Browsing by Author "Kafkas, Nesibe Ebru"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Article Characterization of Pomegranate Genetic Resources in Southeastern Anatolia, Turkey, With an Emphasis on Sugar and Organic Acid Profiles(Springer india, 2025) Polat, Yakup; Akbari, Azam; Celik, Ferit; Kafkas, Nesibe Ebru; Gundogdu, MuttalipPomegranate (Punica granatum L.) is an ancient fruit cultivated in Anatolia, rich in genetic diversity. This study characterizes 17 promising pomegranate genotypes from the Southeastern Anatolia region of Turkey, focusing on their physicochemical properties, sugar, and organic acid profiles. The genotypes showed significant variation in fruit weight (211-498 gr), grain yield (52.5-75.0%), and juice yield (37.4-58.4 w/v). Total soluble solids (TSS) ranged from 13.1 to 16.9 degrees Brix and titratable acidity from 0.28 to 2.58%. The total phenolic content varied between 43.3 and 224 mg GAE/100 g, while antioxidant activity ranged from 58.9 to 86.6% DPPH inhibition. Anthocyanin content ranged from 0.04 to 19.8 mg cyanidin-3-glucoside equivalent/L. Fructose was the predominant sugar in all genotypes, followed by glucose and xylose. The genotype 63 HAL 26 had the highest levels of glucose, fructose, and total sugars. Citric acid was the dominant organic acid in all genotypes, with 63 HAL 03 having the highest organic acid content. Additionally, 63 HAL 25 exhibited the highest vitamin C content among the genotypes. Genotypes such as 63 HAL 28, 63 HAL 29, 63 HAL 35, 63 SUR 54, 63 SUR 56, and 63 SUR 65 are particularly suited for fruit juice production due to their high juice content and balanced sweet-sour flavor. These findings provide valuable insights for breeding programs and highlight the potential applications of specific genotypes in the food and nutraceutical industries.Article Comparative Analysis of Fruit Quality Parameters and Volatile Compounds in Commercially Grown Citrus Cultivars(de Gruyter Poland Sp Z O O, 2025) Polat, Yakup; Cimen, Berken; Celik, Ferit; Eksi, Esra; Koc, Gokmen; Ercisli, Sezai; Kafkas, Nesibe EbruThis study compared key fruit quality parameters among seven commercially grown citrus cultivars (kumquat, limequat, Moro blood, Alacal & imath; calamondin, Lem-onquat, pink lemon, Indio mandarinquat) from different species. Total phenolic content ranged from 92.37 to 550.28 mg gallic acid equivalent/g, and total antioxidant capacity varied from 65.03 to 92.74%. Sucrose was identified as the predominant sugar across all cultivars, with the highest content (63.66 g/kg) found in "Moro blood." Citric acid was the major organic acid present in all varieties, with "Pink lemon" exhibiting the highest level (58.91 g/kg). l-Ascorbic acid, valued for its vitamin and antioxidant properties, reached its peak (1.03 g/kg FW) in the Moro blood variety. Volatile compound analysis was conducted using gas chromatography/mass spectrometry with solid-phase micro extraction (SPME) fibres (blue, red, and grey) for both fruit peel and juice. Dl-Limonene was identified as the predominant volatile compound in both peel and juice extracts across all SPME fibres used.Doctoral Thesis The Selection, Morphological. Biochemical and Molecular Characterization of Pomegranate (punica Granatum L.) Genetic Resources in Şanliurfa Region(2023) Polat, Yakup; Çelik, Ferit; Kafkas, Nesibe EbruBu çalışma, Şanlıurfa'nın Birecik, Halfeti ve Suruç ilçelerinde nar popülasyonun yoğun olarak bulunduğu lokasyonlarda, UPOV kriterleri baz alınarak belirlenen 127 adet nar genotipi üzerinde yürütülmüştür. Yapılan pomolojik ve kimyasal analizler sonucunda ilk yıl 127 adet genotip, ikinci yıl 45 adet genotip tartılı derecelendirmeye tabii tutulmuş ve her bir özelliğe ait önem derecelerinin, yüzdelik dilimleri alınarak puanların toplanmasıyla ikinci yılın sonunda üstün özelliğe sahip 17 adet genotip tespit edilmiştir. Yürütülen çalışmada üstün özelliklere sahip ümitvar olarak seçilen 17 genotipin meyve ağırlığı 211.2- 498 