuştur. II. deneme sonunda ise A grubunda: Nem:%77.60 HP:%18.00, HY:%3.37, HK:%1.00; B'de: Nem:%78.36, HP:%18.38, HY:%3.41 HK:%0.9 C'de:Nem:%79.44, HP:%18.14, HY:%1.92, HK:%0.9; D'de:Nem:%78.05 HP:%18.44 HY:%1.40, HK.%0.9 ve E grubunda: Nem:%80.02, HP:%18.02 HY:%1.33, HK.%0.9 olarak bulunmuştur. I. ve II. denemede yemdeki mürdümükoranındaki artışa bağlı olarak, balık elindeki nem oranı artmış, HP değişmemiş, HY ve HK. oranlan azalmıştır. Her iki deneme sonunda, deneme sonu ortalama canlı ağırlık ve boy değerleri arasındaki farklılıklar, istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Oransal büyüme (OB) ve spesifik büyüme oranı (SBO) her iki denemede de, mürdümük oranındaki artışa parelel olarak azalmıştır. I. denemede OB değerleri; A grubunda: %283.13, B: %229.53 C: %215.04 D: %194.24, E: %193.14 olarak, II. denemede ise, A grubunda: %84.14 B: %63.49 C: %73.71, D: %54.90, E: %53.32 bulunmuştur. Spesifik büyüme oranlan 1 denemede A grubunda: %2.69, B: %2.44, C: %2.30, D: %2.18, E: %2.04, II. deneme ise, A grubunda: %1.94, B: %1.54, C: %1.74, D: %1.37, E: %1.33 olarak hesaplanmıştır. Yem değerlendirme katsayısı (YDK), 1. denemede; A grubunda: 1.82 B2.09, C:2.33, D:2.02, E:2.12, Il.denemede ise; A:1.50, B:1.79, C:1.89, D:2.07 E: 2.27 olarak bulunmuştur. Canlı ; ağırlığa göre günlük yem tüketimi (CAGYT) I. denemede; A grubunda: 3. 65, B:4.11, C:4.48, D:4.52, E:4.33 II. denemede ise; A grubunda:2.18,B:2.17, C:2.32, D:2.44, E:2.47 olarak, protein etkinlik oranlan (PEO) I. denemede; A grubunda: 1.46, B:1.07, C:1.12, D: 1.33, E: 1.27, II. denemede ise; A grubunda: 1.78, B: 1.48, C: 1.38, D: 1.30, E: 1. 1 9 olarak tesbit edilmiştir. Deneme gruplannda, mürdümük oranındaki artışa parelel olarak YDK ve CAGYT oranında artış, PEO değerlerinde ise azalma tesbit edilmiştir. Deneme gruplannda, mürdümük oranındaki artışa parelel, hepatosomatik index değerinde bir azalma görülmektedir. I. denemede HI değeri, A grubunda:%3.91, B:%3.70 C:%3.40 D:%3.42, E:%3.35 olarak bulunurken, Il.denemede A:%3.81, B%:3.21 C:%3.28 D:%3.24, E.%2.96 olarak bulunmuştur. Kondisyon faktörü değerleri; I. denemede A grubunda:2.74, B:2.86, C:2.90 D:2.90, E:2.89, II. denemede A grubunda:2.71, B:2.65 C:2.66, D:2.58, E:2.57 olarak hesaplanmıştır. Her iki denemede, gruplar arası kondisyon faktörleri arasındaki farklılıklar önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Karkas verimleri, I. denemede A grubunda:%87.20 B:%87.90, C:%84.27, D:%84.25, E:%84.65, II. denenemede A grubunda:%88.62 B:%88.86, C:%88.32, D:%88.64, E:%88.60 olarak hesaplanmıştır. Birinci ve ikinci denemeler sonunda, gruplar arasındaki karkas verimi farklılıkları, I. denemede önemli (P<0.05), II. Denemede ise, önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Her iki denemede, deneme gruplarına ait yaşama oranı değerleri farklı olmakla birlikte, bu farklılığın kullanılan rasyonlara bağlanamayacağı, I. denemede, denemenin ikinci haftasında, C, D ve E gruplarında Dactylocyrus parazitinin yol açtığı ölümler görülmüştür. Ayrıca, akvaryum ve tankları havalandıran motorların zaman zaman arızalanması, çözünmüş oksijenin azalmasına ve balıkların ölümüne yol açmıştır. Deneme süresince yapılan gözlemlerde; %30 ve %40 oranında adi