Browsing by Author "Karik, Ünal"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Article Determination of Nutritive Value and Analysis of Mineral Elements for Wild Edible Stachys Lavandulifolia Vahl. Var. Lavandulifolia Growing in Eastern Anatolia(2019) Eryiğit, Tamer; Tunçtürk, Rüveyde; Tunçtürk, Murat; Karik, ÜnalThe genus Stachys (Lamiaceae) is represented by about 300 species found in the world. Turkey is one of the richestcountries in Stachys diversity being represented by 83 species with a level of 48% endemism. In this study, Stachyslavandulifolia Vahl. was collected from Alacabük mountain of Tatvan in Eastern Anatolia. S. lavandulifolia Vahl. subsp.lavandulifolia, known as “dağ çayı, tüylü çay”, is widely consumed in Anatolia as herbal tea. Stachys species belong toone of the oldest medicinal plants that are used both for pharmaceutical purposes and in folk medicine; It is used for thetreatment of gastrointestinal and respiratory disorders, and is known as an appetizer, carminative, stimulant, digestive,diuretic, and throat pain reliever. Wild plants gathered from nature are cheaper food and important for human health.Thus, in the present study, nutritional value and mineral composition of used parts of selected S. lavandulifolia Vahl. var.lavandulifolia was investigated.In laboratory analysis, total ash, % N, crude protein, crude fiber and pH were examined as nutritional value. Usefulminerals (Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, P, S and Zn) and some heavy metals (Cd, Co, Cr and Pb) that are hazardouselements for livings were also determined. The total ash, total nitrogen and crude protein, pH and crude fiber content ofthe plants were identified as 7.00%, 1.31%, 8.03%, 6.53% and 38.40%, and respectively. Mineral analysis showed thatthe wild plants samples contained considerably high amounts of potassium (17.46g/kg), phosphorus (4.70g/kg), calcium(17.25g/kg), magnesium (2.47g/kg), iron (241.37mg/kg), manganese (22.95mg/kg) and zinc (18.56mg/kg). This workcontributed to the nutritional properties of some wild plants, and the results may be useful for the evaluation of dietaryinformation.Article Limonotu (Lippia Citriodora H.b.k.) Uçucu Yağının Morfolojik ve Gün İçindeki Değişimi(2019) Çınar, Orçun; Tunçtürk, Murat; Sekeroglu, Nazim; Karik, ÜnalBu çalışmanın amacı, Menemen-İzmir/Türkiye’de kültürü yapılan limonotu (Lippia citriodora H.B.K.) bitkisinin yaprak ve çiçeklerindeki uçucu yağların bileşimini analiz etmek ve morfolojik ve gün içindeki değişiminin uçucu yağların bileşimine etkisini belirlemektir. Yaprak ve çiçeklerdeki uçucu yağlar Clevenger tipi aparey ile hidrodistilasyon yöntemine göre çıkarılmıştır. Uçucu yağların analizi gaz kromatografisi (GC-FID) ve gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi (GC-MS) sistemleri kullanılarak belirlenmiştir. Yapraklardaki uçucu yağlar en yüksek %1,64 ile öğleden sonra saat 16.00’da, en düşük %0,78 ile sabah 10.00’da bitkinin dip kısımlarından alınan yapraklardan elde edilmiştir. Çiçeklerdeki uçucu yağlar 16.00’da alınan örneklerde %1,17, 10.00’da alınan örneklerde %0,86 olarak belirlenmiştir. Bütün uçucu yağlardaki ana bileşenler limonen, neral ve geranial olarak bulunmuştur. Bu bileşenlerin oranı günün farklı zamanı ve alındığı bitki bölümüne göre değişim göstermiştir. Limonen, neral ve geranial’ın en yüksek en düşük oranları yaprak uçucu yağ örneklerinde %12,2-22,6, %15,6-23,6, %22,7-35,8 ve çiçek uçucu yağ örneklerinde %16,3-28,5, %20,2-16,2, %30,3-23,8 arasında saptanmıştır.Article Türkiye’de Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Üretimi, Ticareti ve Gelecek Perspektifi(2019) Tunçtürk, Murat; Karik, ÜnalTıbbi ve aromatik bitki kültüründe karşılaşılan sorunları çözmek, araştırmayı bir bütün olarak ele almak, bu çalışmaları düzenlemek ve çalışan insanlar ve kurumlar arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla 1990 yılında T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ulusal Araştırma Projesi başlatılmıştır. Bu çalışmaların temel amacı, Türkiye'deki tıbbi, aromatik ve boya bitkilerinde farklı endüstrilerin ihtiyaç duyduğu standart ve kaliteli hammaddelerin üretimi için yeni bitki türleri yetiştirerek tescilli çeşitlerin geliştirilmesidir. Türkiye'nin farklı bölgelerinde bulunan araştırma enstitüleri ekolojilerine uygun kültür bitkilerini seçerek ıslah ve çeşit geliştirme çalışmalarına yapmaktadırlar. Bitkilerde aktif maddelerin belirlenmesi için kalite çalışmaları agronomi çalışmaları ile bütünleştirilerek ıslah çalışmaları daha verimli hale getirilmiştir. Bu çalışmalar sonucunda şu ana kadar 15 türe ait 41 çeşit tıbbi ve aromatik bitki çeşidi tescil edilmiştir. Bu türlerin üretim alanları her yıl artmaktadır. 2018 yılında yaklaşık 100.000 hektar alanda 300.000 ton şifalı ve aromatik bitki üretilmiştir. Bu üretimin 50.000 tonu ihraç edilmiş ve 265 milyon ABD doları gelir sağlanmıştır. Bundan sonraki süreçte kültür, ıslah, yetiştirme ve kalite çalışmalarının sürdürülmesi ve yeni çeşitler geliştirilerek bu çeşitlerin üretim ve kullanım alanlarının artırılması hedeflenmektedir. Öte yandan, 2050 yılında 5 trilyon ABD dolarına ulaşması beklenen dünya bitkisel ilaç pazarından daha fazla pay alabilmek için ham drog ihracatı yerine işlenmiş ürünlerin ihracatına öncelik verilmesi planlanmaktadır.