Browsing by Author "Kalkan, Nalan Nazan"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Article Karaerik (Ci̇mi̇n) Klonlarının Toplam Fenolik ve Antioksidan İçerikleri Bakımından Karşılaştırılması(2018) Kunter, Birhan; Keskin, Nurhan; Oguz, Dilhem; Karadoğan, Birol; Kalkan, Nalan NazanÜzüm, insan sağlığı üzerine olumlu etkileri olan fenolik bileşikler ve antioksidanlarca zengin gıdalariçerisinde değer verilen bir yere sahiptir. Fenolik bileşikler ve antioksidanlar, bileşiminde bulunduklarıüzüm ve üzüm ürünleri yoluyla beslenmeye katıldıklarında bugün bilinen mekanizmalarla insan vücudunazarar veren serbest radikalleri yakalamakta, oksidatif hasara neden olan substratın oksidasyonunu büyükölçüde geciktiren veya engelleyen karşı duruşa hizmet etmektedirler. Bu çalışmada Türkiye asma genpotansiyeli içerisinde Kuzey Doğu Tarım Bölgesi’nin yegâne ve özgün standart sofralık çeşidi olarakönemli Karaerik (Cimin) üzüm çeşidine ait klonlar (Klon 13, Klon 15, Klon 18, Klon 19, Klon 23 ve Klon30), toplam fenolik ve antioksidan özellikleri bakımından karşılaştırılmıştır. Çalışmalardaspektrofotometrik yöntemler kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, klonların toplam fenolik bileşikiçerikleri 1.15 mg gallik asit eşdeğeri (GAE) g⁻¹ (Klon 18) ile 2.20 mg GAE g⁻¹ (Klon 13) arasındadeğişirken, antioksidan içerikleri 147.37 μg 100 g⁻¹ (Klon 18) ile 190.05 μg 100 g⁻¹ (Klon 15) arasındadeğişim göstermiştir.Article Karaerik Üzüm Çeşidinde Tanelerin Bazı Önemli Fizikokimyasal Özellikleri Üzerine Gövde Yükseklikleri ve Terbiye Sistemlerinin Etkileri(2018) Keskin, Nurhan; Kalkan, Nalan NazanBu çalışmada, farklı gövde yükseklikleri (75-100-125 cm) ve terbiye sistemleri (Duvar, Y, Baran) üzerinde yetiştirilen Karaerik üzüm çeşidinin bazı fizikokimyasal özellikleri üzerine gövde yükseklikleri ve terbiye sistemlerinin etkileri incelenmiştir. Çalışmada renk (L*, a*, b*, C, h˚), salkım ağırlığı (g), tane ağırlığı (g), pH, % TA, % SÇKM, Oİ, şeker, organik asit, C vitamini, antioksidan aktivite (FRAP) ile toplam ve bireysel fenolik bileşikler ele alınmıştır. Çalışma sonucunda, farklı terbiye sistemi ve gövde yüksekliğinin, b*, h˚, salkım ağırlığı, tane ağırlığı, pH, % TA, %SÇKM, Oİ, şeker, organik asit, makro-mikro besin elementleri ve bireysel fenolik bileşik içeriğine önemli bir etkisinin olmadığı, bununla birlikte rengin açıklık ve koyuluğu (L), yoğunluğu (a*), doygunluğu (C), antioksidan aktivite ve toplam fenolik içeriğini etkilediği görülmüştür. Elde edilen veriler doğrultusunda 125 cm gövde yüksekliği ve kalite açısından artıları nedeni ile Y destek sistemi ile desteklenen çift kollu sabit kordon terbiye şeklinin öne çıktığı söylenebilir.