Browsing by Author "Kaya, Ali Rahmi"
Now showing 1 - 8 of 8
- Results Per Page
- Sort Options
Article Bazı Yağlık Ayçiçeği (Helianthus Annuus L.) Çeşitlerinin Önemli Kalite Özelliklerinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma(2020) Kaya, Ali Rahmi; Eryiğit, TamerBu denemede, Kahramanmaraş şartlarında yetiştirilen 10 farklı yağlık ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşidinde kalite özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma Kahramanmaraş Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsüne ait deneme arazisinde 2016 yılında yürütülmüştür. Denemede materyal olarak Coral, 13 TR 001, P64G46, Saray, LG 5580, Bosfora, SY Cadix, Goldsun, P 64LL 05, Tarsan 1018 yağlık ayçiçeği çeşitleri kullanılmıştır. Denemede, yağ oranı, miristik asit, palmitik asit, palmiteloik asit, heptadesenoik asit, stearik asit, oleik asit, linoleik asit, linolenik asit, araşidik asit, eikosenoik (gadoleik) asit, behenik asit ve lignoserik asit oranları, yağ stabilite değerlerinden O/L (oleik asit/linoleik asit) oranı, iyodin değeri ((%P x 1.001) + (%O x 0.899) + (%L x 1.814)), yağ kalite faktörlerinden U/S (doymamış yağ asitleri/doymuş yağ asitleri) oranı, yüz dane ağırlığı ve dane verimi incelenmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, İncelenen özellikler bakımında çeşitler arasındaki farklılıkların tümü önemli bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar, çeşitlerin yağ oranının %38.12-%43.55, oleik asit içeriğinin %46.96 - %86.38, linoleik asit içeriğinin %7.45 - %44.92, linolenik asit içeriğinin %0.205 - %0.307, dane veriminin ise 1782 kg ha-1 - 3178 kg ha-1 arasında değiştiğini göstermiştir. Yağ oranı % 43.55 ile en yüksek olan Tarsan 1018 çeşidinde stearik asit (%4.202) ve linolenik asit (%0.307) en yüksek bulunurken, U/S oranı (%8.81) ve dane verimi (1782 kg ha-1) en düşük bulunmuştur. P64G46 çeşidinde dane verimi (3178 kg ha-1), linoleik asit (% 44.92) ve İD (123.79) en yüksek bulunmuş, yine 13 TR 001 çeşidinde ise heptadesenoik asit (%0.099), oleik asit (%86.38), eikosenoik asit (%0.224), lignoserik asit (%0.340), O/L oranı (%11.71) ve U/S oranı (%11.93) en yüksek bulunmuştur.Doctoral Thesis Determination of Yield, Yield Components and Fiber Technological Properties, and Degree Day Units in Different Growing Periods of Some Cotton Varieties (G. Hirsutum L. and G. Barbadense L. ) and Lines Obtained From Interspecific Crosses (G. Hirsut)(2006) Kaya, Ali Rahmi; Arslan, BurhanÖZETKAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA BAZI PAMUK (Gossypiumhirsutum L. ve Gossypium barbadense L.) ÇEŞ TLER N N ve TÜRLER ARASIMELEZLEMELERLE (G. hirsutum L. X G. barbadense L.) ELDE ED LENHATLARIN VER M, VER M UNSURLARI, L F TEKNOLOJ KÖZELL KLER LE FARKLI GEL ŞME DÖNEMLER NDE SICAKLIKHT YAÇLARININ GÜN-DERECE ÜN TES OLARAK BEL RLENMESKAYA, Ali RahmiDoktora Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Burhan ARSLANTemmuz 2006, 142 sayfaBu çalışma, Kahramanmaraş şartlarında bazı pamuk çeşitlerinin ve türlerarası melezlemelerle (G. hirsutum L. X G. barbadense L.) elde edilen hatlarınverim, verim unsurları, lif teknolojik özellikleri ile farklı gelişme dönemlerindesıcaklık ihtiyaçlarının gün-derece ünitesi olarak belirlenmesi, incelenen özellikleryönünden genetik yapıyı incelemek, uygun anaç ve melez kombinasyonlarınıbelirlemek ve ileride yapılması düşünülen başka çalışmalara temel oluşturmasıamacı ile Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme alanında 2002 ve2003 yılı pamuk yetiştirme sezonunda tesadüf blokları deneme desenine göre 3tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Denemede materyal olarak KahramanmaraşTarımsal Araştırma Enstitüsünden temin edilen 9 çeşit (Sayar-314, Maraş-92,Erşan-92, Çukurova-1518, Nazilli-87, Nata, M-503, Giza-45, Aşkabat-71) ve 9melez hat (Sayar-314 x Giza-45, Sayar-314 x Aşkabat-71, Maraş-92 x Giza-45,Erşan-92 x Aşkabat-71, Çukurova-1518 x Aşkabat-71, Nazili-87 x Aşkabat-71, Natax Giza-45, Nata x Aşkabat-71, M-503 x Giza-45) kullanılmıştır.Denemede ilk meyve dalı boğum (nod) sayısı, bitki başına boğum sayısı,bitki boyu, odun dalı sayısı, meyve dalı sayısı, bitkideki koza sayısı, çenet sayısı,çenet ağırlığı, şif oranı, petal rengi, kozada tohum sayısı, koza ağırlığı, bitki formu,ilk meyve dalı yüksekliği, yaprak şekli, yaprakta orta damar tüylülüğü (alt yüzey),yaprakta nektar varlığı, brakte özelliği (dış çanak), koza şekli (boyuna kesit), ekim-ilk koza açım süresi, ekim-taraklanma süresi, taraklanma-ilk çiçek açım süresi, ilkçiçek-ilk koza açım süresi, HNR (bitki başına boğum sayısının bitki boyuna oranı)değeri ve NAWF (ana sapa en yakın beyaz çiçek üstü boğum sayısı) değeri gibibitkisel özellikler; kütlü pamuk verimi, erkencilik oranı, koza kütlü pamuk ağırlığı,çırçır randımanı, lif verimi ve 100 tohum ağırlığı gibi verim öğeleri; lif uzunluğu, lifinceliği, lif mukavemeti, lif üniformitesi, iplik olabilme özelliği, sarılık derecesi,parlaklık derecesi, lif elastikiyeti ve kısa lif oranı gibi teknolojik özellikler ve ekim-ilk koza açım süresi, ekim-taraklanma süresi, taraklanma-ilk çiçek açım süresi ve ilkçiçek-ilk koza açım sürelerine ait gün-derece üniteleri incelenmiştir.Araştırma sonuçlarına göre, incelenen özelliklerin çeşit/hatlara ve yıllaragöre önemli derecede farklı olduğu belirlenmiştir. En yüksek kütlü pamuk verimiSayar-314 çeşidinden, en uzun lifler ise Giza-45 çeşidinden elde edilmiştir. Melezhatlardan verim ve lif teknolojik özellikler yönünden anaçları geçen olmamıştır.Ancak melez hatlar içerisinde kütlü pamuk verimi yönünden Çukurova-1518 xAşkabat-71, lif uzunluğu yönünden Maraş-92 x Giza-45'in en ümitvar hatlar olduğuibulunmuştur. Çeşit/hatların çiçeklenme döneminde 2.56-3.98 HNR ve 6.44-6.87NAWF değerlerine sahip oldukları, koza açım döneminde ise NAWF değerlerinin4.37-6.10 arasında değiştiği belirlenmiştir. Çeşit/hatların ekimden koza açımınakadarki gün derece ünitelerinin 1174-1255 arasında değiştiği tespit edilmiştir.Anahtar kelimeler: Çeşit, Hat, Gossypium hirsutum, Gossypiumbarbadense, Gün-derece ünitesi, Hat, Lif teknolojik özellikleri, Pamuk, Türler arasımelezleme Verim, Verim unsurlarıiiArticle Effects of Lead on Seed Germination and Seedling Growth in Different Sesame (Sesamum Indicum) Genotypes(Parlar Scientific Publications (p S P), 2019) Kaya, Ali Rahmi; Eryigit, Tamer; Uslu, Omer Suha; Gedik, Osman; Tuncturk, MuratLead is considered as an essential potent environmental contaminant. Various ecological, environmental and evolutionary processes in the microsphere are disrupted because of lead toxicity to the microbial community. Based on this important perspective, the effects of increasing doses (control, 100, 200 and 400 mg L-1) of Lead Nitrate (Pb(NO3)(2)) as heavy metal on seed germination and seedling growth of 11 different sesame genotypes were investigated. The research was carried out according to the Completely Randomized Experimental Design (CRD) with three replications at 25 degrees C (+/- 2) in the Department of Field Crops laboratory, Faculty of Agriculture, Kahramanmaras Sutcu Imam University in 2016. In the experiment, 25 seeds of each genotype were placed to germinate for 14 days, and then, some basic germination and seedling growth determining parameters such as germination percentage, radicle length, plumula length, seedling length, seedling fresh weight, seedling dry weight and vigor index were observed. Lead treatments have a strong negative influence on the growth of sesame by reducing significantly all the above parameters. The growth of the plants grown with increasing lead levels were reduced in compared to control plants. As a result, the effects of increasing levels of lead nitrate on the seeds germination percentages of sesame genotypes varied among the genotypes. The most tolerant genotype to the increasing levels of lead nitrate was Muganh-57. The highest values of the other features examined were found to be obtained from the control applications of the genotypes.Article The Influence of Nitrogen Doses on Yield and Yield Properties of Safflower (Carthamus Tinctorius) Varieties Under Micro-Climate Conditions of Igdir Plain - Turkey(Taylor & Francis inc, 2021) Eryigit, Tamer; Aldemir, Resit; Kaya, Ali Rahmi; Tuncturk, Murat; Yildirim, BunyaminThe growth and development of safflower are affected by several factors such as genotype, agronomic practices, and environmental conditions. One of the most important agronomic practices is fertilization. As a fertilizer, nitrogen is a basic element required for successful plant growth. In the study, it was aimed to determine the effects of different nitrogen doses (0, 100, 150, and 200 kg ha(-1)) on yield and yield properties of three safflower varieties (Remzibey-05, Dincer, and Yenice) under micro-climate conditions in the Igdir University Agricultural Research fields, Turkey during 2012 - 2013 according to the split-plot experimental design in randomized blocks with three replications. The investigation denoted that the differences among the varieties were found significant for all attributes except seed number per head. And also, the effect of differences between observation years and the effects of nitrogen rates were determined to be significant for all observed properties. Increasing the nitrogen rate increased all observed attributes. Seed oil content increased with nitrogen applications up to 100 kg ha(-1) but reduced again in higher nitrogen rates. In the study, the interactions of both factors had no significant effects on all observed attributes. The results of two years study show that the Yenice safflower cultivar as an alternative oil plant and the most economical nitrogen dose of 150 kg ha(-1) can be suggested for the maximum yield in the unit area where the experiment is carried out and in other regions with similar climatic conditions.Article Influence of Temperature and Salinity Stress on Seed Germination and Seedling Growth of Soybean (Glycine Max L.)(Agricultural Research Communication Centre, 2021) Cirka, Mustafa; Kaya, Ali Rahmi; Eryigit, TamerBackground: The high salt level of a germinating environment can lead to reduced, delayed, and even complete inhibition of germination and seeding growth due to osmotic action and/or ion toxicity. Based on this viewpoint, the aim of this study was to investigate germination temperature and salinity effects on germination and early seedling growth of soybean, which can be sown as first and second crops. Methods: Soybean seeds were subjected to NaCl induced saline germinating media prepared in petri dishes under two different germination temperatures (20 +/- 2 and 25 +/- 2 degrees C). Thirty sterilized seeds per petri dish were sown in ten salt treatments (0, 100, 150, 250, 750, 1000, 2250, 5000, 7500 and 10000 ppm NaCl L-1). The study was carried out according to the completely randomized design with four replications. Result: Lower temperature promoted seed germination, while the high temperature significantly inhibited the seed germination at all NaCl doses tested. As a result, 25 degrees C temperatures, which can only be measured at the time of the second sowing, have been found to negatively affect germination and also increase the negative effects of salt. Due to the moderate tolerance of soybeans to salt stress, the germination rate was positively affected up to 750 ppm NaCl L-1 dose and resulted in severe reductions in subsequent doses. Also, the tolerance of soybean was negatively influenced by the interaction of temperature and NaCl concentration.Article Lead Nitrate (Pb (No3)2) Impact on Seed Germination and Seedling Growth of Different Soybean (Glycine Max L.) Varieties(Pakistan Botanical Soc, 2021) Kaya, Ali Rahmi; Eryigit, TamerThe aim of the study was to determine the effects of increasing doses (control, 100, 200, and 400 mg L-1) of lead nitrate (Pb(NO3))2 on seed germination and seedling development of 12 different soybean varieties in the Department of Field Crops laboratory, Faculty of Agriculture, Kahramanmaras Sutcu Imam University in May 2017. It was carried out according to the Completely randomized block design with three replications. In the experiment, some basic germination and seedling growth determining parameters such as germination percentage, germination index, radicle length, plumule length, seedling length, radicle fresh weight, plumule fresh weight, seedling fresh weight, radicle dry weight, plumule dry weight, seedling dry weight, vigor index, and germinated seed number were observed. Based on the characteristics studied in the trial, it was observed that cultivars reacted differently to lead concentrations due to their genotypic structure. Therefore, not only Pb doses were found to have negative effects on some characteristics of varieties, but also, they were also found to have positive effects on some properties of the varieties. These different responses to lead, a heavy metal, show that some kinds of soybeans can be used to resist said heavy metal doses.Article Nutritional Properties, Minerals, and Selected Heavy Metal Contents in Herby Cheese Plants of Lamiaceae(Korean Soc Applied Biological Chemistry, 2017) Tuncturk, Murat; Eryigit, Tamer; Kaya, Ali RahmiTen of the most popular and well-known edible plant species from the Lamiaceae which are used in the production of herby cheese were examined to evaluate their nutritional properties, mineral, and heavy metal content. This study has revealed significant variations in the contents of minerals among the studied plant species. The most of plant samples were rich in some of the vital minerals such as Fe, Cu, Ca, K, Mn, and Zn, which are known to be important in health maintenance. Ziziphora capitata plant materials had the highest concentration of toxic heavy metals, including chromium (1.72 mg kg(-1)), where Mentha longifolia had the highest cobalt (1.14 mg kg(-1)). The results of this study suggest that the use of these plant species in herby cheese will not contribute to heavy metal toxicity, but may be useful in treating micronutrient deficiency.Article Van İlinde Yenilebilir Üç Yabani Bitkinin Mineral ve Ağır Metal Bileşenleri(2018) Tunçtürk, Murat; Tunçtürk, Rüveyde; Eryiğit, Tamer; Kaya, Ali RahmiMalva sylvestris, Falcaria vulgaris Bernh ve Chenopodium botrys L, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi sakinleri tarafından besin ve tıbbi amaçla yaygın olarak tüketilen yabani yenilebilir bitkilerdir. Yabani yenilebilir bitkilerin besin değeri ve mineral bileşimlerinin belirlenmesi gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle, bu çalışmada seçilen bitki türlerinin besin değeri ve mineral bileşimi araştırılmıştır. Bu çalışma, Doğu Anadolu’daki birçok alanda geleneksel olarak tüketilen üç yabani bitki türünün besin değeri bilgisini ortaya koymak için faydalı veriler de (kuru madde, toplam kül,% N, ham protein, ham lif, pH ve mineral içeriği) sunmaktadır. Laboratuvar analiz sonuçlarına göre Malva sylvestris (% 44.64), Falcaria vulgaris (%18.34) ve Chenopodium botrys L. (%36.04) ile kıyasla yüksek ham lif oranı sahiptir. Falcaria vulgaris Bernh ve Chenopodium botrys L’nin ham protein içeriği sırasıyla %21.69 ve % 12.25, Malva sylystsis’in ham protein içeriği ise %8.57 olarak hesaplandı. Toplam kül içeriği açısından, Chenopodium botrys L’nin diğerlerine kıyasla daha yüksek bir değere (% 20.84) sahip olduğu görülmüştür. Sodyum (1.24g kg-1), potasyum (28.22g kg-1), kalsiyum (46.87g kg-1), fosfor (3.95g kg-1), magnezyum (10.61 g kg-1), demir (580.53 mg kg-1), manganese (79.54mg kg-1) gibi elementlerin en yüksek değerleri Chenopodium botrys L’de gözlenirken, en yüksek kükürt (1.91g kg-1), çinko (43.14mg g-1) ve toplam kül oranı değerleri (% 20.84) Malva sylvestris türünde tespit edilmiştir.