mürdümük kapsayan rasyonlarla beslenen balıklarda, sürekli stres hali görülmüştür..Sonuç olarak; klasik aynalı sazan rasyonlarına %10-%40 adi mürdümük ilavesi şu etkileri yapmıştır: oransal ve spesifik büyüme oranlan azalmış, YDK artarken PEO ve yemden yararlanma düşmüş, canlı ağırlığa göre günlük yem tüketimi artmış ve birim ürün başına yem masrafı artmış, mürdümüğün muhtemel negatif yan etkileri, HI değerini değiştirmiş ve balık etindeki kuru madde oranını azaltmış, %30 ve %40 adi mürdümük ihtiva edilen yemler balıkta strese neden olmuştur. Adi mürdümük, ham protein ve total enerji bakımından, karma balık yemleri için uygun bir yem kaynağı görülmekle birlikte aynalı sazan balıklarının bu yemi etkin olarak değerlendiremedikleri ortaya çıkmaktadır. Adi mürdümüğün aynalı sazanlarda gerçek sindirim oranının ve muhtemel yan etkilerinin araştırılması gerekmektedir. Adi mürdümüğün aynalı sazan rasyonlarında kullanımının uygun olmayacağı söylenebilir.Master Thesis The General State, Problems and Solution Suggestions of Incubation Houses of Rainbow Trout (Oncorhynchus Mykiss, W., 1792) Enterprises in Van Province(2009) Özok, Gönül Saniye; Güzel, ŞenolBu çalışma, Van ilinde bulunan alabalık işletmelerindeki kuluçkahanelerinin genel durumları, mevcut kapasiteleri, problemleri ve çözüm önerileri üzerine yapılmıştır. Çalışma Kasım 2006-Aralık 2008 tarihleri arasında yürütülmüş ve kuluçkahanesi olan 8 adet alabalık işletmesinde kuluçkahanelerin mevcut durumlarını, genel özelliklerini ve sorunlarını içeren veriler anketleme ile toplanmıştır. İşletme sularında bazı fiziko kimyasal analizler yapılmış, işletmelerin yavru üretim başarı oranlarını test etmek amacıyla pilot bir çalışma yapılmış ve mevcut kuluçkahane sahipleri ve çalışanları ile birebir görüşmeler yapılarak yerinde incelemeler ve gözlemler kaydedilmiştir.İlimizde faal halde bulunan 17 işletmenin 8'inde irili ufaklı kuluçkahane mevcuttur (%47). Kuluçkahanesi olan işletmenin porsiyonluk balık proje üretim kapasitesi 341 ton/yıl, mevcut kapasitesi 164 ton/yıl ve faal kapasitesi 155 ton/yıl, yıllık yavru üretim miktarı ise, 533.800 adet/yıldır. İşletmelerin ilkel şartlarda üretim yaptıkları, yumurtaların kuluçkalanması ve larval bakım konusunda teknik eksikliklerin olduğu belirlenmiştir. İşletmelerin yavru üretim başarısı % 0-18'dir. Kuluçkahanede kullanılan sularda bulanıklık ana sorundur. İşletmenin büyük bir kısmı il dışından yavru balık temin ettikleri ve bazı işletmelerin yurt dışından ithal edilen gözlenmiş yumurta getirttikleri belirlenmiştir. Verileri test etmek amacıyla yapılan pilot çalışma sonucu yavru balık üretim oranı %12.12 olduğu belirlenmiştir.İlimizde bulunan işletmeler genelde küçük aile tipi alabalık işletmeleridir. Kuluçkahanelerin geneli maddi imkânsızlıklardan dolayı ilkel şartlarda üretim yapmaya çalışmaktadır. Maddi olanakları iyi olan işletmelerse yeterli teknolojiyi kullanacak yetişmiş elamanları istihdam etmediklerinden dolayı yavru üretiminde gerekli başarıya ulaşamamaktadırlar.Bazı işletmeleri sadece yavru üretimine yönlendirilmeli ve teşvik edilmelidir. Yetiştiricilerin örgütlenmesi sağlanarak bir çatı altında toplanması ve bölgede uygulanacak hibe fonlarından faydalanması sağlanmalıdır.