g, dane randımanı %52.55 - %75.01, meyve suyu randımanı 37.46 ml ile 58.4 ml değerleri arasında saptanmıştır. Çalışmada, suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı %13.10 - %16.95 arasında, titre edilebilir asitlik %0.28 - %2.58 arasında değişmiştir. Narda önemli kalite parametreleri olan toplam fenolik madde miktarı 43.34-224.17mg /100 g gallik asit aralığında, toplam antioksidan içeriği %58.93-%86.64, toplam antosiyanin içeriği 0.04-19.81 mg, siyanidin 3-glikozit/L değer aralıklarında tespit edilmiştir. Çalışmada şeker analizinde tüm genotiplerde en yüksek değer fruktoz olurken bunu sırasıyla glikoz ve ksiloz şekerleri takip etmiştir. Şeker analiz sonuçlarına göre glikoz, fruktoz, toplam şeker ve SÇKM bakımından 63 HAL 26 no'lu genotipi en yüksek bulunmuştur. Organik asitler bakımından ise (okzalik asit, sitrik asit, malik asit ve süksinik asit) tüm genotiplerde en yüksek sitrik asit bulunmuştur. Organik asitler bakımından 63 HAL 03 genotipi C vitamini bakımından ise 63 HAL 25 no'lu genotipi diğer genotiplere göre daha yüksek bulunmuştur. Nar genotiplerinin genetik ilişkilerini belirlemek amacıyla 40 adet SSR primeri kullanılmış bu primerler içinden 36 adedi değerlendirmeye alınmıştır. Çalışmada toplam 179 allel elde edilmiş, ortalama etkili allel sayısı (Ne =2.41), beklenen heterozigotluk değeri ortalaması (He=0.49), gözlenen heterozigotluk ortalaması (Ho=0.26) ve polimorfizm bilgi içeriği değerleri ortalaması (PIC) 0.46 olarak hesaplanmıştır. Çalışmada 36 primer içinden 31 adet lokus polimorfik 5 adet lokus ise monomorfik bantlar üretilmiştir. UPGMA analizi sonucunda elde edilen dendogram ile biri büyük ve diğeri küçük olmak üzere iki ana gruba ayrılmıştır. Genotiplerin büyük çoğunluğu 2. ana grupta yer almıştır. Çalışmada üstün özelliklere sahip genotipler dendogramda Grup I 'de A ve B olarak alt gruplarında yer almıştır. Genotipler arası genetik benzerlik indeksinin 0.08 - 0.90 arasında olduğu tespit edilmiştir.Article Ssr Markers-Based Molecular Characterization and Genetic Diversity in Pomegranate (Punica Granatum L.) Genotypes(Springer, 2025) Polat, Yakup; Karci, Harun; Celik, Ferit; Kafkas, Salih; Kafkas, Nesibe EbruPomegranate (Punica granatum L.) is the most important Lythraceae family species of the Myrtales order. It is one of the quite old fruit species and the pomegranate history goes back about five thousand years, is consumed by people for food and medicine. In the current study, 40 simple sequence repeat (SSR) primers were screed to determine the genetic relationships of 127 pomegranate genotypes sampled from distinct locations with genetic resources in Turkiye. In total, 34 SSRs generated a total of 177 alleles, the average number of effective alleles (Ne = 2.50) and the average expected heterozygosity value (He = 0.53) were estimated., The observed heterozygosity was measured for each marker with an average of 0.36. The average polymorphism information content (PIC) was estimated as 0.48. Phylogenetic tree was constructed using a total of 34 polymorphic markers based on unweighted pair group method with arithmetic mean (UPGMA) analysis of pomegranate genotypes, and genotypes were clustered into two major groups with subgroups. STRUCTURE analysis was also carried out to calculate the possible population number according to Delta K value that has picked the point corresponding to population number. Delta K was picked in K = 2, population was divided to two main clusters. The results of UPGMA and STRUCTURE analyses were examined, and both analyses were found to corroborate each other. The analysis of molecular variance exhibited 38 and 36% of the total variance between and within the populations. This is the first comprehensive molecular report enjoyed in Turkiye germplasm for pomegranate. These results can be utilized to establish novel breeding orchards or consist of the populations and to reveal the marker-trait association. Hence, it brings knowledge quality in pomegranate breeding programs.