Browsing by Author "Kirecci, Oguz Ayhan"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Article Bitlis Yöresinde Yetişen Plantago Lanceolata (Yılan Otu) Bitkisinin Antioksidan ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Araştırılması(2021) Kirecci, Oguz Ayhan; Sahın, Ibrahım Halıl; Akbalık, Canan; Çelikezen, Fatih Çağlar; Fırat, MehmetBitkiler, eski çağlardan günümüze kadar çeşitli tedavi yöntemlerinde kullanılmıştır. Sunulan çalışma ile Bitlis yöresinde geleneksel olarak tüketilen Plantago lanceolata’nın antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri ile süperoksit dismutaz ve glutatyon-S-transferaz enzim aktiviteleri yanında Fe, Zn ve Cu düzeyleri incelenmiştir. Antioksidan özellikleri DPPH metodu ve süperoksit dismutaz ile glutatyon-S-transferaz enzim aktiviteleri saptanarak belirlenmiştir. Antimikrobiyal özellikleri disk difüzyon metodu, iz mineral düzeyleri ise spektrofotometrik olarak tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, Tatvan’dan toplanan bitki örneklerinin en yüksek antioksidan aktiviteye sahip olması yanında süperoksit dismutaz ve glutatyon-S-transferaz aktivitesi ve iz mineral miktarı açısından da daha zengin içeriğe sahip olduğunu göstermiştir. Bunlara ek olarak, Adilcevaz’dan alınan örnekler dışındaki bitki numuneleri, kullanılan mikroorganizmalar üzerine zayıf antimikrobiyal etki göstermiştir. Sonuç olarak, elde edilen veriler Bitlis yöresinde yetişen Plantago lanceolata’nın ileri çalışmalar için önemli bir antimikrobiyal ve antioksidan kaynağı olabileceğini göstermiştir.Article Capparis Sicula'nın İn Vitro Antioksidan, Antimikrobiyal Özellikleri ve Cox-1/cox-2 Enzim Inhibisyon Aktivitesinin Belirlenmesi(2023) Kirecci, Oguz Ayhan; Acar, Nağihan Acar; Çelikezen, Fatih Çağlar; Sahın, Ibrahım Halıl; Fırat, Mehmet; Koçyiğit, RecepSentetik ilaçlar birçok yan etkiye ve yüksek maliyete neden olduğundan daha az yan etkisi olan ve nispeten daha ucuz olan bitkisel bazlı ilaçların geliştirilmesi artan bir ilgi görmüştür. Capparis sicula halk arasında bazı hastalıkların tedavisinde geleneksel olarak kullanılmaktadır. Bu amaçla sunulan çalışmada Capparis sicula bitkisinin metanol ekstraktının antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri ile COX-1 ve COX-2 enzimleri üzerindeki inhibisyon etkileri araştırılmıştır. Çalışmada Capparis sicula bitkisinin antioksidan özellikleri DPPH ve CUPRAC yöntemleri ile belirlenirken, antimikrobiyal özellikleri disk difüzyon yöntemi ile belirlenmiştir. Capparis sicula'nın COX-1 ve COX-2 enzimleri üzerindeki etkisi ise, ticari kitler kullanılarak kolorimetrik olarak belirlendi. Sonuçlar, Capparis sicula'nın önemli bir antioksidan etkiye sahip olduğunu, ancak standart Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli ve Candida albicans suşları üzerinde herhangi bir antimikrobiyal etkiye sahip olmadığını gösterdi. Ayrıca COX-1 enzimi üzerindeki inhibisyon etkisi ilk kez %4.23, COX-2 enzimi üzerindeki inhibisyon etkisi ise %23.21 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, ilaç, gıda ve kozmetik endüstrileri, Capparis sicula'yı önemli bir doğal hammadde kaynağı olarak kullanabilir.Article Determination of in Vitro Antioxidant, Antimicrobial Properties and Cox-1/Cox-2 Enzyme Inhibition Activity of Capparis Sicula(Kahramanmaras Sutcu Imam Univ Rektorlugu, 2023) Acar, Nagihan; Celikezen, Fatih Caglar; Sahin, Ibrahim Halil; Firat, Mehmet; Kocyigit, Recep; Kirecci, Oguz AyhanSince synthetic drugs cause many side effects and have a high cost, there has been increasing interest in the development of herbal based drugs that have fewer side effects and are relatively inexpensive. Capparis sicula is traditionally used in the treatment of some diseases among people. For this purpose, the antioxidant and antimicrobial properties of the methanol extract of the Capparis sicula plant and its inhibitory effects on COX-1 and COX-2 enzymes were investigated. In the study, the antioxidant properties of the Capparis sicula plant were determined by DPPH and CUPRAC methods, while its antimicrobial properties were determined by the disk diffusion method. The effect of Capparis sicula on COX-1 and COX-2 enzymes was determined colorimetrically using commercial kits. The results showed that Capparis sicula had a significant antioxidant effect, but did not have any antimicrobial effect on standard strains of Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli and Candida albicans. In addition, the inhibitory effect on the COX-1 enzyme was 4.23% for the first time, and the inhibition effect on the COX-2 enzyme was determined as 23.21%. As a result, the pharmaceutical, food and cosmetic industries can use Capparis sicula as an important source of natural raw materials.