Browsing by Author "Gençdal, Faik"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Article Tarımsal Kalkınma Kooperatif Ortağı Olan ve Olmayan Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Belirli Kriterler Açısından Karşılaştırılması: Van İli Gevaş İlçesi Örneği(2016) Yılıdırım, İbrahim; Gençdal, Faik; Terin, MustafaÇalışmada Van İli Gevaş ilçesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde bulunan İkizler Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ortak 37 ve ortak olmayan 44 işletme, sosyo-demografik ve işletmecilik özellikleri bakımından karşılaştırılmıştır. Veriler 2009 yılına ait olup, 81 işletme yöneticisinden yüz yüze yapılan anketle toplanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin anlamlılığının belirlenmesinde ki-kare testi kullanılmıştır. Ayrıca, inek başına düşen süt üretim miktarı ile bunun üzerinde etkili olabileceği öngörülen başlıca değişkenler için En Küçük Kareler Yöntemi (Doğrusal Regresyon Denklemi) kullanılarak tahminci katsayılar bulunmuştur. Kooperatife ortak ve ortak olmayan işletmeler arasında eğitim düzeyi, işletme başına düşen inek sayısı, inek başına düşen ortalama günlük süt verimi, sağım süresi ve işletmede kullanılan toplam süt yemi miktarı bakımından istatistikî açıdan anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Aynı şekilde, kooperatife ortak olan ve olmayan işletmeler arasında suni tohumlama yaptırma, süt sığırcılığı ile ilgili eğitim alma ve işletmede kayıt tutma arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Regresyon analiz sonuçları dikkate alındığında, işletmelerin kooperatife ortak olma, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri ile irtibatlı olma, kültür ırkı ineklere sahip olma ve işletme yöneticileri deneyiminin inek başına düşen süt üretim miktarı üzerinde pozitif, yerli ırk ineğe sahip olmanın ise negatif yönde önemli etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.Master Thesis The Comparative Economic Analysis of Dairy Farms Associated With İkizler Agricultural Development Cooperative and Non-Associated With the Cooperetive(2010) Gençdal, Faik; Yıldırım, İbrahimBu çalışmada Van İli Gevaş İlçesi İkizler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne üye olan ve üye olmayan süt sığırcılığı işletmeleri ekonomik açıdan karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.Çalışmanın verileri 2009 üretim yılına ait olup, Kooperatife üye 37 işletmeden ve Kooperatife üye olmayan 44 işletmeden anket yöntemi ile toplanmıştır. Örnek hacmi Kooperatife üye işletmeler için tam sayım yöntemi ve Kooperatife üye olmayan işletmeler için tabakalı tesadüfî örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir.Kooperatife üye işletmelerde işletme başına düşen süt sığırı sayısı, süt sığırı başına düşen günlük süt verimi ve sağım süreleri sırasıyla 4.46 adet, 11.74 kg ve 237.6 gün'dür. Kooperatife üye olmayan işletmelerde bu miktarlar kültür ırkı süt sığırcılığı işletmeleri için sırasıyla 3.15 adet, 11.54 kg. ve 210 gün ve yerli ırk süt sığırcılığı işletmeleri için 3.06 adet, 4.21 kg ve 215.29 gün'dür.Kooperatife üye işletmelerde süt sığırı başına günlük yem tüketimi 19.93 kg'dır (12.37 kg kaba yem ve 7.56 kg kesif yem). Kooperatife üye olmayan kültür ve yerli ırk süt sığırcılığı işletmelerde bu miktarlar sırasıyla 13.47 kg (9.88 kg kaba yem ve 3.59 kg kesif yem) ve 11.19 kg'dır (9.29 kg kaba yem ve 1.19 kg kesif yem). Yem masraflarının toplam değişken masrafları içindeki payı Kooperatife üye olan işletmelerde % 91.74; Kooperatife üye olmayan kültür ırk ve yerli ırk süt sığırcılığı işletmelerinde ise sırasıyla % 90.36 ve % 84.54'tür.Kooperatife üye işletmelerde bir kg sütün maliyeti 0.87 TL'dir. Bu değer Kooperatife üye olmayan kültür ve yerli ırk süt sığırcılığı işletmelerde sırasıyla 0.73 TL ve 1.66 TL'dir.Anahtar Kelimeler: Süt sığırcılığı işletmeleri, ekonomik analiz, İkizler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi