Browsing by Author "Koç, İbrahim"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Article Bazı Odun Sirkelerinin Bitki Patojeni Bakteriler Üzerine Antibakteriyel Etkisinin Araştırılması(2019) Koç, İbrahim; Ogün, ErdalBu araştırmada, fındık kabuklarından ve tavuk gübresinden elde edilen odun sirkelerinin bazı bitki patojenibakterilere karşı antibakteriyel potansiyeli belirlenmeye çalışılmıştır. Test mikroorganizması olarak, Erwiniaamylovora, Pseudomonas syringae pv. lachrymans ve Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli kullanılmıştır.Antimikrobiyal aktivitenin belirlenmesinde agar well difüzyon ve makro broth dilüsyon yöntemleri kullanıldı.Agar well difüzyon yönteminin uygulanması sonucunda; E. amylovora suşu, sırasıyla fındık sirkesinin %40,%50’lik seyreltmelerine ve stok solüsyonuna hassasiyet gösterirken, P. syringae pv. lachrymans ve X. axonopodispv. phaseoli şuşlarının %30, %40, %50’lik seyreltmelere ve stok solüsyonuna hassasiyet gösterdiği belirlenmiştir.Broth dilüsyon yöntemi ile minimal bakterisidal konsantrasyonun belirlenmesinde; minimal bakterisidalkonsantrasyonun tespiti için yapılan çalışmalar sonucunda, fındık sirkesinin E. amylovora, X. axonopodis pv.phaseoli ve P. syringae pv. lachrymans üzerindeki MBC değerinin, %50’lik seyreltmeye eşdeğer olduğu tespitedilmiştir. Yapılan ANOM testi sonucuna göre Doz × Tür interaksiyon etkisinin önemli olduğu (P=0.000),dolayısıyla uygulanan dozların inhibisyon değerlerine etkisinin türlere göre önemli değişiklikler gösterdiğisaptanmıştır. Antibakteriyel aktivite çalışmaları sonucunda, bitki patojeni bakterilerin fındık kabuklarındanüretilen sirkeye karşı duyarlı oldukları görülürken, tavuk gübresinden üretilen sirkeye karşı dirençli olduklarıgözlemlenmiştir.Article Bitlis İli Ceviz Yetiştiriciliği Yapılan Tarım Alanlarında Görülen Ceviz Antraknozu (Ophiognomonia Leptostyla) Hastalığının Morfolojik ve Moleküler Karakterizasyonu(2020) Çelik, Ali; Durak, Emre Demirer; Demır, Semra; Mirtagioğlu, Hamit; Koç, İbrahim; Demir, İbrahim; Bayman, SerkanBitlis, ceviz üretiminde ülkemizde öne çıkan illerimiz arasında yer almaktadır. Ceviz insan beslenmesi açısından oldukça yüksek besin değerlerine sahiptir. Ceviz antraknozu (Ophiognomonia leptostyla) hastalığı dünyada olduğu gibi ülkemizde de cevizin en önemli fungal hastalıkları arasında yer almaktadır. Bu çalışmada Bitlis il genelinde (Adilcevaz, Ahlat, Güroymak, Hizan, Merkez, Mutki ve Tatvan) sürveyler yapılmış ve gözle görülür simptomların çıkış zamanının Haziran sonu (Temmuz başı) olduğu gözlenmiştir. Bahsi geçen ceviz üretimi yapılan alanlardan hastalık etmeninin kültür ortamına izolasyonu yapılmış olup, besi ortamında meydana getirdiği kolonial özelliklere göre hastalık etmeni morfolojik olarak doğrulanmıştır. Ayrıca gelişen kolonilerden DNA izolasyonu yapılarak etmene ait ITS (Internal Transcribed Spacer) bölgeleri PCR ile çoğaltılmıştır. PCR sonucu elde edilen yaklaşık 560 bp uzunluğundaki amplikonlar dizilenmiştir. Etmenin ITS bölgesine ait diziler diğer dünya izolatları dikkate alınarak “Blastn” analizine tabi tutulmuş ve Genbank veri tabanına erişim numaraları (MK685678 ve MK685679) altında kaydedilmiştir. Çalışma ülkemizde hastalık etmeninin moleküler düzeyde incelendiği ilk araştırma özelliğindedir.Master Thesis The Effect of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) Farm Established on Şamran Water on the Microbiological Quality of Water(2007) Koç, İbrahim; Öğün, Y. ErdalBu araştırmada; Nisan 2006 ? Mayıs 2007 tarihleri arasında Van ili Gürpınar ilçesinde bulunan Şamran suyu üzerine kurulmuş Şifa Alabalık Çiftliğinin giriş ve çıkış noktalarından alınan 26 adet su numunesindeki toplam mikroorganizma sayısı, toplam koliform, fekal koliform, pH ve sıcaklık değerleri Şamran suyu kaynağının çıkış noktası ile kıyaslanarak tespit edilmiştir. Toplam mikroorganizma sayısı PCA besiyerinde 5°C, 27°C ve 37°C deki sıcaklıklarda Seyreltme Plaka Yöntemi ile belirlenmiştir. Şamran suyu kaynağında 27°C ve 37°C de 20x103- 65x103 mikroorganizma sayıldı. 5°C, 27°C ve 37°C de sırasıyla çiftlik giriş ve çıkışlarında 8.8×103-26×103, 4.1×105-11.9×105, 4.3×104-80×104 canlı mikroorganizma tespit edildi. Toplam ve fekal koliformların tespiti ve sayımı En Muhtemel Sayı Yöntemiyle yapıldı. Şamran suyu kaynağında total ve fekal koliformlara rastlanılmamıştır, ancak çiftliğin giriş ve çıkışlarında sırasıyla 233?576 total ve 170?557 fekal koliform bulunmuştur. Fizikokimyasal parametrelerden olan sıcaklığın kaynakta 9°C, çiftlik giriş ve çıkışında ise ortalama değer olarak 10.40°C?10.49°C olduğu ölçüldü. Ölçü parametrelerimizden pH değerinin kaynakta 6.88, çiftlik giriş ve çıkışında 7.22?7.47 olduğu analiz edilmiştir. Su örneklerinin bakteriyolojik analizlerinde, Şamran suyu kaynağının çıkış noktasından Bacillus sp. bakterisi izole edilmiştir. Çiftlik girişte Bacillus sp., Pseudomonas sp., Klebsiella sp, Salmonella sp., Citrobacter sp. ve Staphlococcus aureus gibi bakteriler çiftlik çıkışında ise girişten farklı olarak Mayıs ayında Shigella sp., Proteus sp., E. coli bakterileri tespit edildi. Araştırmamıza paralel olan araştırmalardan farklı olarak Proteus sp., Citrobacter ve Shigella sp. bakterileri izole edilmiştir. Sonuç olarak yapılan bu araştırmada, Şifa Alabalık çiftliğine Yukarıkaymaz köyü ve mera alanlarından Alabalık çiftliğinin ihtiyacını karşılayan suya patojen mikroorganizmaların karıştığı ve bundan dolayı suyun kalitesinin düştüğü tespit edilmiştir. Şifa Alabalık Çiftliğinin, Şamran suyuna organik madde karışımına sebep olup suyu mikrobiyolojik açıdan kirlettiği tespit edilmiştir. Tüm bulgularımız doğrultusunda Şifa Alabalık Çiftliğinin ihtiyacını karşılayan suya bulaşan mikroorganizmalar, insan sağlığını ve balık yetiştiriciliğini olumsuz yönde etkileyeceğinden olabilecek salgın hastalık ve toplu balık ölümlerinin olmaması için su kaynağının korunması gerektiğini ortaya koymaktadır. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, Koliform, Şamran suyu, Toplam mikroorganizma sayısı