Browsing by Author "Karasu, Yakup"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Biochemical Identification of Grape Varieties (v. Vinifera L.) Growed in Muş Region(2023) Karasu, Yakup; Doğan, AdnanBu çalışma Muş merkez ilçe ve üzüm yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı köylerde yürütülmüştür. Yörede yetişen yerel üzüm çeşitleri araştırmanın bitkisel materyalini oluşturmuştur. Bitkisel materyal olarak Muş yöresinde yetiştirilen; Beyaz Üzüm, Dana Gözü, Dana Gözü 2, Dımışkı, Elazığ Kırmızısı, Güz Beyazı, Kaşper, Keçi Memesi, Keji Beyazı, Kırmızı Üzüm, Kuru Üzüm, Lüle Beyazı, Vakkas Dişi, Vakkas Erkek (Sıkı), Sinciri, Sulu Üzüm ve Vakkas çeşitleri olmak üzere toplamda 17 farklı üzüm çeşidi çalışma kapsamında incelenmiştir. Örnekler Ekim (2022) ayı ortalarında Muş ili sınırları içerisinde toplanmış ve aynı dönemde ölçüm ve analizlere başlanmıştır. Salkım, tane ve çekirdek eni/boyu, çekirdek ağırlık ölçümleri yapılmış. Biyokimyasal analizlerden meyve suyu pH'sı, TEA, SÇKM miktarı, Toplam fenolik madde miktarı, toplam flavonoid, toplam monomerik antosiyanin ve antioksidant aktivite testleri, Bireysel fenolik bileşikler ve C vitamini içerikleri belirlenmiştir. Bireysel Fenolik Bileşik içerikleri HPCL yöntemiyle, Toplam Antioksidan içerikleri FRAP ve DPPH yöntemiyle tespit edilmiştir. Toplam Fenolik Madde değişimleri incelendiğinde; çeşitler arasında en yüksek Dana Gözü-2 (249.73±24.29 mg GAE g-1 fw), en düşük Beyaz Üzüm (52.70±1.67 mg GAE g-1 fw) çeşidinde; Toplam Flavonoid Madde değişimleri çeşitler arasında en yüksek Dımışkı (91.53±4.62 mg QE g-1 fw) , en düşük Beyaz Üzüm'de(42.80±2.95 mg QE g-1 fw) üzüm çeşidinde; Toplam Antioksidan Aktiviteleri çeşitler arasında DPPH yöntemine göre antioksidan kapasitesi en yüksek Dımışkı (18.45±0.81 mmol TE g-1 fw), en düşük Vakkas Dişi (1.98±0.02 mmol TE g-1 fw) bulunurken, FRAP yöntemine göre antioksidan kapasitesi en yüksek Sulu Üzüm (14.16±0.12mmol TE g-1 fw), en düşük Vakkas Dişi (2.37±0.02 mmol TE g-1 fw) üzüm çeşidinde bulunmuştur. Antosiyanin değişimleri; çeşitler arasında en yüksek Kırmızı Üzüm (8.03±0.04 mg cyanidin 3-glucoside g-1 fw), en düşük Vakkas Dişi (2.37±0.02 mmol TE g-1 fw) üzüm çeşidinde; Vitamin C değişimleri; çeşitler arasında en yüksek Dımışkı (23.27±0.15 mg 100 g-1), en düşük Dana Gözü (3.83±0.03 mg 100 g-1) üzüm çeşidinde bulunmuştur. Toplam Fenolik Madde, Toplam Flavonoid, Toplam Antioksidan Kapasite, Antosiyanin, Vitamin C, Çekirdek İriliği, Çekirdek Ağırlığı, Bireysel Fenolik Bileşikler istatistiksel olarak önemli [(P<0.001), (P<0.05)] bulunmuştur.